Zn.: Každý dostane, co si zaslouží!

05.07.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Herecký duel Jana Dolanského a Viktora Preise přináší povedená komedie "Všechno nejlepší!". Autorem hudby je Tomáš Polák a s texty vypomohla Alice Nellis - což je zajímavá kombinace. Samotný soundtrack patří k tomu lepšímu, co se u nás letos vylouplo.
7/10

Různí - Všechno nejlepší! (soundtrack)

Skladby: Life Is Amazing, In Da Car, This One Time, Náš zákazník, náš pán (dialog), Pozoun, Sexy Beast, Oblíbená značka (dialog), Haircut Mood, One More Song, Karlíček (dialog), Bubny, Lilie (dialog), Call My Name, Super-suckers Unit, Allies, Maybe
Celkový čas: 37:13
Vydavatel: Universal
Martin Kotík natočil film "Pánská jízda". Ten se mi osobně moc nezamlouval, ale rozhodl jsem se režisérovi dát šanci a do kina zašel na "Všechno nejlepší!". Kromě vydařené hudby na mě čekala příjemná situační komedie z prostředí taxikářů. Herecký duel Jana Dolanského (pryč jsou doby nepříliš povedeného "Bazénu") a Viktora Preise táhne celý film, kam se hrabe "Pánská jízda", a i dějové náhody jsou více k pobavení. Autorem hudby je Tomáš Polák z Mig 21 a textovou stránku věci doladila Alice Nellis. Tato dvojice je již skoro sehraný team, Tomáš totiž natáčel muziku pro její filmy. Kdo film viděl, asi bude souhlasit, že "Life Is Amazing" je skvělá pecka, která má jasné hitové ambice. Hosty alba jsou Lenka Dusilová, kapela -123 min. a Mersí. Po všech "Snowboarďácích" a "Rafťácích" tu je další povedená soundtracková placka.

Kromě selekce krátkých dialogů z filmu vás čekají rozmanité instrumentální kousky. "In Da Car" má i v samotném filmu hodně prostoru, "Pozoun" nebo "Haircut Mood" nikterak za ním nepokulhávají. Tomáš Polák si vystačil se základem škály nápadů, aby vštěpil kompozicím poznávací znaky, které pasují k sobě - není to tristní přeskakování z kaluže do kaluže. Hudební propojení zvítězila nad přemrštěnou přeplácaností, která by se k filmu ani nehodila. Nosnými body jsou však čtyři písničky: "Life Is Amazing" v podání Zdeňka Bíny z -123 min. je neskutečně dobrým otvírákem. "This One Time" se zpěvem Mercí je naopak pohoda a "Sexy Beat" s vokálem Tomáše Poláka je správný úlet, který neomrzí. "One More Song" je sólem Lenky Dusilové, které zaznívá v úplném závěru filmu, takové malé velké finále to je.

Bonusy na konci soundtracku jsou ukázky ze dvou alb hlavních hudebních hostů. -123 min. vybrali ze své desky "Mom" skladby "Call My Name" a letní skoro reggae "Super-suckers Unit", které ke koncepci desky více pasují. Lenka Dusilová z "Mezi světů" vyhrábla rozdílně ladící dvojku "Allies" a "Maybe". Tak trochu ukrytá a snadno prokouknutelná reklama, ale to se dá překousnout, jinak by to cédéčko bylo strašně kraťoulinké, a naštěstí to není vůbec špatný výběr.

Pokud bych měl využít reklamní formulku filmu, která zní "Každý dostane, co si zaslouží", tak na tomto cédéčku dostanete povedenou muziku, která má svou tvář a pasuje k filmu. Nevěřte však jednomu kouzelnickému triku, že tenhle filmový doprovod trumfne kult "Samotářů". To se asi nestane. Je to však povedený a poctivý soundtrack, ale ne zas tolik, aby to bylo cool a velkým magnetem. Ani okolo samotného filmu není tolik povyku a blázince (kritiky jej spíše pořádně potrápily) jako v případě zmíněných "Samotářů". Použité filmové hlášky se taktéž nedostanou do řečnického slangu naší populace, ale to asi ani cílem nebylo. "Všechno nejlepší!" však v šedi průměru rozhodně nezapadne.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY