shop.musicserver.cz

Když si Peha podmaňuje Prahu...

Vydáno: 14.01.2006 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Břínek | foto: facebook interpreta

Ve středu 11. ledna vystoupila v pražském klubu Palác Akropolis slovenská poprocková skupina Peha. Křtila zde svou poslední studiovou desku "Deň medzi nedeľou a pondelkom". Show svou účastí poctil také frontman Chinaski Michal Malátný. Jak to vše dopadlo, se dočtete v naší reportáži.

Peha, Praha, 11.1.2006 small a
© Tomáš Břínek musicserver.cz
Za nepříjemného mrazu jsem se krátce před 19 hodinou ocitl před vchodem pražského Paláce Akropolis. Měla zde dnes pokřtít svojí v pořadí čtvrtou desku slovenská kapela Peha. Nová deska nese název "Deň medzi nedeľou a pondelkom" a více o ní můžete dopátrat v již vydané recenzi. Ale zpátky k samotnému koncertu. Poté, co jsem vkročil do klubu, na mě hned u šaten čekalo nemilé zjištění, že schody vedoucí k sálu jsou ještě uzavřeny, což zapříčinilo mačkanici tělo na tělo. Na místě jsem se otočil a zamířil do přilehlé restaurace, kde jsem se občerstvil a za necelou půlhodinu jsem štěstí zkusil znovu. Vchod dolů do klubu byl už zcela průchodný, tudíž i fronta na šatnu byla o poznání menší. Rychle sem seběhl dolů do předsálí a nakoukl do sálu. Spatřil jsem solidně zalidněný, stále se plnící sál. Na podiu se zatím nic moc nedělo, sem tam přeběhl nějaký technik, ošahal pár kabelů a běžel zase zpět. Proto má další zastávka vedla k jednomu z barů. U piva jsem skrz chodbu spojující sál s barem zpozoroval, že se v sále začíná něco dít. Vešel jsem, zrovna když světla zhasla a vše včetně podia se ocitlo ve tmě. Napjatou atmosféru ještě umocnilo podivné basové hučení z reprobeden. Pódium se začalo plnit siluetami jednotlivých muzikantů a slušně zaplněný sál reagoval. Obzvlášť zjevení posledního "stínu" bylo doprovázeno bouřlivou reakcí.

Peha, Praha, 11.1.2006 small c
© Tomáš Břínek musicserver.cz
Světla se rozsvítila, kapela začala hrát a Katarína začala zpívat první slova úvodní písničky z nejstaršího alba "Diaľkové ovládanie". Nechal jsem se strhnout až atmosférou následující písně "O čo všetko sa dá prísť". To už mi docházelo, že moje předtuchy nudného poprockového večera byly předčasné. Vychutnal jsem si ještě velice zajímavou skladbu "Renesancia", došel pro občerstvení a prodral se davem na balkon, abych mohl skrz teleobjektiv dále sledovat koncert z nadhledu. Jelikož sem byl mírně v náladě, přistihl jsem se, jak zírám na taneční kreace Katky. Její lehkost pohybů, přirozenost a komunikaci s publikem by jí mohla závidět nejedna česká i zahraniční zpěvačka. Ale to už doznívala další píseň a já se zaměřil na zvuk, kterému bych nemohl vytknout opravdu vůbec nic. Kdo ví, jestli to je výborným technickým zázemím samotného klubu, aparátem či instrumentální dovedností kapely, ale vše bylo na svém místě. Z kapely, krom zpěvačky, mě asi nejvíce zaujal Maťo Migaš. Takhle strojově přesné bicí už jsem už dlouho neslyšel. Bohužel pódiový projev samotné skupiny mi spíše připomínal Band Kataríny Knechtové než kapelu Peha. Také druhé zpěvy obou kytaristů nebyly na rozdíl od hudby úplně čisté.

Peha, Praha, 11.1.2006 small d
© Tomáš Břínek musicserver.cz
Nejsilnější stránkou Pehy je samozřejmě samotný zpěv - naprosto čistě provedený a zajímavě zabarvený. Ale zpátky do pohádky. Stojím na balkoně a sleduji, co bude dál. Kapela náhle opustila pódium a dala prostor samotné zpěvačce, na kterou technik obratně nasadil akustickou kytaru. Následovala píseň v unplugged provedení, kterou Katka brilantně zazpívala jen za podpory kytaristy. To už jsem ale zas visel na baru a dožadoval se dalších tekutin. Z mého odpočinku mě vyrušilo zaslechnutí jména Michala Malátného ze sálu a já tušil ,že se schyluje k avizovanému křtu. Tentokrát jsem se málem nestihl včas vyškrábat na balkon a připravit foťák. Ale štěstí stálo při mně, takže jsem celou tu slávu viděl skoro od začátku. Na podiu samozřejmě stál v obklíčení kapely kdo jiný než Michal Malátný z Chinaski, nějaký pán z hudebního vydavatelství a uprostřed dění sama Katarína. Nejdříve se slova ujal Malátný a pronesl takové ty standardní křestové oslavné řeči. CDéčko polil nějakou podivnou tekutinou, co si sám přines ze zákulisí, asi absint vzhledem k tomu, že vypadal už dost unaveně. Dále přišel na řadu onen pán z vydavatelství a rituál se opakoval. Pak už jen proběhla akce "nepůjčí nám niekto niečo na psaní?" a pokřtěný hudební nosič letěl směrem k publiku, které o něj strhlo docela slušnou melu. Křest byl hotov a kapela mohla spustit druhou polovinu koncertu.

Peha, Praha, 11.1.2006 small e
© Tomáš Břínek musicserver.cz
Postupem večera zazněly ještě písně jako "Vaňa plná pirani", "Naoko spím", "Slnečná balada" a samozřejmě nemohl chybět jeden z největších hitů kapely "Za tebou". Večer vrcholil a kapela oznámila poslední píseň večera. Tou měla být již zmíněná skladba "Vaňa plná piraní". Píseň dozněla, kapela se jaksepatří rozloučila, poděkovala a zmizela v útrobách zákulisí. Asi po dvou minutách pronikavého potlesku a jásotu publika se hudebníci zase připotáceli k nástrojům. Na rozloučenou měly zaznít ještě "V zaseknutom výťahu" a "Bolo je a bude". Ale přibyla na žádost publika i třetí, opravdu poslední repete songu "Za tebou". To už sem se ale vydal cestou k šatnám, abych se nemusel tlačit ve frontě pro bundu . Daleko sem nedošel, v předsálí jsem potkal kamaráda z UDG a skončil zase na baru. Frontě jsem se ale stejně vyhnul, jelikož sem byl poslední, kdo si bundu vyzvedl. Musím říct, že tento koncert byl opravdu vydařeným večerem se skvělou atmosférou a zajímavým překvapením. Koncert navštívilo dle mého odhadu něco okolo tří set lidských duší, což je na naše poměry velmi slušné. Škoda jen, že v Česku nemáme podobnou kapelu. Slovenští kolegové jsou holt v něčem daleko napřed a Katčina bezprostřednost a zpěv... klobouk dolů.

Peha, Palác Akropolis, Praha, 11.1.2005

Fotogalerie:

Peha, Praha, 11.1.2006 small b
© Tomáš Břínek musicserver.cz

Peha, Praha, 11.1.2006 small f
© Tomáš Břínek musicserver.cz

Peha, Praha, 11.1.2006 small g
© Tomáš Břínek musicserver.cz

Peha, Praha, 11.1.2006 small h
© Tomáš Břínek musicserver.cz

NÁZORY
  • Gerry (Madly:o), 14.01.2006 23:16) Reagovat

    Viva tobe Gerry, at zijes!!!

  • Turné? (Pepa, 15.01.2006 14:16) Reagovat

    Škoda, že jsem si nechal akci ujít - vzhledem ke zkouškám to ale ani nešlo jinak. Od doby, kdy Peha účinkovala jako předskokan na minulém turné Chinaski, tak se těším na další setkání. Tak by mě zajímalo, jestli nechystají třeba nějaké turné po ČR. Bylo by to fakt super.

  • _ (Netorack, 17.01.2006 16:07) Reagovat

    Dělal jsi tam taky něco jiného, než se občerstvoval? ;) Dostatečně občerstvenému člověku se všechno líbí o trochu víc, ale uznávám právo na subjektivní recenzi ;)

  • recenze (jirkku, 18.01.2006 11:02) Reagovat

    no tech reci o chlastu by tam mohlo bejt min, ale jinak souhlasim, taky se mi to dost libilo, taky jsem byl porad na baru, ale recenzi jsem nstesti psat nemusel ...
    par dalsich fotek jsem dal na web www.jirkku.com


  • pomoc (jegi, 26.01.2006 20:09) Reagovat

    pošlete mi prosím písničku od Pehy-Za tebou na mail díky

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Naživo: Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda (20.07.2023 16:34)
- České žebříčky pokračují v letargii. Rappery neohrozili Divokej Bill ani Ed Sheeran (18.05.2023 18:05)
- Audio: "Smůla" od Chinaski po sobě zanechá silný otisk na duši (10.05.2023 18:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu