shop.musicserver.cz

Švédové opět po čase obléhali Prahu

Vydáno: 02.05.2006 12:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

O víkendu si v pražském klubu Abaton podávaly dveře hvězdy doslova světového kalibru. V sobotu se tu představili The Dresden Dolls a den na to tam rozvířili čarodějnický rej ve švédském stylu The Cardigans. Ti se do Prahy vrátili po více jak dvou letech. A opět ukázali, že se vyplatí, na ně zajít.

The Cardigans, Abaton, Praha, 30.4.2006 small e
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Asi většina lidí u nás bude znát švédskou kapelu The Cardigans, přece jenom se i v našem rádiovém éteru proháněly jejich hity jako surfaři po Lipně, ovšem na druhou stranu se nemalá většina bude ptát, co vlastně dělali The Cardigans zhruba posledních sedm, osm let. Pravdou je, že od desky "Gran Turismo" je už česká rádia víceméně ignorují. Pětiletá přestávka a dosti razantní změna stylu totiž vykonaly své. I když ale The Cardigans ztratili přízeň tuzemských hudebních dramaturgů, rozhodně neztratili přízeň českých fanoušků, kteří pražský klub Abaton zaplnili do posledního místečka. Mimochodem, cedulky s nápisem "Vyprodáno" a nemalý počet fanoušků před klubem mě nutí k zamyšlení, proč byl pro takovýto koncert zvolen tak malý prostor, popřípadě proč nebylo možné operativně koncert The Cardigans přesunout do nějaké větší kapacity?

The Cardigans, Abaton, Praha, 30.4.2006 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Už jsem si zvyknul, že u nás koncerty začínají se čtvrthodinovým zpožděním, ovšem zpoždění kolem čtyřiceti minut je už opravdu moc. Ač jsem v žádné upoutávce nečetl nic o předskokanovi, druhá sestava bubnů jasně naznačila, že se to bez nějaké rozjezdu přeci jen neobejde. Vlastně celé evropské turné provází The Cardigans rakouský "písničkář" Florian Horwath a jeho band. Ty uvozovky jsou zcela na místě, protože jeho hudba připomínala velice průměrný brit-pop á la nepovedení Travis, sem tam přitvrzený říznější skladbou. Doprovodnou skupinu Floriana Horwatha tvořili kytarista a bubeník, který vzal do rukou občas i foukací klávesovou harmoniku. Sám Florian pak střídal kytaru, klávesy a několik dalších nástrojů včetně miniaturního xylofonu. Jeho muzika pro mě nebyla ničím zajímavá a co mi vysloveně vadilo, byl jeho přeněžnělý hlas, uměle šroubovaný do nesmyslných výšek, což vůbec nekorespondovalo s hutnými kytarovými riffy jeho kolegy. Na druhou stranu jsem byl v Abatonu s těmito dojmy asi trošku osamocen, protože diváci, zvláště ti pod pódiem, se bavili velice slušně, čímž Florian Horwath víceméně splnil svoji funkci. Navíc na poslední dvě nebo tři skladby přišel Florianovi na pomoc i basák The Cardigans Magnus Sveningsson. Po odchodu Floriana a asi trojnásobném přeladění a přeleštění všech kytar konečně přišel i zbytek The Cardigans.

The Cardigans, Abaton, Praha, 30.4.2006 small g
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Hlavní hvězdy večera na pódium uvedlo mohutné zvonění zvonů, ne nepodobné tomu, které můžeme slyšet v městech naší vlasti. Pochopitelně jako poslední se na scénu vyhoupla Nina Persson a já si v tu chvíli snad poprvé uvědomil, jak moc je podobná Kanaďance Avril Lavigne, která tu hrála před rokem. Podobnost pochopitelně myslím vizuální, v ostatních oblastech bych tyto dvě zpěvačky velice nerad srovnával. Když už jsme u té vizuální stránky The Cardigans, musím napsat, že si členové téhle švédské kapely rozhodně nelebedí v nějaké uniformitě. Nina Persson měla na sobě korzet, džíny a kozačky, kytarista byl oblečený v retro obleku jako Beatles se stříbrnými botami na podpatku, zatímco bubeník hrál pouze v džínách a nátělníku. Zbylí dva členové se oblékli vcelku normálně, avšak zpět k muzice, o kterou jde u The Cardigans především.

The Cardigans, Abaton, Praha, 30.4.2006 small d
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Myslím, že jsem byl v publiku jeden z mála, který začal The Cardigans více vnímat až od alba "Long Gone Before Daylight". Do té doby jsem pochopitelně zaregistroval ty největší hity, ale nedá se říci, že by mě nějak zvlášť poznamenaly. Výjimkou byl pouze singl "Lovefool", který do této doby přímo nenávidím. Všem těm, kdo na tom byli stejně jako já, museli The Cardigans udělat velkou radost skladbou koncertu, který nešel dále než k desce "Grand Turismo", přičemž hlavní osu tvořily songy z posledních dvou alb a klidně si dovolili nezahrát právě výše zmíněnou "Lovefool", i když byla z publika během celého koncertu opětovně žádaná.

Koncert odpíchli písničkou "Drip Drop Teardrop", hned vzápětí spustili elektrizující "You're The Storm", v níž jediné snad bylo na Nině poznat, že je toto poslední koncert turné. Jako by nechtěli nechat publikum výrazněji oddechnout, spustili "Little Black Cloud" a něco na uklidnění přišlo až v podobě "Don't Blame Your Daughter". V následující svižné "For What It's Worth" se Nina ukázala nejen jako zpěvačka, ale vzala do pusy i foukací harmoniku a nastínila, proč někteří lidé tvrdí, že je "Long Gone Before Daylight" country deska.

The Cardigans, Abaton, Praha, 30.4.2006 small h
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Celý koncert panovala celkem uvolněná atmosféra, v přestávkách mezi jednotlivými písničkami Nina Persson ukázala, že má velice příjemný smysl pro humor. Například se od fotografování a kradení indiánských duší dostala až k sebekritickému povzdechu nad svým ne zcela nejvyvinutějším poprsím, ale bylo poznat, že to vše bere s velkým nadhledem. Ostatně, skromnější hrudník ji stvořitel vynahradil hudebním citem, kdo zná desku "A Camp", ví, o čem mluvím. Jako další důkaz jejího smyslu pro humor byla reakce na neustálé volání po "Lovefool", kdy se slovy "Vy chcete písničku o lásce?", zapískala úvodní motiv "Wind Of Change" od Scorpions. Návštěvníci se hned poté písničky o lásce tak jako tak dočkali. "And Then You Kissed Me" otevřela pouze Nina s kytaristou a zbytek kapely se připojil po chvíli. Samozřejmě, že zazněly obě dvě části, tedy nejdříve ta z "Long Gone Before Daylight", pak i ta z "Super Extra Gravity".

The Cardigans, Abaton, Praha, 30.4.2006 small c
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Koncert jako takový měl pouze tři zásadnější vady na kráse. Tou první byl poměrně špatný zvuk. Na straně pódia, kde jsem stál, ve chvíli, kdy se do toho kapela trošku opřela, zcela zanikal zpěv Niny a musím říct, že s tímto pocitem jsem z koncertu neodcházel sám. Druhé mínus, či spíše nepochopitelná věc, pro mě bylo, že stejně jako na koncertu The Dresden Dolls i zde rozhazoval jeden z členů skupiny (v neděli to byla Nina) do publika rudé růže, přičemž na ní bylo vidět, že to nedělá s příliš velkou radostí. Je snad majitel klubu příznivec ČSSD a toto je součást předvolebního boje? Posledním negativem bylo relativně dosti chladné publikum, jež valnou část vystoupení stálo téměř bez hnutí a ožilo až tehdy, kdy se ozvala elektronická mezihra, po níž následoval blok písniček z alba "Grand Turismo". Pecky jakou "Paralyzed" či výborná "Erase/Rewind" teprve náležitě rozproudily lehce ztuhlou krev v Abatonu. Mně osobně věci jako "Hanging Around" až tolik nesedí, The Cardigans jsou v nich na můj vkus příliš rockoví až alternativní, ale u ostatních to vypadalo, jako by právě na tyhle písničky celou dobu čekali. Jedno z malých překvapení přišlo před vyvrcholením koncertu.

The Cardigans, Abaton, Praha, 30.4.2006 small j
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
The Cardigans prakticky celou Evropu projeli s tím samým setlistem, ovšem v Praze zařadili místo "Holy Love" béčko singlu "You're The Storm" - "Hold Me". Netuším, jestli ji hráli i někde jinde, ale jestliže ne, možná některý z návštěvníků Abatonu zachytil celkem raritní věc. Po tomto možná exklusivním songu přišly na řadu ještě dvě věci včetně skvělé "Good Morning Joan" a The Cardigans se poprvé odebrali do šatny, aby se po dosti dlouhém vytleskáváním vrátili zahrát další tři písničky, mezi kterými nemohla chybět "My Favourite Game", jejíž albovou verzi jsem nikdy moc nemusel, zatímco ta koncertní byla vskutku famózní. Následoval opětný úprk do šaten, ale přítmí signalizovalo, že ještě není všem dnům konec. Diváci byli "My Favourite Game" tak rozparádění, že si Nina Persson a spol. mohli dovolit trochu podusit přítomné delším napínáním jejich nervů, ale nakonec se přeci jen vrátili na scénu a spustili definitivně poslední "Communication". Lepší rozloučení s Prahou a vlastně celým turné si snad The Cardigans nemohli ani přát.

Dalo by se říct, že i přes některé drobné vady na kráse opět Švédové na malou chvíli dobyli Prahu a nezabránili jim v tom ani čarodějnice, hojně ten večer létající. The Cardigans předvedli, jak značný hudební vývoj za poslední dobu prodělali, od elektronických začátků, až ke svému stylu, který by snad dal nazvat alternativní popové písničkářství. Doufejme, že u tohoto stylu vydrží a že se opět co nevidět dočkáme nějakého koncertu u nás. Snad se povede sehnat i nějaký příhodnější prostor, pro jejich intimně laděnou hudbu.

Setlist koncertu:
Drip Drop Teardrop
You're The Storm
Little Black Cloud
Don't Blame Your Daughter
For What It's Worth
Live And Learn
A Good Horse
And Then You Kissed Me (part I + part II)
Paralyzed
Erase/Rewind
Hanging Around
Hold Me
I Need Some Fine Wine And You, You Need To Be Nicer
Good Morning Joan

Přídavky
Losing A Friend
Godspell
My Favourite Game

Extra přídavek
Communication

The Cardigans, Florian Horwath, Abaton, Praha, 30.4.2006

NÁZORY
  • jaký vývoj od od elektronických začátků?!??? (EdaS, 02.05.2006 17:09) Reagovat

    copak autor neslyšel první tři alba Emmerdale, Life a First Band on the Moon????

  • pan nudar se chopil psani rencenze (shit, 02.05.2006 17:57) Reagovat

    Zdravim vsechny co se nenudili v patre..pane chytrej, jako cucet na konciku na lidi jak stojej a hejbou hlavama mi pride fakt ujety(asi si to mel zdarma, což?)..ale i tak bych si to asi trochu vic uzil, na a prto neni divu..for me your comment total sucks..a hlavne song nedala protože se lidi ptala jestli maj radi lasku a nikdo se nejak neozval, tak se na to vybodla..heve a nice day

  • Mně se to... (Romana, 04.05.2006 12:52) Reagovat

    ...náhodou líbilo. Sice jsem neznala věci z nového alba, ale jinak dobrý. Když hráli tu písničku, v jejímž klipu jede zpěvačka v červeným kabrioletu a dělá vylomeniny, volala jsem svýmu instruktorovi do BK a docela mne štvalo, že z toho nebyl tak vedle jako já. Ale bylo to tím špatným přenosem, jinak jsem ráda, že se mu líbí ta kytara, stejně jako mně. Ani dneska nevím, jakou barvu měla zpěvačka vlasy, ale jako správná Švédka má bejt blond, tak jsem se šla taky hned obarvit.

  • o tech ruzich si myslim svy... (MK, 04.05.2006 21:00) Reagovat

    Jestli jste si vsimli stejne jako ja, opravdu atmosfera byla sucha, zvuk byl jako je v Cechach obvykle hroznej(nemam moc odvahy a tak kdyz skoncila druha pisen tak sem sice vykrikl "zabte zvukare!" ale uz jsem to neopakoval) a to s tema ruzema chapu jako brutalni ironii na "cechyismus" Podle me nam chtela vysvetlit jak je to s tou "Love" kdyz v tom ji nekdo z publika odsekl at hraje a ona nato suse odvetila neco jako "you just came here to listen..." a zacala dalsi song. Rekl bych ze si za to muzeme sami, ze po nas ruze hazela ona a ne publikum... Skoda ze sem nemel cas si neco o nich znova precist, tusit ze u nas konci turne tak jsem se rozhodne prisel rozloucit s pugetem.

  • zaujatost? (Paralyzed, 09.05.2006 13:12) Reagovat

    ..já osobně si nemyslím, že by publikum bylo ztuhlé nebo snad otrávené. Jelikož jsem na tom koncertě byla, můžu posoudit, že atmosféra byla příjemná a lidé si vychutnávali své oblíbené songy plnými doušky. A pokud se našlo pár jedinců, kteří se nepohybovali v šílené agonii, bylo to tím, že chtěli vše vnímat. Koncert byl úžasný a až na pár songů tam bylo vše co se dá nazvat jakýmsi průřezem tvorby této kapely. Že se autorovi člínků některé album nelíbilo neznamená, že tak znepříjemní celou akci ostatním lidem, kteří neměli to štěstí na koncertě být a chtějí si oněm alespoň přečíst...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 6/2019 - od Luise Fonsiho přes Gaia Mesiah po Within Temptation (06.02.2019 19:16)
- The Cardigans konečně vydají svou diskografii na vinylech (23.12.2018 09:02)
- The Cardigans na podzim vydají reedici všech svých alb (09.08.2018 13:44)
- Recenze: Obyčejný výběr neobyčejné hudby (31.07.2008 05:00)
- Titiyo se vrací v novém singlu Kleerup (23.04.2008 08:48)
- Nové desky pro 5. týden (27.01.2008 05:00)
- Nina Persson se opět vydá do kempu (04.08.2007 17:13)
- Kolaborace rapu a rocku se dočká nové kompilace (16.07.2007 09:38)
- The Cardigans mají v plánu podmanit si Abaton (07.02.2006 07:52)
- V lednu vydají The Cardigans nový singl (29.11.2005 16:55)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu