Veselé příběhy těch dvou, co neumějí zpívat

03.01.2006 14:00 - František Matějíček | foto: facebook interpreta

A jsou tu znovu. Chlapci, co neumějí ani notu. Miloš Pokoný a Roman Ondráček přes všechny zvěsti o konci pěvecké kariéry vracejí kritikům tvrdý direkt a do prodeje vpustili desku "Safírový Jadel" se třináctkou originálně neoriginálních novinek. Alespoň bude trochu legrace, ne?
4/10

Těžkej Pokondr - Safírový Jadel

Skladby: Intro, Čaje z Indie, Vem ven psisko, Nikde žádnej kondom, Míň vody, víc řepy, Bez plomb, Trenky mi hoď, Všude stejnej, nudnej kout, Já jsem z Křivoklátu, Na šichtu, Nebydlíme v Iráku, Veksláček, To je ten den, kdy máme sílu
Celkový čas: 43:57
Vydavatel: Sony BMG
Postavit si kariéru na tom, že neumíte ani notu a přitom dosahovat záviděníhodných prodejů, je opovážlivost prvního stupně. Ale proč ne, je to přece zábava a budeme ji tak i posuzovat. Na silvestrovský večírek se hudba dua Roman Ondráček - Miloš Pokorný přímo nabízí. Prostě jeden den, na který nezapomenete. Nové album skupiny Těžkej Pokondr nese záhadný název "Safírový Jadel", ale na vysvětlení podivného titulu nemusíme čekat dlouho.

Zatímco na albu "Kuss" se o úvodní výklad postarala Martina Menšíková, tentokrát podává vysvětlivky protřelý hlas herce Pavla Soukupa. A pak už si to vychutnáváme s chytrými texty od Fanánka. Stejně jako v domovských Třech sestrách, podává i tady mistrovské výkony na hranici prosté geniality. Taky se vám občas může zdát, že jsou to otřepané fráze, jenomže dohromady to funguje a já za to děkuju. A vlastně, proč si to nezkusit? Otextovat slavnou "Love Is In The Air" jako "Čaje z Indie" a doplnit smysluplným výkladem nedokáže každý. Anebo ta "Sexbomb" přeložená jako "Bez plomb". To je teprve vodvaz! Máme tu i Europe a jejich "Final Countdown", ale tam se zpívá něco o kondomech, nebo co. Lepší je taková ta od Suzi Quatro, česky skladbu "If You Can't Give Me Love" přejmenoval Fanánek Hagen na "Trenky mi hoď". Při představě, jak se nahý Miloš Pokorný dží televizní antény a dožaduje se spodního prádla, zapomenete tančit a užívat všeobecného veselí. Nádhera! Ještě zmíním Londonbeat - jejich hit "I've Been Thinking About You" je opravdu legrační. Příběh od frontmana lehce neotesaných Tří sester se jmenuje "Já jsem z Křivoklátu".

Jsou tu ovšem i slabší kousky, ale ne zase o moc. Ty nejméně vydařené otextovali Marek Dohnal a oba zpěváci s Vítkem Rotterem. Tedy, ne že by ty texty byly na pětku s hvězdičkou, ale obě písničky na desku tak nějak ani nepatří ("Na šichtu" s Rock & Roll Bandem Marcela Woodmana a "Veksláček"). Jo, jo, je znát, že ne všechny vysněné meloide byly dostupné a peníze je třeba přesto vydělat.

Teď zbývá dilema, jak desku ohodnotit. Texty za sedm, zábava za šest , výběr skladeb za pět, zpěv za jedna a umělecký přínos za nula? Dvacet dva děleno pěti? Tak jo, vychází mi horší čtyřka, berte to tak. Ale nákupem kolekce "Safírový Jadel" nic nezkazíte. Je to občas fakt hlína.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY