Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou zakonkurují Colours Of Ostrava

19.07.2006 16:16 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Folkové prázdniny 2006 N
© facebook interpreta
V den, kdy se Colours v Ostravě překulí do své druhé poloviny, odstartuje v Náměšti nad Oslavou jednadvacátý ročník festivalu Folkové prázdniny. Jako každý rok potrvá osm dní - od soboty 22. do soboty 29. července.

Letošní ročník nese podtitul "Vokály, hlasy a zpívání" a otevře ho skupina Camael a polská divoženka Joanna Slowinska, kterou si návštěvníci Folkových prázdnin pamatují coby leaderku bandy Muzykanci. Pouťová neděle je opět zasvěcená divadelnímu dni, který po roce do Náměště přiveze bratry Formanovy. Ti návštěvníkům krom spřízněných souborů nabídnou i paellu. Následující tři dny budou zasvěceny titulu letošního ročníku: Huun-Huur-Tu z Tuvy, Eliza Carthy & Ratcatchers z Anglie a Iarla O'Lionáird z Irska jsou jen malou ochutnávkou. Čtvrtek nese název "Hrakoň & Jabldišťan", z čehož je zřejmé, že o originální seskupení nebude nouze. Irský den se stal tradiční součástí Folkových prázdnin, a tak ani letos nebudou fanoušci ochuzeni o Glena Hansarda, který s Markétou Irglovou představí kousky ze společné desky "The Swell Season", po roce se vrátí i Fergus O'Farrell & Interference. Závěrečnou oslavou zpívání pak budou provázet například Martina Trchová nebo Anne Martin & Ingrid Henderson, které se pro loňskou nemoc vrátí po letech do Náměště až letos.

Folkové prázdniny jsou festivalem nejen multikulturním, ale také multižánrovým. Vedle hlavního programu na zámeckém nádvoří tak na návštěvníky čeká Open scéna u Špitálku, tradiční součástí festivalu je po léta výtvarný podfestival Hnízdo múz, konat se letos bude i setkání hudebníků a hudebních publicistů zvané Kolokvium, letos na téma "Kouzla ve world music: Od rituálů k webovým stránkám".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY