shop.musicserver.cz

Temperamento - Jsme bez obav

Vydáno: 30.03.2006 12:00 v sekci Rozhovory - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Vítězové Coca-Cola PopStar číslo tři, Temperamento, vypustili nedávno do světa svoji debutovou nahrávku "Uno Momento". O jejím vzniku, o samotné soutěži, ale také o plánech kapely jsme si skrze internetovou pavučinu pohovořili s frontmanem kapely, který nosí pseudonym Azi.

Azi / Temperamento
© Sony BMG
Optimismem hýřící partička Temperamento si zatím získává pozornost hlavně rychlostí, s jakou se dopracovala k nahrávací smlouvě - velmi krátce po svém vzniku dokázala zvítězit v třetím ročníku vyhledávací soutěže Coca-Cola PopStar, a na české hudební scéně se tak stala možná nejrychleji debutujícím interpretem vůbec. (Nepočítáme-li projekty dříve známých a osvědčených muzikantů.) Soudě dle desky "Uno Momento", která vyšla 1. března, má docela dobrou šanci, že se o ní bude mluvit i nadále a ne zrovna krátce. Na samém počátku skutečné kariéry Temperamenta jsme prostřednictvím internetu zkontaktovali frontmana kapely Aziho a položili mu několik otázek.

Ty a Loco máte s muzikou zkušenosti hlavně jako tvrdí rockeři. Jak jde tahle vaše hudební poloha dohromady s popovým ražením Temperamenta? Chci říct, není trochu proti krédu drsňáka vbrodit se do vod mainstreamu?

Máš pravdu, že naše zkušenosti vychází hlavně z tvrdé muziky, kterou mimochodem máme pořád rádi. Ale já jsem hrál deset let vážnou hudbu, snažím se skládat scénickou hudbu a, asi tě zklamu, nikdy jsem se necítil býti drsňákem, od toho byly v kapele jiní. Hrát v hardcoreové kapele několik let, objíždět všechny klubíky, stodoly, festivaly, toť pro mě obrovská zkušenost a jsem za ni vděčný už proto, že jsem poznal spoustu skvělých lidí a muzikantů. Každý se nějak rozvíjí a já jsem dospěl do stádia Temperamento.

Napadlo tě už, že Temperamento může tobě a Locovi svojí hudbou a tak trochu boybandovskou image zavřít vrátka k fanouškům tvrdší muziky? Stoupenci Arakainu si o Petru Kolářovi pro jeho ne zrovna ladný skok do popíku asi také myslí svoje.

Je mi jasný, že to každý nepochopí. Budou si ťukat na čelo a říkat si: "Proč? To je ale kokot". (smích)

Taky si možná budou říkat, jestli jedním z důvodů vzniku Temperamenta nebylo zjištění, že tvrdou muzikou se v této zemi nedá zrovna dobře živit. Zejména ti, co vás znají z Luca Brasi nebo Fourth Face vás můžou brát právě jako uměle vytvořenou skupinu, která vznikla kvůli zisku.

Vznikli jsme stejně jako všechny kapely. Jsme banda dlouholetejch kámošů, máme rádi muziku a chceme hrát. A máme stejné problémy jako většina kapel, potíže se zkušebnou, shánění kšeftů, půjčování auta, aparatury, nástrojů a tak dál. Nic umělého v tom opravdu není. A jestli si to někdo bude myslet, tak se jen pousměju. Nic jiného mi stejně nezbude.

Temperamento
© Sony BMG
Do Coca-Cola PopStar se ale nepřihlásím jen tak - udělám to pro komerční úspěch. Nebo ne?

Do Coca-Coly PopStar se přihlásily všechny možný hardcoreový, metalový kapely, včetně Fourth Face a Luca Brasi, a předpokládám, že ze stejného důvodu jako my, čili aby se muzika, kterou děláš, dostala k lidem. Je to prostě jedna z možností, jak na svoji hudbu upozornit.

A co jiné možnosti, jak dostat hudbu k lidem? Zkoušet to po klubech jako neznámá kapela, třeba i dlouhá léta a bez znatelnější satisfakce?

Přesně to je i naše blízká budoucnost! Chceme hrát pro lidi, bavit se a posílat jim dobrou náladu.

Co podle tebe rozhodlo pro vaše vítězství?

Myslím, že hlavně uvolněnost z našeho hraní a štěstí. My jsme víceméně nesoutěžili, chtěli jsme si hlavně zahrát.

Ale vyhráli jste, což vás údajně hodně překvapilo. Jaký byl váš osobní favorit?

Ano, překvapení bylo veliké. Já osobně jsem favorita viděl v kapele Nil, která má přímo skvělou zpěvačku.

Jiné kapele, United Flavour, se nezdály v pořádku podmínky smlouvy, nepodepsala a zřekla se dosti reálné šance na vítězství. Máš tušení, co se jí nezamlouvalo?

Tušení nemám, United Flavour jsou skvělí a myslím, že se prosadí i tak. Ostatně, neodolal jsem a jejich zpěvačku Carmen požádal, aby nám zazpívala na desce.

Vy jste váhali, jestli podepsat? Přeci jen, říká se, že smlouva s velkou firmou znamená mít v jistých ohledech svázané ruce.

Ne, neváhali jsme. Chtěli jsme dostat naši hudbu k více lidem a toto je jedna z možností. Ačkoli to spousta lidí odsuzuje, nám to přijde jako příležitost. Říká se spousta věcí.

Producenta Honzu Horáčka jste si k nahrávání vybrali sami?

Honza byl doporučen. Sešli jsem se a řekli si, jak bychom chtěli, aby to vypadalo. A v mnoha věcech jsme si porozuměli, takže jsme na to vlítli s ním.

Temperamento
© Sony BMG
Co vám na něm jako producentovi vyhovovalo nejvíc?

Nejvíc asi profesionalita, ale zároveň chuť kapele pomoct a ne si jen vydělat prachy.

Změnil ve studiu ty písně hodně?

Dá se říct, že co se týká aranží, skoro vůbec. Snad jen u dvou skladeb. Co se týká zvuků a smyček a kam dát živý bicí a tak dál, do toho kecal dost. (smích)

UDG, kteří PopStar vyhráli před vámi, mají na debutové desce Matěje Homolu a Richarda Krajča, deska "Uno Momento" taková jména postrádá.

O nikom známém jsme nepřemýšleli, naopak, hostujou nám tam méně známé postavičky jako je Carmen, Dannie a bulharskej MC. Ale pokud dostaneme možnost natočit další desku, rád bych přemluvil Davida Kollera, aby nám zarapoval do nějaký pecky. (smích)

Ve studiu údajně také vznikalo několik písní dodatečně a tím pádem asi dost narychlo. S filozofii "na píseň je třeba si počkat, musí přijít správná inspirace," kterou razí třeba Richard Krajčo, tím pádem asi moc nesouhlasíte, což?

Naopak, naprosto souhlasím! Ve studiu vznikla jen jedna píseň, a k té jsem zrovna měl inspiraci velikou. Všechny ostatní písně vznikly před vstupem do studia.

Vida. Kolegyně Malechová, která pro musicserver.cz psala průvodce "Uno Momentem", vyčetla textu písně "You And Me" klišovitost. Jsou obnošené fráze "love is in the air" v té písni záměrem, měla ta píseň znít klišovitě?

V "You And Me" není žádný záměr, tato píseň vznikla asi za dvě minuty. Jenom si tak brnkám a hops! To je hezký, to se mi líbí! A už se tam nic neměnilo. Text koresponduje s muzikou.

Vznikla takto většina písní? Prostě hops?

To je různé. Někdy máš jediný nápad, riff na kytaru. Máš ho v hlavě a když vezmeš kytaru do ruky, najednou se k tomu sypou různé harmonie a zdá se, že napsat silnou píseň je strašné jednoduché. Takových písní je na desce víc. Naopak jindy zase máš jeden nápad, chceš ho rozvinout, ale nejde to, respektive jde, ale nejsi s tím moc spokojenej. Nelíbí se ti to. Necháš to v šuplíku a časem se k tomu vrátíš a buď tě něco napadne nebo ne. Většinou když si řeknu, že teď napíšu píseň, tak napíšu velký kulový. Musím mít právě tu inspiraci!

Temperamento
© Sony BMG
"You And Me" je jedním z momentů desky, kde zní také angličtina. Troufám si tipnout, že ti mnozí budou vyčítat výslovnost.

Ať vyčítaj, aspoň si maj o čem povídat.

Chtěli byste angličtinu do repertoáru protlačit ve větší míře?

Občas, ale asi ne tak obsáhle jako v "You And Me". Každopádně Vaňky i Loco umí anglicky lépe, tak třeba něco vystřihnou oni.

Jste kapelou, co přehrává písně co nejvěrněji studiové verzi, nebo naopak kapelou, co se snaží hrát naživo jinak než z desky?

Mezi deskou a koncertem je asi nejrapidnější rozdíl v bicích. Na desce se živý bicí objevily jen ve čtyřech skladbách a naživo jsou všude, takže je tam víc chyb. No a taky, když máme náladu, tak tancujeme.

V oficiálních materiálech Sony BMG mluvíte v souvislosti s nejbližšími plány o amerických Grammy a Českém lvu a Týtý za bubenický výkon. Ale co vaše skutečné ambice?

Prodej milionů desek, vyprodaný světový turné a možnost se muzikou živit. Jak skromné!

Velmi. Lidé okolo Coca-Cola PopStar se shodují na jednom: Otevřeli se vám dveře k úspěchu, dál ale už musíte jít sami a nejspíš to bude dřina. Přesto, co si vůbec slibujete od toho, že jste pod křídly relativně "mocné" firmy?

Firma se o nás postará, co se týká distribuce desky, reklamy a všeho okolo. My se budeme snažit hrát a prezentovat desku živě.

Máte z něčeho, co na vás na té cestě může číhat, obavy?

Jsme bez obav.

Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • Fuj! (Tirmanow, 10.04.2006 10:38) Reagovat

    Tydle ubožáci neměli vyhrát Coca-Cola Popstar. Je to ubohý! Mnohem lepší byla skupina LIN, měla větší energii, náboj, však víte, co tím myslím.

  • * (estel, 26.05.2006 18:52) Reagovat

    Nechápu proč jsou recenze tak proti, deska i Temperamenťáci jsou úžasní! ..tak nekecejte blbosti..;)

  • V pohodě:-)) (marty, 22.08.2006 19:04) Reagovat

    Je to nahodou dobra ulítarna:-) mě se to líbí :-)

  • I ♥ Temperamento (chocolate.cat, 21.05.2007 15:19) Reagovat

    Temperamento.? Nejlepší.!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Video: David Koller v akčním klipu "My jsme se chtěli" ukazuje, kdo je u něj doma kapitán (02.07.2023 14:19)
- Fotogalerie: Metronome Prague 2023 zahájili David Koller a Queens Orchestra (22.06.2023 08:38)
- Video: UDG fanouškům radí vypadnout "Někam ven". Pomáhá jim herec Kryštof Bartoš (17.06.2023 08:55)
- David Koller s ukrajinským Queens Orchestra zahájí Metronome Prague. Dámský orchestr vystoupí v Praze poprvé (19.04.2023 11:47)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu