shop.musicserver.cz

Depešácky rozžhavený kotel uprostřed ledového sevření

Vydáno: 24.01.2006 12:00 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Depeche Mode bez problémů vyprodali Sazka Arenu a jako support dovezli kapelu The Bravery. Jejich koncert připomínal plejádu hitů sevřenou do chladu a temných odstínů nálad. Přání byla vyslyšena - odehrána byla kupa jasných tref do černého a něco málo z novinky "Playing The Angel".

Depeche Mode 3
© depechemode.com
"Playing The Angel" je po čertech dobrá deska, která každým poslechem zraje. Je ale jasné, že se najdou i rýpalové, kteří by Depešákům nejraději pod nohy házeli samé zpropadené balvany, jen aby zabránili vydání další desky. Naštěstí je stále dostatek fandů, kteří je budou opěvovat a ochraňovat jako své drahocenné ovečky. Největší ochranu potřeboval i sám leader Dave Gahan, jehož životní kotrmelec připomíná divokou spirálu - od pozitiv do nejhlubších negativ okrajových zákrutí. Každé nové album s sebou přináší následné turné, které není zrovna snadná záležitost, protože Depeche Mode koncerty v rámci tour nešetří. Jen po desce "Ultra" tento kolotoč přerušili, ale už následným výběrem "Singles 86-98" navázali na úspěšnou sérii. Zatím poslední zastávka v chátrající T-Mobil Aréně se konala v rámci propagace desky "Exciter". V novém se poprvé (tedy v Sazka Aréně) Depeche Mode představili ve velmi chladném pondělním večeru, kdy sibiřské mrazy uhodily tvrdou pěstí a předskokany se jim stali newyorští The Bravery.

The Bavery
© thebravery.com
Nový hudební středobod Prahy byl během čtrnácti dnů vyprodán. V den koncertu se však ještě našla nějaká ta místečka na prodej, nejenom z rukou mazaných překupníků. Vyprodaná Sazka i přívětivě přijala návštěvu z New Yorku - kapelu The Bravery, která přijela do Prahy odprezentovat svoji bezejmennou prvotinu. Jejich melodický kytarový šmrnc zabalený trochou elektroniky s příchutí The Strokes nebo The Killers nezněl vůbec špatně. Prostě bylo vše vyslyšeno (necelá půlhodinka) a nikoho to neurazilo. Přesto většina čekala na hlavní hvězdu a uvítání bylo takové, jak se patří, a stále platí, že Depešáci mají jedny z nejvěrnějších fandů. Pódiu udávala ráz na levoboku zavěšená koule (možná planeta), která různě blikala a nabízela jednotlivá slova z textů songů Depeche Mode, nejčastěji se objevovala trojice "Láska", "Anděl" a "Bolest". Zajímavě byly ukryty klávesové nástroje, trochu to připomínalo barový pult s problikávajícími světly létajících neidentifikovatelných útvarů. Slušný světelný park na různě pohyblivých kruhových rámech a rozličně uskupená sešlost promítacích pláten pro projekce a snímání dění na pódiu, to vše dodávalo celé show ráz. A jelikož jsem již viděl třetí koncert Depeche Mode, mohl jsem si slušně zavzpomínat a porovnávat.

Depeche Mode 2
© depechemode.com
Několik málo minut po deváté se rozeznělo elektronicky peprné "Intro", které dalo všanc dravé úvodní takty singlu "A Pain That I'm Used To". Tento dramatický nášlap vystřídal song "John The Revelator" a bylo znát, že Dave Gahan důkladně nabil své hlasové baterky. Tohoto jsem se nejvíce bál, protože když jsem viděl záznam jeho sólové tour, scházel mi tam nějaký život a čekala mě jen velká porce nudy. Připadá mi, že když vyjede na koncerty a spojí síly s celým kompletem značky DM, srší mnohem větší energií a více se mu daří i ovládat publikum; stačí mu lusknutí prstů. V hroudě hitů se dokonale vytratila "Precious", po které dokonale vynikla úžasná "Walking In My Shoes". "Suffer Well" by měl být singl, protože ač je to novinka, Dave nechal refrén zpívat publikum a to se chytlo. Posléze prostor dostal Martin Gore a já si potvrdil jeden fakt: I když mě asi skalní Gahanovci zasypou rajčaty, tohoto večera si mě tento stydlivý chlapík získal na svou stranu. Vždy jsem měl tak trochu větší náklonnost k písním, které zpívá on. "Macro" byl jen začátek, "Home" pro mě znamená snad jednu z nejlepších věcí, které Martin a jeho společníci kdy natočili, a velkým finišem byla stará známá "Somebody", což byl první přídavek. Ať už Gore má školený hlas, nebo ne, tuhle baladu zapíval s takovým nasazením, až srdce puklo něžností krásy ukryté v jednotlivých střípcích a slovech této písně. Gahan živě už není, co býval, naštěstí žádný hrubý kiks neudělal a když už nemohl, taktně nechal zpívat své fandy.

Depeche Mode 1
© depechemode.com
Z "Playing The Angel" pak ještě odezněly "I Want It All" a vynikající "The Sinner In Me", na tu zcela trefně navázala vygradovaná "I Feel You". Potom už to byla jen a jen plejáda megahitů, které Depešáci točí ve velké permanenci. Musím uznat, že třeba zařazení dvojice "Behind The Wheel" a "World In My Eyes" rezolutně potěšilo. Pak již jen jasné nežhavené třešničky - "Personal Jesus" a "Enjoy The Silence". V přídavcích kromě "Somebody" byla připomenuta Clarkovská éra s "Just Can't Get Enough" nebo "Everything Counts", "Never Let Me Down Again" (tu by jim snad nikdo neodpustil, kdyby ji nezahráli) a na rozloučenou zazněla kráska "Goodnight Lovers". Fůra skvělých písní ale zůstala doma v záloze, bohužel Depeche Mode nejsou kapelou, která by nějak dramaticky měnila setlist během tour. Tentokráte se točily jen dvě alternativy z Martinova zpěvníku - "Damaged People" vs. "Macro" a "Somebody" vs. "A Question Of Lust".

Depeche Mode 4
© depechemode.com
Po mém třetím mejdanu s Depeche Mode jsem si uvědomil jednu skutečnost, a zpětně tak trochu musel dát za pravdu tetce Kománkové. Když jsem onehdá četl její report k "Singles 86-98 Tour" a ona to vesměs setřela svým typickým způsobem, ale bohužel v neprospěch DM, s jedním faktem jsem jaksi po letech našel souznění. Koncert byl super, měl jasné gradující prvky, které hltáte jako doušky vodky pro zahřátí v úděsných mrazech. Ale co je vám to naplat, když tu danou věc slyšíte již po několikáté ve vesměs stejné verzi s minimem zvukových úprav, které vás až tak zcela neuchvátí. Gahan se i bez vokalistek tentokráte obešel, ale těžko říct, která z posledních tří pražských koncertních zastávek byla tou nejlepší. Stále to však je fajn záležitost a je třeba si užívat ty nejlepší časy černooděnců v objetí všech milovníků jejich nových zvukových experimentů.

Setlist: Intro, A Pain That I'm Used To, John The Revelator, A Question Of Time, Policy Of Truth, Precious, Walking In My Shoes, Suffer Well, Macro, Home, I Want It All, The Sinner In Me, I Feel You, Behind The Wheel, World In My Eyes, Personal Jesus, Enjoy The Silence, Somebody, Just Can't Get Enough, Everything Counts, Never Let Me Down Again, Goodnight Lovers

Depeche Mode, The Bravery, Sazka Arena, Praha, 23.1.2006

NÁZORY
  • jj pravda (ludek.v brno, 24.01.2006 12:55) Reagovat

    koncert byl no jak jinak nez vyprodanej a uzasnej jako vzdy .ale ten gore s tim somebody fakt prekvapil byl skvelej jet to singnul jsem fakt cucel!!

  • Koncert a pokračování (JKL, 24.01.2006 13:11) Reagovat

    Moc se mi včera večer to líbilo. Díky za dlouhý a podrobný článek, Dane, nicméně ač nejsi první, kdo kritizuje Davidův zpěv, tak zrovna mě to přišlo tentokrát velmi povedené, velmi čisté. Nevím, z čeho se dá usuzovat, že nechal schválně zpívat za sebe fanoušky, nebo jak jsem četl na Novinkách, že si v nouzi vypomáhal výkřiky ... Koule byla pěkná, konečně si z nás vzali příklad. ;-) Těším se na sobotu večer do Rock Café na Decline, tam to celé zhodnotíme. :-)

  • gahan solo + fletch je liny (Jerry, 24.01.2006 13:54) Reagovat

    Ahojky, pekne zhodnoceni - akorat jemne nesouhlasim s tim, ze by Dave Gahan bez DM nesrsel energii. Jak z koncertniho Paer Monsters DVD, tak hlavne z jeho prazskeho koncertu srsela naopak jeste vetsi dravost a celkovy odvaz, ale mozna je to take tim, ze v jeho kapele nejsou muzikanti rozestaveni "strnule" jako u DM (vzhledem ke klavesovemu obsazeni)
    Jinak koncert snesl srovnani s Live In Paris, opravdu kraasa. Celkem logicky se take dostal na vysluni predtim hostujici klavesak, nebot Fletch opet vice supervisoval, nez hral :) ale to
    on vzdycky...

    Jo a jeste PS - nektery skladby (treba zacatek Home myslim a Everything Counts) trochu v nove arangi byly, ale vem to cert, DM clovek jen tak nevidi, at to hrajou klidne postaru :)

  • Linej Fletcher (Nagash, 24.01.2006 14:26) Reagovat

    To Jerry.Home začínal jako (Air "Around The Golf" Remix) a jinak byla nejvíce předělaná opravdu Everything Counts.Mimochodem všimli jste si že Fletcher při koncertě kouřil? :-) Byla okolo něho tak nějak víc tma,tak si asi říkal že to nebude vidět a najednou se na něho rozsvítilo světlo.V ruce cigáro a obláček kouře od úst he he.To už je vrchol.Snad by to aspoň ty dvě hodinky mohl bez toho cigára vydržet když už na pódiu jen předstírá že něco dělá nebo poskakuje jak tajtrdlík:-))) Jinak mě velice překvapil Dave a Martin ve skvělé pěvecké formě!!Super koncert!

  • OK (jerry, 24.01.2006 19:46) Reagovat

    to nagash: diky za osvetleni remaku, hehe ted sem videl TV vykalenyho Gora jak naseda v noci do taxiku na Pavlaku. zjevne sel z te afterparty do radosti, kde hrali mimochodem the Client. J.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Erasure v květnu rozšíří sérii reedic o desku "Cowboy" (15.04.2024 13:19)
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Audio: The Killers představují hymnickou novinku "Spirit". Je prodchnutá synth popem 80. let (12.12.2023 11:37)
- The Killers budou znovu rekapitulovat. V prosinci vydají bestofku "Rebel Diamonds" (09.11.2023 13:48)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu