Hudební srdce na dlani, ehm, na talíři

01.03.2006 14:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Na 1. března si kapela Southpaw naplánovala vydání své čtvrté řadové desky "Heartdisk". Na dvojcédéčko naskládala hned dvacet skladeb, které ukazují, že i česká kapela může natočit výborné album, které netáhne jen pilotní singl. Barevná, promakaná a po všech stránkách povedená deska, to je "Heartdisk".
8/10

Southpaw - Heart Disk

Skladby: CD1 "Heartcore" - Voice Parade, Questions, Born As A Song, She Spits Fire, Dirty Rock, Heroes Come, Summer Electro, Subway Sings, Bad Chinese, Harry Caine / CD2 "Software" - Republic In My Head, Shadows, According, Cover Boy, Life Is Romantic, Trapped, Days Like This, February, Somewhere In Memphis, Isolated.
Celkový čas: 37:00 + 40:48
Vydavatel: MenX
Jsou kapely, které mají na musicserveru téměř na růžích ustláno. Není jich moc. Už vůbec jich není moc českých. Ale Southpaw máme v redakci obecně rádi převelice. Všechny jejich dosud vydané desky ("Pop Secret", "Pleasure You Can Measure" a "Boys Make Noise") u nás obdržely hodnocení 8/10, třetí album jsme dokonce podrobili makrorecenzi, která také nedopadla nijak špatně. Ale to samozřejmě neznamená, že kdyby natočili blbou desku, že je budeme pořád chválit. Jenže oni v podobě novinky "Heart Disk" nahráli opět výtečný kousek, tudíž recenze bude zase pochvalná.

"Heart Disk" je vůbec na české poměry nevídaná deska. Kapela si ji vydává v podstatě sama, má dvě cédéčka, dvacet skladeb, ne úplně levně vypadající klip k singlu "Isolated" a téměř dva měsíce před vydáním bušili do novinářů info o nahrávce. Ale co - tak to má být. Peníze na nahrání prý dostali od nějakého mecenáše, ale to může být posluchačům jedno, prostě se k nim dostává produkt, jaký se v Česku zrovna často neobjevuje. Nahrávka je přelomová také v diskografii Southpaw, protože dvacet skladeb dává možnost nakombinovat to nejlepší z předchozích počinů a samozřejmě i něco nového. Deska tak obsahuje spousty kytar, místy elektroniky, ale také silných melodií a příspěvky několika hostů. Sakra, druhý odstavec u konce a pořád se bráním nechat propuknout své nadšení, abych nebyl označen pomalu za groupie Southpaw. Kašlu na to, jdu chválit.

"Heart Disk" je velmi zábavná deska, plná skvělých písniček (detailního průvodce najdete zde), které se nesnaží držet jednoho určitého stylu, ale přesto zní celá nahrávka velmi soudržně. A tak si jen můžete vychutnávat kytarové věci jako "She Spits Fire", "Heroes Come" či "Summer Electro", pak se nechat pobavit "Life Is Romantic", vychutnat si skladatelskou zručnost v "Subway Sings" nebo "Somewhere In Memphis", či také se nechat pohladit pomalými kousky jako "Shadows" a "Isolated". Každá písnička má něco do sebe a není důvod ji přeskakovat. A už dlouho se mi nestalo, abych se u nějaké desky tak dobře bavil a při dalších a dalších posleších zkoumal aranže a další zvukové vychytávky.

U nahrávek, které jsou delší, než je obvyklé, bývá na konci recenze zvykem napsat něco jako: "Kdyby kapela pět méně povedených písniček vyhodila, hodnocení desky by bylo o bod vyšší..." Jenže i když má "Heart Disk" dvacet skladeb, vyloženě bych se obešel maximálně bez úvodní "Voice Parade". Southpaw možná neumí až tak úplně napsat hit, který desku dokáže prodat, ale na druhé straně mají jiný vzácný dar - umění nenapsat průměrnou či podprůměrnou písničku, takže balastu se od nich nedočkáte. Fakt skvělá deska.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY