shop.musicserver.cz

Sólo pro Jarka

Vydáno: 30.06.2006 17:00 v sekci Naživo - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Jeden večer, jeden muž, jedna kytara a jedna heligonka. Takhle máme všichni Jarka Nohavicu rádi a on to ví, a proto nám takhle zahrál i na koncertě pro své Ostravany, kteří mu rozumějí, a proto se koncert i natáčel, aby v září vyšel jako první Jarkovo DVD. Bude se jmenovat "Doma" a jak to doma vypadalo, se dozvíte tady.

Nohavica 1
© www.nohavica.cz
Jarek Nohavica je podle mého mínění jméno, které se budou české děti učit v hodinách češtiny i za sto let od nynějška, vedle Nezvalů, Seifertů, Wolkrů a Máchů a lidi si budou jeho písně zpívat stejně jako písničky Ježka, Voskovce a Wericha. A pak jednoho dne Jarek sklouzne do kolonky lidovka. Našlápnuto k tomu má už dnes, v českých zemích snad dnes není charismatičtějšího a oblíbenějšího muzikanta a zajisté i básníka. Jarek Nohavica je ikona, a když včera koncertoval na domácí půdě v Ostravě na Karolině, bylo mnoho těch, kteří se vydali vůbec prvně v životě na koncert, jen aby jej viděli. Ať už to byly nenarozené děti těhotných maminek, nebo usedlejší páry celý život chodící na koncerty klasiky, Jarek je jen jeden a při takové příležitosti by bylo hříchu ji nevyužít. Genius loci opuštěné Karoliny a vřelé ostravské publikum je výborná kombinace, která stála za zaznamenání, a v září tak vyjde z tohoto koncertu první Jarkovo DVD s názvem "Doma".

Karolina, kde se koncert odehrával, je vůbec zajímavé místo, které zrcadlí historii Ostravy. V dobách počátku překotného průmyslového rozvoje Ostravska tam byla v návaznosti na komplex Vítkovic vybudována koksovna, která přežila takřka až do konce socialistického panství a v devadesátých letech se na místě bývalého průmyslového areálu a ve zbývajících objektech (jako je hala, ve které proběhl koncert) konaly proslulé burzy se vším možným. S nástupem nového milénia však byli trhovci vyhnáni a v celém rozsáhlém areálu proběhla nákladná asanace území, které bylo připraveno na budoucí vybudování druhého paralelního centra Ostravy. Dnes už je odsouhlasen developerský projekt a s novou Karolinou přišel na konci koncertu i Jarkův slib, že se tam budeme do budoucna setkávat pravidelně.

Nohavica dav
© Ondřej Ručka
Ačkoliv koncert začínal v osm hodin, v důsledku lehkých potíží při generálce den předtím lidé uposlechli výzvy na Nohavicově webu a začali se na místo trousit už hned po otevření haly a to ve velmi hojném počtu. Už před sedmou se u vchodu vytvořil nepropustný špalír lidu, který jen pomalu postupoval kupředu a dovnitř. Když se ale dobrá věc zdařila a jako každý příchozí jsme dostali přívěšek na klíče jako upomínku koncertu, boj o dobrá místa byl už ztracen. Bylo ještě víc jak hodinu do začátku koncertu a strategické pozice byly už obsazeny, takže nezbylo nic jiného, než hodinu sledovat neustále bobtnající dav a čekat na úder osmé. Chvíli před ní už to začalo v publiku vřít, a lidé se začali Jarka dožadovat čím dál tím víc hlasitěji. A chvilku po osmé Jarek i dorazil, sedl si na barovou sesličku a spustil na kytaru "Kometu". Zlehka dav naladil pomalými písněmi a pak z židličky seskočil, usmál se a po molu se prošel na pódium uprotřed mas, kde vzal heligonsku a za ryčení davu spustil "Ostravo", což se setkalo s neskutečně nadšeným ohlasem, protože co si budem namlouvat, který kraj nebo město Česka má tak skvělého barda. Kraj máme krasný a lidi razovite, což má své pro a proti. Když ale posloucháte Jarka, tak myslíte jen na ta pro.

Nohavica 3
© www.nohavica.cz
A i když dojde k rozpačitému momentu a Jarek zapomene text a ne jen jednou (jako u "Bláznivé Markéty"), nebo hejhula z davu začne povykovat, Jarek všechno ustojí a lidi mu to odpustí. Nebo spíš naopak, připočtou mu to k dobru, protože dokáže elegantně z každé šlamastyky vybruslit a ještě publikum rozesmát. Nejen při šlamastyce, když Jarek vysvětloval obsah slezského lidového tance na dvě doby ztvárněného písní "Meine Family" ("Dva tančí a zbytek pije na baře"), lidi se prohýbali smíchy, stejně jako nadšeně povykovali při "Milionáři", kde Jarka zrychlujícím tleskáním do rytmu vybičovali k frenetickému výkonu. Když pak vzal mikrofon a jako osamocený MC střihnul "Muzeum", lidi neměli daleko k výbuchu. Jarek je dokázal i cíleně provokovat hláškami jako: "Pořád toho nemáte dost?" nebo: "Nejste už utahaní?", načež celá hala horečnatě zvýšila povyk. V průběhu večera se Jarek několikrát po molu přešel tam a zpátky, jednou do davu za heligonkou, jednou zase na pódium, kde po stranách obklopen VIP hosty (budoucí druhá dáma Pavla Topolánková si ovšem zdánlivě užívala anonymity hned v davu metr ode mě) pěl s kytarou.

Nohavica 3
© www.nohavica.cz
Zněly osvědčené klasiky i novinky, ke kterým patřil i vtipný "Český fousek", zazněla i polština, respektive Jarek odzpíval "Hvězdu" v polštině, a krom mou slečnou postrádané "Vlaštovko leť" zaznělo snad všechno, co dělá Jaromíra Nohavicu Jaromírem Nohavicou. Co si budeme nalhávat, tahací harmonika je asi nástrojem údernějším (zvláště při "Fotbalu"), a tak největší nadšení při koncertu vbuzovaly heligonkové pasáže (i díky většímu sepětí s publikem na ostrůvku v davu), nicméně nejsilnější moment přišel na samotném konci koncertu, kdy si Jarek střihnul čistě a capella píseň "Anděl strážný", a ztemnělá hala, jen s nasvíceným hrdinou večera, se proměnila ve ztichlou katedrálu, kde se rozezeněl jen Jarkův hlas a lidé poslouchali s úctou a bázní, jako by kázal apoštol nové evangelium.

Pak už se Jarek rozloučil a odešel, publikum ho ale jen tak nepustilo a nakonec si vydupalo přídavky. Celý koncert se tak rozestřel na ploše tří fantastických hodin. Hodin, na které návštěvnící vystoupení jaktěživa nezapomenou. A tak to má být.

Jaromír Nohavica, Hala Karolina, Ostrava, 29.6.2006

NÁZORY
  • stanovisko (Kroko, 01.07.2006 06:42) Reagovat

    Ked som docital tento clanok tak som si nevdojak spomenul na slova piesne Nadi Urbankovej-Zavidim ... .Je treba uz len doplnit Zavidim Vam Vaseho Jarka Nohavicu. Zda sa mi ,ze v cechach budete musiet zaviest novy terminus technikus v umeni,ktory bude ovela vyssie a zriedkavejsi ako titul Narodny umelec.Mam pocit ze Nohavica patri k tym o ktorych sa da napisat ze ich piesne zostavaju nielen v pamati ale najma v srdci a dusi.Dakujem pan Nohavica.

  • Souhlasííím (Radka, 01.07.2006 13:16) Reagovat

    TEda, tak trefně napsaný článek jsem nečetla jaktěživa:) Akorát si dovoluju nesouhlasit s Vaší slečnou, písniček které tam chyběly bylo víc, ale i tak byl koncert nezapomenutelný, boží a super. Anděl strážný na konci byl skvělá tečka. Mějte se pěkně

  • DVD (Paul, 01.07.2006 13:33) Reagovat

    Koncert to byl úžasný (byl jsem na prvním ze dvou). Zajímavě nasvícená Karolina je opravdu úžasný prostor. Jsem velice zvědav jak se povede sestříhat DVD, záběry které bylo možno vidět na obrazovkách vypadaly fantasticky, doufejme, že se povede i zvukově, těším se..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Audio: Jarek Nohavica a Pokáč v duetu "Vzpomínáš, co zpíval John" hodnotí množství zloby na internetu (22.10.2022 11:47)
- Naživo: Rap, reggae a hlavně písničky. Jaromír Nohavica okouzlil Festivalpark v Hradci Králové (03.09.2021 21:59)
- Fotogalerie: Jaromír Nohavica hrál v Hradci Králové básnicky, ale i s humorem (03.09.2021 21:24)
- Koncertní Léto v parku ve Festivalparku v Hradci Králové pokračuje až do září, přijede Nohavica i kapela Jelen (31.07.2021 08:31)
- Jaromír Nohavica naděluje: k MDŽ nabídne sedm speciálních online koncertů (03.03.2021 18:27)
- Favoritkou Cen Anděl je se čtyřmi nominacemi Lenka Dusilová (01.03.2021 10:36)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (5-1) (01.02.2021 14:20)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu