shop.musicserver.cz

Živelná pomsta z dvaaosmdesátého

Vydáno: 23.03.2006 05:00 v sekci Recenze - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Přes třicet let nás těší nesmrtelní Judas Priest a aby byl jejich lesk pořádně vidět, na DVD vyšel koncertní záznam starý více než dvacet let. Byl pořízen na turné k albu "Screaming For Vengeance", jmenuje se "Live Vengeance '82" a kdyby na obálce nebyl napsán rok, člověk by nevěřil, že ti pánové, co tam třepou mařenama, jsou dnes padesátníci.

7/10

Judas Priest - Live Vengeance '82

Celkový čas: asi 100 minut

Vydavatel: Sony BMG

Proč nerozmazlit své fanoušky před chystanou deskou? to si asi řekli metaloví Judas Priest. A že se jim to povedlo - nový kabát koncertnímu záznamu z roku 1982 nesmírně sluší. Show, kterou Luciferovi svatí předvedli ve své nejslavnější sestavě v Memphisu, kypí strhujícími melodiemi metalových modliteb stejně jako nekonečným elánem všech hráčů. Na scéně také nesmí chybět Halfordův dvoukolý miláček, který se ale ukáže až v poslední skladbě. Ale neutíkejme od elektrického začátku hned k pekelnému konci, protože ta sedmnáctiskladbová lajna opravdu stojí za to.

Se zvukem nastaveným na DD 5.1 posluchač usedá před televizor a na DVD přehrávači nedočkavě lupká tlačítko Play. Z rohů pokoje, kde jsou zavěšeny bedýnky, se linou úvodní tóny opusu "Hellion/Electric Eye". Rob Halford na rampě s bičíkem v ruce pomalinku slézá z výšin dolů ke svým druhům. Po chvilce již zpěvák nemá na hlavě čepici, a tak je vidět jeho skromný blonďatý porost. To už ale zní "Riding On The Wind". Bubeník je přesný jako hodinky a kytary řežou jako právě přebroušená břitva. Pohled na řady fanoušků prozrazuje nemalou návštěvnost; kdo by také nechtěl vidět ikonu metalového nebe na vlastní oči? Při pátém songu "Bloodstone" ze všech čiší ta radost, s jakou si každý ze skupiny hraní užívá.

Následuje světoznámé dílo "Breaking The Law" a hroziči v předních řadách shazují přebytečné (kilo)gramy vydatným skákaním a tlučením pěstmi do vzduchu. Jízda na blyštivém harleyi nabírá stále větší rychlosti. S pořadovým číslem 10 přiběhla jedna z neslavnějších metalových balad "Diamonds And Rust". Pan Tipton s panem Downingem jako vždy soupeří, kdo hraje rychleji. Ve druhé polovině koncertu se rozezní osudové "Screaming For Vengeance", které ve chvilce střídá "You've Got Another Thing Coming". Zpěvákův obličej je sice pokrytý krůpějemi potu, které se fyzikálními zákony slily v jednu lesklou plochu, ale slovo únava nikdo na scéně nezná.

"Living After Midnight" odstartují bicí a chvilku po nich se přidají oba kytaristé následováni Halfordovým vokálem, neodmyslitelně spojeným se službou v metalovém kolotoči Judas Priest. V oparu zeleného osvětlení propukne "The Green Manalishi" a po jeho konci je v nastalé tmě slyšet brumlání motorky. Konečně se otevírají železná vrata a vokalista se svým černo-stříbrným strojem doburácel na pódium. Poslední skladba "Hell Bent For Leather" tepe jako srdce vzpírajícího se černého hřebce. Mistrně odehraná sóla obou kytaristů se doplňují a pak je rozsekne zpěvákův hlas. Bohužel tu máme konec s náležitým trápením kytary nekonečným vibratem. Poslední pecka do bicí soupravy a už jsou na řadě jen děkovné titulky.

Vzato po zvážení všech kritérií, jde o unikátní materiál, který potěší každého fajnšmekra, ale vydavatelství opět šetřilo na materiálu. To se samozřejmě promítá i v celkovém hodnocení. Škoda. Kvalita obrazu tohoto záznamu je vskutku vynikající - vždyť také proto bylo DVD vydáno. Jak již bylo řečeno dříve, zvukově nabízí disk DD 5.1 a ať sem poslouchala sebelíp, záznam byl povětšinou totožný s materiálem na deskách. Dále pak placka skýtá diskografii skupiny, kde ovšem chybí poslední album "Angel Of Retribution". Jidášci a jejich vydavatelství si připsali tímto DVD další hvězdičku do svého metalového alba.

NÁZORY
  • obraz vynikající?? (rejdy, 23.03.2006 10:50) Reagovat

    no nevim,asi mam nejaky poskozeny dvd, nebo vy jeste se poradne nekoukali, protoze kvalita obrazu je nejvetsi slabinou tohoto, jinak skveleho, koncertu. Na obrazovce se objevuji cervene smouhy jak od fixu atd. a jelikoz o tom bylo psano i v jine recenzi, domnivam se ze v mem DVD problem neni.

  • Judas Priest (Metalovej dědek., 04.04.2006 11:23) Reagovat

    Všechny DVD a CD od Judas Priest jsou dobrý, skladby se sice opakují,ale křoví čili atmosféra je jiná,jsou dobří.Nejlepší DVD od Judas je Live 1983 a Live in London ale bez Halforda,ten díru do světa z Fight neudělal,ale DVD Children Of The Grave s Black Sabbath je nesmrtelné.Nejlepší album je Painkiller,Angel Of Retribution je slabší.Metalovej dědek díky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Co si o nové desce Judas Priest myslí šéfredaktor Sparku? (17.03.2024 11:21)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Biografie legendárního kytaristy K.K. Downinga z Judas Priest v češtině konečně vyšla (12.03.2024 12:05)
- Recenze: Judas Priest čelí přibývajícím létům vybroušeným heavymetalovým diamantem "Invincible Shield" (11.03.2024 00:00)
- Video: Judas Priest se v klipu "The Serpent and the King" ocitají uprostřed věčného střetu dobra a zla (04.03.2024 14:03)
- Video: Judas Priest zvou v novince "Crown of Horns" do studia (04.02.2024 15:59)
- Biografie legendárního kytaristy Judas Priest: Sex, chlast & dráždivé klima na Ibize (24.01.2024 17:31)
- Video: Judas Priest doplnili singl "Panic Attack" působivými živými záběry. Téhle bandě energie neschází (14.01.2024 09:05)
- Audio: Judas Priest v "Trial By Fire" dokazují svou majestátnost (21.11.2023 10:19)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu