shop.musicserver.cz

Noc pod Clamem s polovinou Pink Floyd

Vydáno: 29.07.2006 05:00 v sekci Naživo - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Máme letos štěstí na velké množství koncertů. Do naší země dorazily nebo dorazí i některé z největších ikon populární hudby, a některé z nich poprvé. David Gilmour mezi ně nepatří, Česká republika se do programu jeho skromného evropského turné nevešla. A tak nezbylo, než se za ním vypravit dvě stě šedesát kilometrů do Rakouska. Kterak část Pink Floyd nadchla diváky v podhradí městečka Klam, se dozvíte z naší reportáže.

David Gilmour Live, č. 2 small
© www.davidgilmour.com
Nejde-li Gilmour k musicserveru, musí jít musicserver ke Gilmourovi. Když kytarista a zpěvák Pink Floyd oznámil první termíny evropského turné ke své třetí sólové desce "On An Island", ještě jsem zaváhal, neboť Anglie, Francie či Itálie jsou přeci jenom malinko z ruky. Jakmile ale byly přidány nové sporadické termíny, věděl jsem, že středověký rakouský Burg Clam je můj cíl. A toho cíle bylo dosaženo 27. července kolem páté odpolední, s předstihem na první pohled zbytečným. Areál podhradí, ve kterém se koncerty pod širým nebem provádějí poměrně často, byl ještě uzavřen, i usedl jsem u stánku s občerstvením, oddělen od připraveného pódia malým lesíkem. V ten okamžik začala (nebo pokračovala, to netuším) zvuková zkouška. Celou polovinu z dvouhodinového čekání na otevření brány zpříjemnil maestro Gilmour a jeho kapela nikoliv fragmenty, nýbrž celými písněmi. Pravda, zazněly jen asi čtyři, k tomu zkoušky různých zvukových efektů, ale rozhodně mohu říci, že i za lesíkem byl zvuk takové kvality, jaké většina kapel nedosahuje ani pokud stojíte u mixážního pultu.

David Gilmour Live, č. 8 small
© www.davidgilmour.com
Další překvapení čekalo přímo v areálu. Lístky na sezení totiž neznamenaly odsunutí dozadu na jakousi vachrlatou tribunu (návštěvníci třeba takového koncertu Jamese Blunta v Praze vědí, o čem mluvím), nýbrž některé z několika stovek sedadel umístěných v pečlivě ohraničeném prostoru přímo pod pódiem, takže moje sesle v sedmé řadě byla od muzikantů vzdálena nějakých dvacet metrů. Takový výhled jsem nikdy na žádném koncertě ještě neměl... Na vstupence byl uveden začátek koncertu 20:00 Uhr, na svých stránkách zase David Gilmour tvrdil, že On Stage Time 20:00. Kdosi mi kdysi tvrdil, že čekat pár desítek minut na velkou světovou hvězdu je v pořádku, že je to svým způsobem sexy. Nevím. Mně zase připadá velmi sexy, když někdo tvrdí, že začne v osm, a začne v osm. Tím myslím skutečně v osm a ani o jedinou minutu později! Tlukot srdce, lehce šílený smích, nezaměnitelný úder do strun a kláves a "Breathe In The Air", úvodní skladba asi nejslavnějšího alba Pink Floyd "The Dark Side Of The Moon". Hned po ní cinkot a zvonění několika desítek budíků a plynulý přechod do "Time", která ukončena druhou částí "Breathe (Reprise)". Slunce už zapadlo za obzor, pomaličku se začínalo šeřit, a mnoho tisíc návštěvníků vybuchlo nadšením.

David Gilmour Live, č. 9 small
© www.davidgilmour.com
Po floydovském úvodu si Gilmour vzal slovo a mému uchu neznalce plynně znějící němčinou povyprávěl divákům, že je čeká večer o dvou částech, kdy v první přehraje celou aktuální desku "On An Island", a ve druhé se vrátí k některým starším písničkám (za přesnost překladu odpovídá moje žena). Ze záznamu se ozvaly ruchy instrumentálky "Castellorizon" a "On An Island Live" mohlo začít. Album šestičlenná kapela přehrála opravdu celé, pouze s mírně upraveným pořadím skladeb. Vzhledem k dostatku denního světla neměl mnoho šancí se prosadit mohutný světelný park, a tak se veškerá pozornost soustředila na úchvatnou hudbu. V instrumentálce "Red Sky At Night" David dokázal, že saxofonové sólo na album skutečně nahrál sám, stejně jako banjo v "Then I Close My Eyes", basista Guy Pratt poprvé v písni "This Heaven" (a pak ještě dvakrát) uchopil elektrický kontrabas. Zkrátka a dobře svátek hudby odměňovaný fanoušky nadšeným aplausem, který dával tušit, že svojí sólovou deskou Gilmour padnul svým příznivcům do noty. Po posledních tónech závěrečné "Where We Start" zpěvák opět německy poděkoval a oznámil, že následuje dvacetiminutová pauza.

David Gilmour Live, č. 6 small
© www.davidgilmour.com
Asi vás nepřekvapí, že pauza byla přesně dvacetiminutová. Bylo lehce po půl desáté, na celý Klam padla hluboká tma, vpravo od pódia se tyčil na vršku zlatě nasvícený hrad. A v ten okamžik se rozzářil i bláznivý démant. Známá předlouhá instrumentální předehra, poté se kapela odmlčela a celé dvě sloky odzpíval David jen za doprovodu své kytary. Na konci se opět přidala celá kapela a také za obrovského potlesku saxofonista Dick Parry, který před lety s Pink Floyd album "Wish You Were Here", ze které skladba "Shine On You Crazy Diamond" pochází, nahrál. "A teď jedna píseň, kterou jsme na tomhle turné ještě nehráli," oznámil publiku Gilmour, "Astronomy Domine!". V ten okamžik se za ten večer poprvé (ovšem nikoliv naposledy) člověk jako by propadl v čase, neboť tak nějak mohla vypadat koncertní show Pink Floyd na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Žádné projekce na plátna, žádné světelné koule, žádné obří nafukovací loutky. Jen velmi mnoho barevných reflektorů a spousta umělé mlhy, že na muzikanty skoro nebylo vidět. Psychedelie model 2006 té nejvyšší kvality. A když vzápětí David jen sám s akustickou kytarou vystřihl anglicky uvedenou ("A song for and by our old friend Syd Barrett") "Dark Globe", čímž možná překvapil i kapelu, byla vzpomínka na před pár dny zesnulého Barretta kompletní. Ale nejen na časy velmi dávno minulé se vzpomínalo, i třeba (zatím) poslední album Pink Floyd "The Division Bell" bylo připomenuto. Zejména "High Hopes" s překrásným prodlouženým závěrečným sólem na akustickou kytaru byla skvostná. Vrcholem však pro mě byl více než dvacetiminutový (o dvě celkem pětiminutové improvizace oproti studiové verzi prodloužený) psychedelický hymnus "Echoes", během kterého světelný park definitivně předvedl, co všechno se v něm skrývá. Závěrečný přídavek sice nepřekvapil, ale když maestro krátce před jedenáctou oznámil prosté "Thank you very much indeed. This is 'Comfortably Numb'", přál bych vám zažít tu explozi nadšení mezí diváky. A přiznám se, že i já, starý cynik, jsem se přidal k aplausu vestoje.

David Gilmour Live, č. 1 small
© www.davidgilmour.com
David Gilmour plní na svém turné mnoho malých snů fanoušků svým i Pink Floyd (což je často totéž). A plní je měrou vrchovatou. Nezbývá než doufat, že mohutné burácení davu, když představuje doprovodnou kapelu a sdělí světu "On keyboard mister Rick Wright", mu napoví, co ještě může pro své příznivce udělat. Polovina Pink Floyd je výtečná. Dvě poloviny by byly víc než to.

Setlist: Část 1: Breathe / Time / Breathe (Reprise), Castellorizon, On An Island, The Blue, Red Sky At Night, This Heaven, Then I Close My Eyes, Smile, Take A Breath, A Pocketful Of Stones, Where We Start / Část 2: Shine On You Crazy Diamond, Astronomy Domine, Dark Globe (Wouldn't You Miss Me?), Fat Old Sun, Coming Back To Life, High Hopes, Echoes / Přídavky: Wish You Were Here, Comfortably Numb

David Gilmour, Burg Clam, Rakousko, 27. 7. 2006

Fotogalerie:
David Gilmour Live, č. 3 small
© www.davidgilmour.com
David Gilmour Live, č. 4 small
© www.davidgilmour.com
David Gilmour Live, č. 5 small
© www.davidgilmour.com
David Gilmour Live, č. 7 small
© www.davidgilmour.com
David Gilmour Live, č. 10 small
© www.davidgilmour.com

NÁZORY
  • Dobře napsáná reportáž (Kodl, 29.07.2006 10:28) Reagovat

    Díky autorovi jsem to mohl alespoň zprostředkovaně zažít. Dobře napsáno. Díky.

  • ... (feefoo, 29.07.2006 16:37) Reagovat

    ten koncert bol genialny, to je bez slov. aj report je fajn...jedine Echoes v originaly je 23 minutova...16 ma iba na vyberovke Echoes, takze ju zahrali presne podla albumu Meddle.

  • ano je to tak (rob, 30.07.2006 03:27) Reagovat

    jediná od odpověd´ jsou benátky

  • Pro feefoo: (Michal Koch, 30.07.2006 10:13) Reagovat

    Děkuji za upozornění a zároveň se omlouvám, nechal jsem se unést výběrovkou "Echoes", kterou jsem poslouchal po cestě v autě.

  • dík (moi, 31.07.2006 17:12) Reagovat

    za skvely report.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- Naživo: Nebyl to jen koncert: aktivista Roger Waters v Praze omamoval, vzpomínal i kázal (25.05.2023 11:42)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Další polínko pod kotel sporu mezi členy Pink Floyd. Manželka Davida Gilmoura nazvala Rogera Waterse "antisemitou" a "misogynem" (08.02.2023 15:41)
- Detaily výroční edice "Dark Side of the Moon" od Pink Floyd jsou venku. Fanoušci se mají na co těšit (23.01.2023 08:31)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Sia Adele U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu