shop.musicserver.cz

Roboti a androidi

Vydáno: 19.05.2006 05:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Pařížská dvojice Daft Punk si své místo v historii taneční scény zajistila svými prvními dvěma deskami "Homework" a "Discovery". Rozpačité třetí album "Human After All" jen těžko může snížit jejich význam pro vývoj scény. Jejich největší hity si můžete připomenout na chronologickém výběru "Musique Vol. 1 1993 - 2005". K dobru jsou na něm ještě přidány tři méně známé remixy.

7/10

Daft Punk - Daft Punk - Musique Vol. 1 1993 - 2005

Celkový čas: 75:43

Skladby: Musique, Da Funk, Around The World, Revolution 909, Alive, Rollin' & Scratchin', One More Time, Harder, Better, Faster, Stronger, Something About Us, Robot Rock, Technologic, Human After All, Mothership Reconnection (Daft Punk Remix) (Scott Grooves), Chord Memory (Daft Punk Remix) (Ian Pooley), Forget About The World (Daft Punk Remix) (Gabrielle)

Vydavatel: EMI

Jedna divoká teorie populární hudby hovoří o tom, že pop je pro posluchače ztělesněním touhy být někým jiným nebo někde jinde. Pokaždé když pokládáme jehlu na desku nebo odklikáváme PLAY, polykáme svoji pilulku do jiné reality, tříminutového snu o dokonalém světě. Podle této teorie by posluchači Daft Punk toužili po tom být funkativní roboti, kteří buď zachraňují svět, nebo tancují a pouští do svých digitálních obvodů signály stimulující endorfiny slasti. Pokud něco z toho chcete, sáhněte po "Musique Vol. 1 1993 - 2005", které shrnuje jejich tvorbu za třináct let. Kromě singlů na ní najdete i tři hůře sehnatelné remixy. Dejte ale pozor, tahle cesta do jiného světa má své vedlejší účinky.

Podle mé představy mají tři zatím vydaná alba pařížské dvojice Thomas Bangalter & Guy-Manuel de Homem-Christo své fiktivní hrdiny - "Homework" rozverného psa Atomic Dog, který vyskočil z hitu George Clintona stejného jména, "Discovery" kyborga Bri z mangy a filmu "Appleseed" a "Human After All" líného robo-opilce Bendera z "Futuramy". Výběr ještě doplňují tři skladby jako vedlejší postavy (jedno šťěňátko, jeden rozbitý topinkovač a jedna stotunová Mechagodzilla). Dobří lidé z francouzského Virginu sestavili album podle časové chronologie - po nealbovém singlu "Musique" (na "Homework" zazní, ale jen jako skladba z rádia v intru) nás vhodí rovnou do zlatých časů nového francouzského house, který oživil skomírající scénu výpůjčkami z disco music, hip hopu a popu. S "Da Funk" nebo "Around The World" můžete tancovat like it's 1996, ačkoliv třeba já už mám tyhle věci tak neuvěřitelně oposlouchané, že už si je ani nemohu normálně poslechnout. Geniální jednoduchost je samozřejmě podle gramatiky žánru, ale po deseti letech bych k "Around The World" potřeboval Gondryho videoklip, abych si skladbu trochu užil. Nechci říct, že "Homework" přímo zastaral, ale ta radost, kterou jste u něj cítili před deseti lety, asi nepřijde. Atomový funky čokl trochu zestárl a už netancuje tak dobře jako dříve.

A co si počít s třemi skladbami z "Discovery"? Jednak tři je na nejlepší album současného tisíciletí (ó ano, z této pozice neustoupím!) zoufale málo, jednak, co si počít, deska je silná vcelku a speciálně "One More Time" je prostě jen takovým intrem. Fanoušci zatlačí slzu, že chybí adrenalinové nakopnutí "Aerodynamic", nejlepší disco balada "Digital Love" a nebo třeba "Face To Face". "Something About Us" je zde vlastně také jako připomínka anime filmečku "Interstella 5555", který obsah druhého alba Daft Punk přenesl na filmové plátno. Tam to jaksi všechno dalo smysl, zapadlo na své místo a třeba pro mě tím bylo zaděláno na velkou lásku. Nuž, a pak přišlo třetí album, "Human After All". Kdysi jsem mu dal osm hvězdiček z deseti. Pořád jsem si myslel, že mi další poslechy otevřou do této desky nové dveře, ale nestalo se. Je to jedna z mých nejomylnějších recenzí, nejradši bych vzal stroj času a vrátil se do chvíle, kdy jsem ji psal, a pořádně si nafackoval. Dneska ta deska leží kdesi na dně šuplíku mezi tuctovými deskami R Kellyho a Lamb a já o ní rád mluvím jako o "Metal Machine Music" francouzského house. Dokážu si představit civilizaci robotů, která používá "Human After All" jako svoji bibli nebo korán, ale nemyslím, že oni a já máme nějaké styčné emoční body.

Kolekci "Musique" doplňují ještě tři remixy, které ji činí zajímavější pro nás, kteří máme všechna tři alba. Nuž, za zmínku stojí vlastně jen "Mothership Reconnection Remix", což je vylepšená interpretace klasiky "Parliament" z pera Scotta Groovese. Po tuposti převokodérovaného "Human After All" je to sprcha čistého funku, dle mého jedna ze zapomenutých perel konce 90. let, která v té době potvrzovala dominanci Daft Punk nad zbytkem taneční scény. Ó, kéž by se ty časy vrátily. Bangalter a Christo prý právě teď pracují na novém projektu jménem Electroma, audiovizuální show, "která sleduje život a činy dvou robotů pátrajících po možnostech, jak se stát lidmi.

Když se ohlédneme za těmi léty, Daft Punk vlastně jen kopírovali vývoj taneční scény - od velkolepého nástupu přes přiznanou slast disca až k repetitivní bezduchosti. Skóre jejich best-ofky je 10 : 5 ve prospěch euforické doby, kdy všechno ještě bylo správně. Až vyjde druhý díl "Musique", budeme už patrně kmeti tancující na hrobech svých vzpomínek na zlaté časy klubové kultury. V té době už určitě budou existovat opravdoví zpívající roboti, kteří se budou chtít večer po práci bavit. Dost možná budou poslouchat Daft Punk.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Daft Punk se podělili o čtvrt století starý záznam vystoupení. Tehdy ještě nenosili robotí helmy (05.01.2023 12:53)
- Muzeum moderní elektronické hudby se v dubnu konečně otevře veřejnosti (27.12.2021 15:28)
- Daft Punk končí (22.02.2021 23:25)
- Dva dny před vystoupením na Super Bowlu vydá The Weeknd kompilaci svých hitů (04.02.2021 14:23)
- Publicistika: Deset alb, která v uplynulé dekádě získala hlavní cenu na udílení Grammy (26.01.2020 09:00)
- Nejvíc nej: Největší letní (s)hity uplynulé dekády (09.08.2019 08:05)
- Za hudbou do Barcelony: Na Primavera Sound vystoupí Frank Ocean či Arcade Fire (26.01.2017 12:39)
- Video: The Weeknd začíná novou kapitolu jako "Starboy". Pomohli mu Daft Punk (01.10.2016 13:58)
- Nesmrtelnost Daft Punk zajištěna: Do obchodů míří nové akční figurky! (27.08.2015 14:21)
- Julian Casablancas nahrál druhý song s Daft Punk. Bude to super bizarní, říká (16.11.2014 16:44)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu