shop.musicserver.cz

Kolekce o ničem? Tak nějak...

Vydáno: 27.03.2006 14:00 v sekci Recenze - Lukáš Franz | foto: facebook interpreta

Sbírka videoklipů k těm nejlepším současným českým a slovenským skladbám, které se objevují v rotaci hudební televize Óčko. A určitě nezůstane jenom u jednoho disku, jak už název "CZ & SK HITY 001" napovídá. Jedná se o kousek, kterému byste měli uvolnit místo na poličce, nebo je to jen další zbytečná kolekce na pulty obchodů?

3/10

Různí - CZ & SK HITY 001

Celkový čas: asi 72 minut

Vydavatel: Universal

Na motivy skutečných událostí

"Dneska bysme mohli zajet do hypermarketu," řekla maminka - asi 48 let - napichujíc poslední vařený brambor, co měla na talíři. Je neděle, čas slavnostních obědů, jednou za čtrnáct dní Formule 1, za chvilku přibudou motocykly. O zábavu bude mít tatínek (49 let, narozen 1. dubna) postaráno, se synkem - čerstvě osmnáctiletým - se může každou neděli hašteřit u sledování televizní obrazovky. Maminka s dcerou (13 let) tak dostávají do rukou kvantum hodin, s nimiž mohou libovolně manévrovat. Můžou jezdit na nákupy, jezdit na nákupy nebo jezdit na nákupy. Dneska to vypadá na společný poslední výlet mezi regály přeplněné všemožným zbožím všemožné jakosti a všemožného užitku. Ač nerado, mužské pokolení se obléká, snáší přepravky do Octavie na leasing a ani nedutá. "Dneska stejně dávaj' jenom play-off, tati. A to už budem doma." Otec startuje. Čtyři osoby mají před sebou dvanáct minut trvající cestu (včetně semaforů) do hypermarketu zvučného jména. Jenom dvě z nich se ale těší. Na druhou stranu padesát procent je docela dost, tolik možná ani nepřijde k volbám. Z nejmenovaného rádia vyhrávají Tokio Hotel a jejich meteorologická "Durch Den Monsun", což si jeden člen domácnosti neuvěřitelně užívá. (Hádejte kdo?) Táta bere košík, automatické dveře se rozevírají, něžnějšímu pohlaví se na tváři objevují úsměvy.

Je to jako z nějakého béčkového filmu, který má scénář jako tisíc béčkových filmů před ním. Hlava rodiny po pár krocích mlčky vyndává z kapsy peněženku a předává ji choti. V kapse si nechává jenom pár drobných. Odpojuje se od zbytku rodiny, usedá do kavárny a objednává jedno espresso. "Mléko?" "Ano." "Cukr?" "Dva, prosím. Děkuji." Čerstvý dospělák si to zamíří do oddělení elektroniky, maminka s jeho mladší sestrou jdou tradiční cestou. Butik, trafika, butik, butik, boty a samotný market. Kolem stojanů s CD a DVD většinou jenom prolétnou, ale dneska ne. Dcera kouká po stejně starém klučinovi, načež zakopává a skončí na zemi. Když se zvedá, všimne si akční nabídky - "CZ & SK HITY 001" za pouhých 299 korun. Zlevněno z původních tří set devatenácti. Červený obal jí evokuje erotické scény z "Dawsonova světa", ani neví proč, a tak ho bere do ruky. Otáčí. "Mamí, koupíš mi tohle dývídýčko? Prosím. Jsou tam Chinaski, Aneta, Sámer, Supporti, Divokej Bill, No Name, Victoria a ještě nějaký kapely."

Maminka se tváří nedůvěřivě. Tatínkovi už dávno vynadala za to, že domácí kino kupoval. "Děti budou pak chtít ty kazety, víš ty, kolik nás to bude stát?!" Kouká na seznam videoklipů, nedůvěřivě. U čísla 11 se zasekává - Petr Kolář. Její hrdina od dob, co začali vysílat "Pojišťovnu štěstí"! Navíc teď Anděl a skoroSlavík! Prostě borec, rocker tělem i duší, co se nebojí napsat niternou skladbu. "No dobře, ale budeš hodná." Celou cestu dcerka DVD třímá v rukou a neustále dokola si pročítá jména interpretů a názvy skladeb. "Jé, tady je i ta písnička z 'Ordinace v růžový zahradě' a Balogová!" Pokračuje se tradičně - drogerie, nápoje, pečivo, ovoce, sýry, sladkosti, maso a kasa. "Dvanáct set osmdesát tři padesát."

V autě se dcera s maminčiným dárkem tají, doma už to ale nevydrží a rozhodne se se pochlubit. "Máma mi koupila dývídýčko, jsou na něm samý dobrý písničky. Hele." Osmnáctiletý výrostek bere krabičku do ruky s odporem. Nelíbí se mu ta agresivní červená a vůbec levně vypadající grafika obalu. Kouká na výčet zúčastněných, otevírá krabičku - booklet není, opět kouká na zadní stranu se seznamem. Pak obrátí oči v sloup a mezi zuby procedí takový povzdech. "Kurva."

Navečer se celá rodina usadila na pohovku a do křesel, že si nový přírůstek do sbírky DVD pustí. Když v nepříliš graficky vyvedeném menu klikla dcerka na "Přehrát vše", nikdo ještě netušil, jaké rozčarování na ně za necelou hodinu a čtvrt čeká. Nejlepší videoklipy jsou ty, v nichž autoři/kapela vůbec nevystupují, kdy obraz vypráví příběh, který je jednou z možných interpretací melodií a slov, co zazní. Bohužel, z českých režisérů se toto daří především Jakubu Kohákovi, jenž ale na této kolekci nemá zastoupení. Je tu plno průměrných, rádobyvtipných, ale z větší části nefungujících kousků. Opravdu otřesné jsou "Opary" Lucie Bílé, respektive režiséra Karla Březiny. Nikdo z rodiny je nechtěl vidět podruhé. Sámer Issa se snaží dohnat světovou scénu svého žánru i na celuloidu - holky kamkoliv se podíváš. Největší nadšení nakonec u diváků vyvolal videoklip k seriálové "Někdy stačí dát jen dech", pravděpodobně kvůli přítomnosti Lindy Rybové, a ztřeštěná "Známka punku" od Visacího zámku. I animovanou Annu K a Martinu Balogovou osazenstvo ocenilo, ale celkově se ten večer ulehalo do postelí s poněkud nakyslým úsměvem. Určitě taky proto, že se celá projekce odehrála jenom ve stereu.

NÁZORY
  • Ze života (Mírek, 27.03.2006 16:18) Reagovat

    Fuckt ze života a z reality...ale prodeje asi budou dobrý,aspoň podle plných parkovišť u hypermarketů...
    Jen ta cena nákupu mi nějak nesedí, ženský tam musely nechat daleko víc...To není nákup do Oktávky,ale do Fiata 500...

  • bravo (botanik, 28.03.2006 00:37) Reagovat

    diky, byt napul spici, presto jsem clanek precetl jednim vrzem a s chuti se zasmal

  • No... (David, 28.03.2006 10:47) Reagovat

    ...detailů z jednoho dne života rodinky bylo nějak moc, vše na úkor popisu klipů, které na DVD jsou. Ze začátku docela vtipné, dohromady ale ze všeho jen kouká odpor autora článku k produktu jako takovému, nic víc.

  • formule (murphy, 28.03.2006 12:48) Reagovat

    cože?!?, voni už zase jezděj jo??? to mi kurva ujelo!!!

  • Už mi (Martin, 29.03.2006 19:59) Reagovat

    lezou takovýhle recenze a články dost na nervy. Jsou tam v podstatě všechny český hitovky za poslední období a i když je pravda, že některý taky nemusím, myslím, že je tu dost fajn písniček. Nebaví mě pořád číst tyhle zaujatý recenze, něco kritizovat, jen proto že je jenom výběrovka popovek. Některým lidem to stačí a nemusí poslouchat nějakou opravdovou "hudbu", ale rádi si poslechnou obyčejný písničky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Video: Abstraktním klipem "Studený štart" lákají No Name na brzy startující turné (21.03.2024 14:26)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Video: No Name zvou klipem "Ak nejde o všetko" na jarní turné (08.03.2024 08:14)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Naživo: "Zapalte pod kotlem a ať se dostaneme do varu!" Divokej Bill završil oslavy 25 let ve vyprodané O2 areně (20.01.2024 21:39)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu