Důstojný koncert na důstojném DVD

24.04.2006 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Nahrává desky, zpívá v muzikálech, vystupuje každou chvíli v televizi tu na playback, ondy živě. Ale co se týče regulérních koncertů, těm Lucie Bílá zrovna příliš neholduje. Ale na oslavu svého jubilea jeden pořádný nachystala a rovnou jej povýšila velkým počátečním písmenem na událost. Jak "Koncert" vypadal a jak vypadá jeho záznam na DVD, se dočtete v naší recenzi.
8/10

Lucie Bílá - Koncert

Celkový čas: asi 92 minut
Vydavatel: EMI
Lucie Bílá se alespoň pro mne, nečtenáře bulváru, snaží poslední dobou působit jako pořád rozpustilá, ale přesto stále solidnější první dáma českého popu, která je v nevelkém místním poprybníčku zárukou nezpochybnitelné kvality. Do jaké míry se tato stylizace opírá o skutečnost, je diskutabilní, ovšem minimálně pěvecké schopnosti Lucii jistě nelze ani v nejmenším upírat. DVD "Koncert" je však zmíněnou stylizací naplněno doslova po okraj.

Samotný záznam koncertu v divadle Ta Fantastika je vskutku decentní. Potemnělá scéna s rudým kobercem (nebo závěsem na podlaze či co to je za hadr), mohutným křeslem, stolkem a na něm sklenicí vína, ze které chvílemi sedící zpěvačka občas decentně upije. Do jazzu evidentně zamilovaní hudebníci z doprovodné kapely Petra Maláska se se svými nástroji vyloženě mazlí, jejich souhra je dokonalá, cit a muzikantská duše je vložena do každého tónu. Sem tam famózní sólo na saxofon, či klavír, všudypřítomná lehkost a virtuozita. Dramaturgie je zvolená velmi vkusně, převažují písně s hlubším významem, jsou ignorovány prvoplánové šlágry typu "Láska je láska" nebo "eSeMeS", naopak znějí i skladby, které posluchač rádia a pečlivý sledovač televizních estrád nezná, jako třeba výtečná "Tma". Bohužel celkově velmi dobrý dojem poněkud kazí zpěvaččina touha za každou cenu předvést, jakým rozsahem vládne, kolik výrazových prostředků se za ta léta naučila používat, jak jí hlas poslouchá jako v jedné písni hostujícího Lubomíra Brabce struny na kytaře. Výsledkem je přeplácanost, někdy nevhodné přehnané grimasy a celková nevěrohodnost prožitku při zpěvu některých písní. Například u Hapkovy a Horáčkovy "S cizím chlapem v cizím pokoji" si nejsem jist, zda vůbec chápe (na rozdíl od původního interpreta Michaela Kocába), o čem ta píseň vlastně je. Ale přehnaně afektovaný projev k Lucii Bílé vždy patřil, těžko čekat, že se v tomto ohledu změní.

Co je však třeba velmi pochválit, je technické provedení "Koncertu". Hodinu a devatenáct minut dlouhý záznam z Ta Fantastiky se pyšní vynikajícím širokoúhlým obrazem a zejména bezchybným zvukem, kdy zvláště u DTS si budou vaše bedny chrochtat blahem. Přičteme-li bonusy v podobě klipu k písni "Opary", koncertní instrumentálky "Just The Way We Planned" (ve všech třech zvukových formátech jako koncert samotný), pár záběrů z příprav vystoupení a fotogalerii podmalovanou zajímavou elektronickou verzí výše zmiňované písně o cizím chlapovi v cizím pokoji, vychází z této rovnice DVD Lucie Bílé velmi dobře. Zamýšlela-li zpěvačka vydat důstojné koncertní DVD, tak se jí to bezesporu podařilo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY