shop.musicserver.cz

Sémě je zaseto

Vydáno: 26.02.2006 21:00 v sekci Naživo - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Sobotní večer patřil v klubu Abaton velkému festivalu experimentální hudby Sperm. Představilo se na něm přes třicet hudebníků stojících mimo většinové hudební škatulky, vždy však hledající nové cesty elektronické hudby. Mezi nimi i německá kapela The Notwist, anglický performer Jamie Lidell nebo americký DJ Kid 606. Nechyběly ani zajímavé projekty ze střední Evropy jako Karaoke Tundra nebo Blue M.

Sperm, Abaton, 25.2.2006 (Mateřídouška)
© Jakub Vysloužil / musicserver.cz
Po podobném festivalu, demonstrujícím sílu scény vzešlé z elektronické hudby, jsme dlouho volali a je třeba říci, že sobotní Sperm Fest v pražském Abatonu předčil všechna očekávání. Nepřijely DJské hvězdy ani hrdinové MTV, ale hudebníci, kteří ctí ve své hudbě vývoj a jejich zbraní je umělecká odvaha. Vzrušující program Spermu dokázal, že je to sféra pulzující uměleckou energií a co bylo snad ještě důležitější - že u nás se najde dostatek posluchačů, kteří se o ni zajímají. Někoho možná přitáhla jména jako The Notwist, Jamie Lidell, Kid 606 nebo Radian, o kterých se dočtete v hudebních magazínech mapujících okrajovou hudbu, někoho snad jen pouhá zvědavost. Nelitoval doufám nikdo.

Sperm, Abaton, 25.2.2006 small i
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Festival probíhal na třech hudebních pódiích a jednom filmovém. Přiznám se, že to poslední, na kterém běžely pásma klipů, audiovizuálních projekcí a performancí, jsem kompletně vynechal. Přišel jsem do Abatonu kvůli zajímavé hudbě a rozhodně jsem neodcházel zklamaný. Pořadatelé si dali za cíl představit hudební projekty, které stojí na čele vývoje v této umělecké sféře, ačkoliv se o nich u nás příliš neví. Podobné přehlídky na kraji hudební avantgardy, současné elektroniky a experimentálního rocku či jazzu jsou ve světě zcela běžné a mají své posluchače, u nás to byla první velká vlaštovka. Myslím, že se vyplatilo soustředit celý program do jednoho večera. Znamenalo to sice pro návštěvníky častý úprk z jednoho místa na druhé, ale zase byla větší koncentrace zážitků. Velkou devizou byl i prostor zrušené továrny, který rozhodně programu vyhovoval, určitě více než třeba komunistický kulturní dům při obdobné přehlídce loni v létě na bratislavském Wilsonicu. Malé zpoždění programu přišlo hned na úvod, kdy navíc většina návštěvníků zůstala viset v zástupech čekajících na vpuštění do klubu. Počet lidí mě opravdu překvapil, skutečně přišlo nečekané množství na to, že drtivá většina vystupujících patří na hudební okraje, tedy ne kvalitou ale přístupností nebo podbízivostí. Například Blue stage, kde hrály klidnější downtempové projekty, byla permanentně přecpaná k prasknutí, což platilo i o Green stage, kde se koncentrovaly největší hvězdy. Při vystoupení The Notwist se místo změnilo přímo v saunu.

Sperm, Abaton, 25.2.2006 (Floex)
© Jakub Vysloužil / musicserver.cz
První vystoupení, které jsem viděl, byla brněnská Mateřídouška, jejíž hudbě dominuje éterický zpěv Terezy Damcové a působivý vizuální doprovod, ze kterého se skládá příběh. Ve stísněném prostoru Blue stage působili výborně. To platilo i o Floexovi, který zde nehrál se svým bandem. Ani netěžil ze své tři roky staré desky "Pocustone", nýbrž využíval síly hudební komunikace se zpěvačkou Ridinou Ahmed, z jejíž vokální improvizace vytvářel nové generované celky. Spolupráce Moniky Načevy a turntablisty DJ Fivea stála na zpěvaččině schopnosti interpretovat své (vesměs staré) texty na temný podklad abstraktního hip hopu. Zajímavé spojení, avšak chvílemi se zdálo, že i Načeva by radši rapovala, než zpívala. Jedním z vrcholů večera bylo vystoupení britského projektu Digitonal. Programátor Andrew Dobson míchá sofistikované rytmy (za nimi stál částečně i živý bubeník) a smyčcové kompozice vycházející z vážné či filmové hudby do podoby uhrančivého výsledku. Kdo si chtěl dát další poslechovky, určitě zamířil na německou trojici The Lazy, která vychází z jazzu a chlubí se netradičními instrumenty, jako je třeba ukulele.

Sperm, Abaton, 25.2.2006 (Jamie Lidell)
© Jakub Vysloužil / musicserver.cz
Chladným mě nechal bláznivý polský deklamátor The Complainer, který recykluje postupy popu z 80. let a prokládá je pódiovou šou. Z podobného nápadu vychází i jedna z hlavních hvězd Spermu Jamie Lidell, který v Praze potvrdil oslavné litanie, které o něm vychází v prestižních hudebních magazínech. Nad jeho vystoupením visel otazník, co zahraje. Jeho starší desky byly laptopové techno, ta poslední "Multipy" ale zněla jako pocta funku a soulu 70. let s minimem elektronických nástrojů. V sobotu v Praze Lidell v blyštivém funky županu ukázal, že mezi jednou či druhou hudbou vlastně není žádná hranice a hlavní je, aby se diváci bavili. Z mašinek chvíli hrál techno či microhouse, do kterého ovšem zpíval své soulové balady. Lidell je šouman, který bavil nejen hudbou, ale i svým projevem, a když k tomu ještě připočtete originální projekci jeho dvorního VJe Pabla Fiasca, pak byl výborný výsledek zaručen.

Sperm, Abaton, 25.2.2006 (The Notwist)
© Jakub Vysloužil / musicserver.cz
Ještě před Lidellem vystoupil další tahák festivalu - německá kapela The Notwist. Jednotliví členové se ke své domovské kapele vrací z několika bočních projektů a třeba loni spolu stáli na pódiu jen asi pětkrát. Z jejich vystoupení ale byla cítit chuť být na pódiu spolu. Nový materiál ještě nemají, považovat se za něj dá několik instrumentálek, a tak hráli většinu písní ze zatím posledního "Neon Golden". Zatímco na studiových nahrávkách je minimum kytar, naživo mají hlavní slovo. Z původního motivu se většinou odrazili do divočejších pasáží s kytarovými vazbami, až to chvíli znělo jak post-rockové hlukové stěny. The Notwist nepotřebovali ani žádnou projekci, síla jejich písní i schopnost o sobě hudebně vědět a improvizovat udělaly z koncertu mimořádný zážitek. Z podobného spojení elektroniky a kytar vychází i rakouští Radian, kteří hráli kolem třetí hodiny. Jejich pojetí je ale avantgardnější, temnější a zadumanější. Intelektuální rock, zkráceně řečeno.

Sperm, Abaton, 25.2.2006 (Ježíš táhne na Berlín)
© Jakub Vysloužil / musicserver.cz
Nápor na ušní bubínky nabídl triumvirát na Red Stage od půlnoci do tří hodin. Maďarský DJ Mestrhazy ve svém DJském setu zrychloval breakbeaty do extrémních rychlostí. Ve stejném duchu zahrál i Ježíš táhne na Berlín, který ovšem k aphextwinovským zalomeným zběsilostem a breakcoreovým bolehlavům přidává vždy k dobru kytarová sóla, beatbox nebo zpěv. Své vystoupení zakončil stylově státní hymnou pro Katku Neumannovou. Že by chtěl napodobit Jimiho Hendrixe z Woodstocku? V breakbeatové lázni měl pokračovat i Kid 606, šéf vlivného amerického labelu Tigerbeat6 a vyhlášený tvůrce divokých mišmašových mixů. V Praze ale předvedl agresivní techno set, kterému dle mého názoru chyběl moment překvapení i přesahy do pop kultury, kterými proslul.

Sperm, Abaton, 25.2.2006 small j
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Avantgardní rozpadlé beaty byly ke slyšení u společného vystoupení Karaoke Tundry a DJe Spinhandse, kteří ovšem byli na posluchače možná až příliš experimentální. Kdo chtěl slyšet, co se děje na scéně click'n'cuts, mohl zkusit třeba slovenského performera jménem Barbara Idijot, laptopistu Michala Mariánka nebo polský projekt Palsecam. Minimalistické techno Jeffa Milligana, který se díky zpoždění dostal za gramofony až úplně k ránu, a já jsem ho už neviděl. Když se tak zpětně koukám na program, mrzí mě, že jsem propásl Blue M, DJe Yukimuru a další, ale stihnout se to opravdu všechno nedalo. Věřím, že pro většinu návštěvníků prvního ročníku festivalu Sperm platí, že sémě zájmu o podobou hudbu je díky sobotnímu večeru v Abatonu v České republice hluboce zaseto. Třeba se kromě kýženého dalšího pokračování Spermu dočkáme i dalších podobných akcí.

Sperm, Abaton, Praha 25.2.2006

Fotogalerie:

Sperm, Abaton, 25.2.2006 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Sperm, Abaton, 25.2.2006 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Sperm, Abaton, 25.2.2006 small c
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Sperm, Abaton, 25.2.2006 small d
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Sperm, Abaton, 25.2.2006 small e
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Sperm, Abaton, 25.2.2006 small f
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Sperm, Abaton, 25.2.2006 small g
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Sperm, Abaton, 25.2.2006 small h
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Sperm, Abaton, 25.2.2006 (The Complainer)
© Jakub Vysloužil / musicserver.cz

Sperm, Abaton, 25.2.2006 (Načeva)
© Jakub Vysloužil / musicserver.cz

Sperm, Abaton, 25.2.2006 (Deus Ex Machina)
© Jakub Vysloužil / musicserver.cz

NÁZORY
  • speedy gonzales (karaoke, 27.02.2006 00:01) Reagovat

    cau kajo,

    mam jednu otazku: dj spinands - to je kto?

    ps: hehe kid606 je komicka postavicka, ale ten jeho label sa vola tigerbeat6

    pps: videl si vobec nase vystupenie? :)

  • opraveno (karel v., 27.02.2006 21:03) Reagovat

    diky za upozorneni na chyby, opraveno.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Načeva a Zdivočelí koně vystoupí v Kasárnách Karlín s novými písněmi z připravovaného alba "Jdem temným dnem" (22.11.2023 16:23)
- Video: Načeva & Zdivočelí koně dávají písní "Šaman" nahlédnout do příprav nové desky (09.08.2023 09:31)
- Recenze: Floex je na soundtracku "Shoulders of Giants" hrdinným strážcem hudební galaxie (06.02.2023 00:00)
- Nové desky 4/2023 - od Avy Max přes Sama Smitha po Uriah Heep (01.02.2023 18:30)
- Recenze: Orbital kompletem "30 Something" poukazují na vlastní důležitost (22.08.2022 00:00)
- Naživo: Procházka parkem a strhující horečka sobotní noci s Underworld. Takový byl závěr Metronome Prague (27.06.2022 16:09)
- Naživo: Floexova "Papetura" konečně naplno rozkvetla i naživo (29.04.2022 12:47)
- Orbital oslaví tři dekády existence rozsáhlou kompilací (22.04.2022 12:58)
- Floex chystá dvojí křest v pražské MeetFactory (20.04.2022 15:48)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (20-16) (21.01.2022 18:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu