Aneta na dobré cestě

23.01.2006 14:00 - Marie Malechová | foto: facebook interpreta

Nosiče s anděly v názvu už má Aneta hned tři. DVD je tím posledním a nejlepším. Ne nadarmo se říká "to nejlepší na konec". Vydařené "Spousta andělů... na cestě" dává zapomenout na nepříliš zdařilý debut a ukazuje, že Aneta má dobře našlápnuto. Nezbývá než jí popřát štěstí.
8/10

Aneta Langerová - Spousta andělů... na cestě

Celkový čas: asi 145 minut
Vydavatel: Sony BMG
Aneta Langerová se na naší scéně již slušně zabydlela. Za rok a půl toho zvládla mnohem víc, než mnohý interpret zvládne za celou kariéru. Stihla převálcovat všemožné ankety, odehrát kvantum koncertů a vydat debutové album, živák a DVD. Nejdříve jsem, stejně jako většina hudební veřejnosti, vydání živáku a DVD hned po první desce moc nechápala. Říkala jsem si, že jde o obvyklou snahu firmy trhnout na úspěšném interpretovi co největší zisky. Ve chvíli, kdy se mi doma sešly všechny tři nosiče, mi konečně došlo, že to, co tvrdí Aneta v obalu DVD, je pravda. Ta placička je skutečně výsledek určitého posunu za uplynulý rok a, světe, div se, ten posun není zanedbatelný. Aneta a její kapela se podívali nic moc písním z debutu na zoubek a vytvořili z nich něco, co se dá poslouchat. Nebudu rozmazávat kvalitu repertoáru, o té už bylo řečeno víc než dost, jen musím konstatovat, že nové aranže písní nejsou vůbec špatné a Anetě i kapele sluší.

Podstatnou část DVD tvoří záznam koncertu, který se odehrál 9. září loňského roku na náměstí v Říčanech. Pokud se budou česká DVD dále vyvíjet tímto směrem, mohlo by se výhledově blýskat na lepší časy. Kvalitní obraz ve formátu 16:9 rozhodně potěší a když vezmeme v úvahu, že si můžeme vybrat i zvuk, je to příjemné. V přehledném a graficky zdařilém menu jsem postupně klikla na všechny tři nabízené formáty zvuku (PCM Stereo / Dolby Digital 5.1 / DTS Surround Sound) a nejlepším jsem shledala DD 5.1, tolik vychvalované DTS mi přišlo o chlup horší. Vizuální zpracování koncertu není žádný zázrak, neurazí ani nenadchne. Pro fanouška úžasné, pro nezaujatého pozorovatele snesitelné. Dokument má atmosféru, která je bohužel narušována vstupy, ve kterých se Aneta svěřuje se svým vztahem k jednotlivým songům. To tam podle mě nemuselo být.

Díky bonusu v podobě třech songů z loňského dubnového koncertu v Lucerně je jasně patrný posun v Anetině prezentaci. Nesmělá rozklepaná holčička je pryč, před diváky teď stojí sympatická slečna, která si je jistá v kramflecích a občasné zaškobrtnutí jí jen přidává na kráse. Hlavním bonusem je dokument, který odhaluje zákulisí celého toho martyria. Členové kapely v něm ukazují svou lidskou stránku a nutno uznat, že se jedná o partičku sympatických lidí, kteří si evidentně mají co říct i mimo pódium. Aneta v dokumentu odhazuje usedlost a představuje se jako rozverná holka, která nezkazí žádnou srandu. Aspoň že tak, člověk má jinak tendence považovat ji za sochu.

Mezi bonusy samozřejmě nechybějí ani videoklipy na "Hříšná těla, křídla motýlí" a "Vodu živou". Bohužel jsou jen ve stereu. V neposlední řadě je na DVD také dokument o nadaci Světluška, kterou Aneta podporuje. Dle mého názoru se podobné dokumenty na hudební nosič moc nehodí, ale tenhle je z těch příjemných, nenutí násilně diváka k nějaké činnosti a jednou za zhlédnutí rozhodně stojí. Podtrženo, sečteno, DVD je celkem zdařilé, obsahuje dostatečné množství materiálu v dobré kvalitě, čili nevidím důvod proč nevytáhnout osmičku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY