shop.musicserver.cz

Šoková electro terapie pro nadšence

Vydáno: 23.04.2006 17:30 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Pražský klub Retro hostil již čtvrtý běh Electro Prague Festivalu. Mezi hosty večera byly skupiny Melotron a Head-less z Německa. Česko-slovenskou scénu zastupovali Neural Implant, Gaping Chasm a Hieros Gamos od bratrů sousedů. Program to tedy byl nabitý, organizátoři vsadili na pestrost, jen škoda, že publikum bylo značně prořídlé.

Neural Implant, Praha, 22.4.2006 small 1
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Klub Retro po své rekonstrukci ještě zaváněl novotou a poprvé sem zavítal Electro Prague Festival (zkráceně EPF). Jeho čtvrté vydání nabízelo velmi pestrý program, ten představoval elektronickou hudbu mnoha ražení. Hosti tentokráte přijeli i z nedalekého Německa - tahouny byli Melotron, kterým sekundovali Head-less. Domácí scénu, pokud budeme počítat i naše východní bratry a sestry, prezentovali Neural Implant, Gaping Chasm a Hieros Gamos. Organizátoři tedy vsadili na rozmanitost, tu si kladou i za cíl, aby EPF nebyl jen jednotvárným odvarem elektroniky. V podzemním Coctail baru byla druhá scéna, která nabízela alternativní program - jarní Depeche Mode párty. Pokud na hlavní scéně vystupovala odnož hrubšího kalibru, tak druhá byla věnováno měkčí tvorbě a naopak. Každý návštěvník si tedy mohl vybrat, kde bude trávit svůj čas. Letně laděná sobota asi odvelela mnoho fandů elektronické muziky mimo Prahu, jinak si nelze vysvětlit hodně tristní návštěvu, atmosféra však byla pohodová.

Gaping Chasm, Praha, 22.4.2006 small 1
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
V Retru je možnost využít zdejšího video systému, což všechny kapely udělaly. Buď se promítalo snímané dění na pódiu, nebo Gaping Chasm jako jediní měli svou vlastní projekci. Tato možnost umožňuje i sedícím posluchačům na balkóně pohodlné sledování koncertů, což je velmi příjemné. Organizátorům se jen nedaří dodržet přesně začátek koncertů, není se čemu divit, když podle mých informací hlavní hvězdy Melotron měli zvukovku skoro dvě hodiny. Oproti předchozím akcím si však zaslouží pochvalu za velmi hladký průběh a dobře zvládnutou výměnu kapel na pódiu, člověk se ani nestihl pořádně napít natočeného pivka a už hrála další formace. Vystoupení začala kousek před devátou a Melotron se loučili okolo půl druhé ranní. Jediné, co mi přišlo trošku jako pěst na oko, byla pravidelně pouštěná reklama na blížící se release párty Red Hot Chili Peppers v Retru - stylově to k sobě vůbec nepasovalo.

Gaping Chasm, Praha, 22.4.2006 small 2
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Startovací výstřel nadhodili Neural Implant, bokovka No Name Desire. Jejich dynamický sound okořeněný o vybroušené kytarové riffy vyzněl velmi dobře. Smůla byla jen v tom, že do prořídlého publika šla přemrštěně přehulená zvuková vlna, takže vokalistovi nebylo vůbec rozumět. Byla to hutná a jednolitá cloumající rovina electro terroru, kam se sami zařadili. Texty v češtině o kybernetickém světě jen propluly do zamořeného prostoru zvukového monolitu, uvidí se, jak to vyzní na chystané desce. Naopak Gaping Chasm přijeli ukázat, jak živě funguje placka "Fragments Of War". Romana Petra doplnil Vojtěch Smetana z projektu Anhedonia, abych vysvětlilf proč o Gaping Chasm mluvím v množném čísle, i když to je jednočlenný projekt. Zvukař už to v tento moment měl zvládnuté mnohem lépe, a slušné ebmko tak vyznělo velmi dobře. Videoprojekce fungovala k hudbě, jen úsek při "Vibrations" nabourával její dějově "válečnou" celistvost. Z desky zazněly povedené "Another Day In Paradise", "Only Shadows Will Survive" nebo "To Be Free", z dřívějška byla vyhrábnuta kompozice "Reflections".

Hieros Gamos, Praha, 22.4.2006 small 1
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Prvními hosty z Německa byli Head-less, kteří kuchtí ve stylu future pop. Vokalista Rene Hentzschel se od prvního momentu snažil o pevný kontakt s publikem, který místy měl i zpětnou vazbu. Jejich sound však ukázal, jak je na tom německá scéna bídně. Tuctové synťáky brakující skoro scooterovský styl a strojově rovné údery bicích - to byla dominanta téhle kapely. Melodické prvky měly velmi blízko k synthi popu, ten však kloubil kolaborace se starým dobrým mimo módu hozeným technem. Pro mě osobně to byla nejslabší část večera, zvukař měl opět místy dost přebasováno, což ale korigoval. Stylový přemet, tak by se dalo charakterizovat vystoupení Hieros Gamos. Jejich darkwave ve fetišickém hávu omráčil roztančené publikum. Hlasový výkon Gudrun Snake nenechal nikoho na pochybách, že to prostě zvládá na výbornou. Show byla postavena na desce "Fetish Remix", která se v Retru dočkala svého křtu, tedy vhození do publika v úplném závěru. Osobně jsem očekával vyzývavější fetish performanci, bylo už okolo půlnoci a spánkový deficit se začal projevovat. Hudba působila uspávacím dojmem a dvě kočky v latexových sexy oblečcích, lehce se vrtící u stolečků s notebooky, nebyly dostatečným stimulem k pozornosti, i když odložily část svého oblečení.

Melotron, Praha, 22.4.2006 small 3
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Hlavními hvězdami, společně s Hieros Gamos, byli němečtí Melotron. Ti se nikterak netají svým čistým a melodickým synti popem, který musel ladit všem fanouškům Depeche Mode. Při jejich vystoupení bylo v "kotli" nejvíce narváno. Melotron se do popředí zájmu dostali díky tomu, že hlad po této hudbě tehdy v Německu zasytila skupina Camouflage, ta však v druhé polovině devadesátých let pauzírovala. Neutuchající zájem po synthi popu je tedy vynesl nahoru a v rodné domovině mají slušnou fanouškovskou základnu, která doléhá i sem do Česka. Škoda jen, že jejich texty jsou pouze v němčině, která mi nějak k tomuto žánru nesedí, ale budiž. Bylo patrné, že tahle trojka vsadila na prověřené hity, které servírovala v našlápnuté formě, byl to fajn závěr večera. Po něm už jen přišla aftershow párty v koktejlovém baru.

Večer to byl rozmanitý a lidská okukovací sešlost byla spokojena. Nedalo se uniknout dojmu, že tihle nadšenci se vzájemně znají a na takovýchto akcích se potkávají a vždy prohodí několik vřelých slov. Škoda jen, že tentokráte jich tolik nedorazilo a opravdovou koncertní atmosféru měli až Melotron. Nebyla to určitě poslední akce svého druhu, tak se to snad příště zlepší a účast bude hojnější.

Electro Prague Festival IV., Retro, Praha, 22.4.2006

Fotogalerie:
Neural Implant, Praha, 22.4.2006 small 2
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Head-less, Praha, 22.4.2006 small 1
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Head-less, Praha, 22.4.2006 small 2
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Hieros Gamos, Praha, 22.4.2006 small 2
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Hieros Gamos, Praha, 22.4.2006 small 3
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Melotron, Praha, 22.4.2006 small 1
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Melotron, Praha, 22.4.2006 small 2
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

NÁZORY
  • Head-less bomba (curbes, 24.04.2006 23:21) Reagovat

    Na akci jsem byl a souhlasim s clankem, az na hodnoceni nemeckych Head-less, kteri byli super a hanit nemeckou scenu, no nevim, ale je to vec nazoru. Nejvetsi slabota vecera - Hieros Gamos.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Camouflage dodatečně oslaví třicetiny alba "Bodega Bohemia" (08.03.2024 11:41)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)
- Depeche Mode zrekapitulují singlovou éru desky "Sounds of the Universe". V únoru 2024 se vrátí do Česka (10.07.2023 10:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu