shop.musicserver.cz

Keltsko-jazzovo-folkovo-novodvorské rozjímání

Vydáno: 30.04.2006 13:04 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Některé věci jdou třeba trošku pomaleji, ale jdou. Toto platí i o hudební kariéře písničkářky Martiny Trchové a její věrné souputnice Karolíny Skalníkové, které tento čtvrtek vystoupily společně s "kelty" Dún An Doras v KC Novodvorská, kde bylo jasně vidět, že této mladé dvojici přibývají příznivci koncert od koncertu.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small N
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Ono to není vůbec dlouho, co jsem na tomto místě psal reportáž z koncertu Martiny Trchové v Malostranské Besedě, ale vzhledem k tomu, že na kvalitní hudbu je třeba poukazovat neustále, s klidným svědomím vám naservíruji několik dalších řádek o této talentované písničkářce, jazzové či folkové zpěvačce, šansoniérce a v neposlední řadě i výtvarnici. Račte si vybrat. Jedním z dalších důvodů, proč psát report po takhle krátké době, může být třeba i fakt, že si na jeden z mála koncertů pozvala do KC na Novodvorské i keltské a nemocemi a nepřízní osudů zchvácené Dún An Doras, kteří se zde objevili v hodně netradiční, ale zato velice zajímavé sestavě.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small F
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Když jsem slyšel, kolik členů Dún An Doras chybí, nemohl jsem nevzpomenout na jeden výrok Sira Humphreyho Applebyho ze seriálu "Jistě, pane premiére", v němž říká: "Ztráta jednoho ministra lze považovat za ránu osudu, ale ztráta dvou to už je nedbalost." Platit tento výrok i pro hudební uskupení, pak by to v případě této skupiny už byla nedbalost. Jindy pětičlenným Doras totiž ve čtvrtek chyběli hned dva členové z tradiční sestavy. Zpěvačka Káťa García utekla někam do Irska a flétnista Radvan Markus má zdravotní problémy, které mu zabraňují vystupovat. Abych se přiznal, do této doby jsem Dún An Doras znal spíše z doslechu, takže nevím, jak zní kompletní, nicméně náhrada, kterou si za zbylé dva členy sehnali, byla velice kvalitní.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small B
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Za zpěvačku Káťu zaskočila Tereza Urbanová ze skupiny Marw, ale zde šlo opravdu jen o záskok, u mikrofonu se mihla celkem třikrát a abych se přiznal, nezanechala nijak dech beroucí dojem, za to hostující Marek Poledna, který jim nahrál některé party i na poslední desku "Rua", se svým akordeonem ano. Troufnu si říct, že v některých chvílích doslova přehrával zbytek kapely, snad vyjma houslí, ovšem tento dojem může být samozřejmě způsobený i tím, že v keltské hudbě tyto dva nástroje hrají jaksi prim. Dún An Doras celkem pravidelně střídali písničky s instrumentálními skladbami, ve kterých zabrousili nejen do oblasti Irska respektive Skotska, ale i do Wallesu, Španělska a nebáli se ani na Balkán. Jejich sety různorodých jigů rozproudily ty kapky keltské krve, které nám ještě sem tam kolují v žilách, a musím podotknout, že ve srovnání s předkapelou v Besedě byly Dún An Doras daleko lepší volbou.

Když se "Keltové" odebrali do zákulisí, přišla na řadu krátká přestávka vyplněná vernisáží výstavy obrazů Martiny Trchové a Barbory Novákové. Nutno podotknout, že ne všechny obrazy Martiny byly z poslední doby, například "Okno" si pamatuji ještě z vrcholného období Ježibabince. Koneckonců její výtvarná díla můžete zhlédnout i v sekci Galerie na jejích stránkách. Nicméně tato malá výstava byla příjemným zpestřením celého dvojkoncertu a po tomto intermezzu již došlo na Martinu Trchovou, Karolínu Skalníkovou a jejich kapelu.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small K
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Oproti Besedě se tentokrát o úvod postaraly pouze Martina s Karolínou s "Indiánskou" a kapela se chopila svých nástrojů až teprve v "Čerstvě natřeno" a s touto písničkou přišla do sálu téměř hmatatelná pohoda a splíny s sebou beroucí atmosféra, podtržená intimním osvětlením svíček, umístěných na stolech. Takto navozená intimita se neztratila ani v následující "Odnikudnikam", kterou měli návštěvníci slíbenou v jiné úpravě. Vhledem k muzikantům, kteří patří k doprovodu Martiny Trchové, přišel tento šanson o akordeon a tím i ztratil silnou příchuť Francie, ale naopak získal novou dynamiku.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small J
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Samozřejmě osu celého koncertu opět tvořily písničky debutu "Čerstvě natřeno", i když trošku přeházené a poupravované k obrazu celé kapely. Bylo naprosto zřetelné, že delší působení sestavy v tomto složení mělo na koncertní podobu jednotlivých kousků značný vliv. Karolína a její flétna dostaly nyní daleko více prostoru a to samé by se dalo napsat i o kytaře Jana Matěje Raka. Zatímco před půlrokem se jeho instrumentální zručnost projevovala spíše v mezihrách, nyní ji ukazoval i během jednotlivých skladeb, které se tak staly zase o něco bohatší a zajímavější, ovšem i tak si Rak neodpustil malé intermezzo v podobě jedné skladby (pokud se nepletu) svého oblíbeného Jaroslava Ježka. Paradoxně ale jedna z nejlepších chvil celého koncertu přišla v momentě, kdy v "Proboha tě prosím" Martina na pódiu osaměla a naprosté ticho protínaly pouze záchvěvy strun její elektrické kytary a jejího dramatického hlasu.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small L
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Na původně ohlášený jazzový standard se tentokráte v podání Martiny nedostalo, za to ale zahrála daleko více novinek. První z nich byla "Jarním vodám" se svým bublavým začátkem, pozitivní náladou a narážkami na povodeň či letošní dlouhou zimu. Do kategorie novinek lze zařadit i "Jen trochu jistoty", kterou zpestřila stejně jako v Besedě Karolína svoji žábou - tedy dřevěnou (to jen na vysvětlenou pro fanatické ochránce přírody a jiné maniaky). No a asi týden starým kouskem Martina Trchová s příhodným názvem "Poslední píseň" i svůj koncert završila. Mezi ty nealbové věci patřila i "Proč?", jež si Martina velice netradičně střihla pouze s klavírem.

Abych se přiznal, pokud si potřebuji nějak uklidnit svoji jakkoli rozháranou duši, pak koncert Martiny Trchové, Karolíny Skalníkové a jejich doprovodné skupiny je tím nejlepším, co si mohu jako terapii přát. A je patrno, že na kvalitu hudby Martiny Trchové přichází stále více lidí, což ostatně bylo vidět i na velice slušné návštěvě. Zanedlouho nastává doba letních festivalů, pokud na některém z nich zahlédnete jméno Martina Trchová, neváhejte a poslechněte si tuto mladou dámu, rozhodně nebudete litovat.

Setlist koncertu:
Indiánská
Čerstvě natřeno
Odnikudnikam
Bostonský ledový čaj ve čtvrtek o páté ráno
Malá samba o srdci
Proč?
Proboha Tě prosím
Jarním vodám
Tamtamy
Zrnko písku v hodinách
Vzpoura
Křížem krážem
Jen trochu jistoty
Přídavky
A ty se ptáš...
Poslední píseň

Martina Trchová a Karolína Skalníková, Dún An Doras, KC Novodvorská, Praha, 27.4.2006

Fotogalerie:

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small A
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small C
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small D
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small E
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small I
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small M
© Lukáš Písek / musicserver.cz

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Red Bird Festival podpoří v pražské MeetFactory Ukrajinu (03.04.2022 14:39)
- Naživo: Zámecké nádvoří v Telči rozezněly silné ženské hlasy Anety Langerové a Martiny Trchové (29.07.2019 18:21)
- Recenze: Škádlit či neškádlit vlky? (01.09.2010 05:00)
- Martina Trchová nechala na novince zavýt vlky (25.03.2010 15:25)
- Naživo: Čtrnáct nej pro čtyřiadvacáté Folkovky (27.07.2009 11:56)
- Blíží se začátek Folkových prázdnin (13.07.2009 08:16)
- Recenze: Když se nebe zatřese, může přijít i sněhobraní (20.06.2009 18:00)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver speciál - Tomáš Parkan (13.09.2008 05:00)
- Recenze: Jedna píseň lepší než druhá (horší) (31.08.2006 05:00)
- Čeští Kelti Dún An Doras začínají osídlovat zahraničí (10.05.2006 10:35)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu