shop.musicserver.cz

Tak tomu říkám dobročinná besídka

Vydáno: 14.12.2005 15:00 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Milé děti, to bylo tak… Dávno, pradávno před "Live Aid" a "Live 8" a podobnými dobročinnými akcemi si jeden mladý pán s plnovousem, George Harrison, vymyslel "The Concert For Bangladesh"! A my se teď, po třiceti čtyřech letech od oné historické události, můžeme podívat na DVD, jak to tenkrát bylo.

9/10

George Harrison And Friends - The Concert For Bangladesh

Celkový čas: asi 176 minut

Skladby: Introduction By George Harrison And Ravi Shankar, Bangla Dhun, Wah-Wah, My Sweet Lord, Awaiting On You All, That's The Way God Planned It, It Don't Come Easy, Beware Of Darkness, Band Introduction, While My Guitar Gently Weeps, Medley: Jumpin' Jack Flash/Young Blood, Here Comes The Sun, A Hard Rain's A-Gonna Fall, It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry, Blowin' In The Wind, Just Like A Woman, Something, Bangla Desh

Vydavatel: Warner Music

DVD "The Concert For Bangladesh" je počinem, jenž se dost vymyká běžné hudební produkci hodnocené recenzemi na musicserveru. Můžeme oznámkovat technické provedení dvou disků, což bude známka vysoká vzhledem k výborné technické kvalitě a velmi velkému množství bonusového materiálu, ale více než obvykle musíme klást důraz na historický kontext svázaný s konáním události. "Koncert pro Bangladéš" v mnohém definoval to, co dnes známe pod pojmem charitativní koncert. I další souvislosti, samozřejmě zmiňované v dokumentární části, je zajímavé uvést.

Dvě vystoupení v Madison Square Garden 1. srpna 1971 zorganizoval George Harrison na popud svého přítele, sitáristy Raviho Shankara. Výtěžek z koncertu a následně z prodeje trojité LP desky a filmových práv šel na konto pomoci Bangladéši postiženého humanitární katastrofou. Během několika týdnů se podařilo uspořádat do té doby nevídanou věc, sezvat rockové hvězdy, aby na jednom pódiu hrály a zpívaly ve prospěch lidí, o nichž neměla drtivá většina tzv. civilizovaného světa ani potuchy.

Vše se událo v době, kdy byla rocková hudba v podivné krizi: Beatles se rok před tím rozpadli, ducha hippies už dávno odvál vítr z Altamontu, zemřeli Jimi Hendrix a Janis Joplin, drogy a alkohol trávily celou scénu (i jedna z hvězd Koncertu, Eric Clapton, byl do poslední chvíle nejistým účastníkem). Do toho přišel tichý Beatle a jeho přátelé se srdcem na dlani: I po těch letech je ze záznamu patrné, jak nezištný to byl krok. Při vší úctě k bohulibosti letošního "Live 8" někteří účinkující byli na pódiu spíše z marketingových než humanitárních důvodů.

Ústřední trojicí "Koncertu pro Bangladéš" byli přátelé Harrison, Clapton a Dylan, ovšemže podpořeni elitní sestavou muzikantů včetně Billyho Prestona a Ringa Starra. Filmový záznam dokumentuje spontánnost a radost z koncertu, na jehož přípravu a zkoušky bylo minimum času, takže vystoupení mnohdy připomíná jam mistrů. Zvuk se podařilo výborně převést do prostoru (Dolby Digital i DTS), druhý disk je napěchován rozhovory, tématickými dokumenty a najdeme i rarity neuvedené v původním filmu, po nichž mlsně chňapnou především dylanologové.

"The Concert For Bangladesh" je krásný provedením (chválíme též balení) a po těch letech stále i původní myšlenkou. Posluchači se kromě pořádné porce skvělé muziky dostává do rukou také dokument o významné kulturní události, jedné z nejvýznamnějších ve dvacátém století a přesahující hranice populární hudby. A je to další hezká vzpomínka na George Harrisona, nenápadného génia a skromného člověka.

NÁZORY
  • ? (David, 14.12.2005 15:21) Reagovat

    Co to je za hloupoučkou recenzi? Kdo tam přesně za ty hvězdy hrál, jaké jsou ty bonusy tad. atd.? Že je obal fajn potěší, ale co je v něm?

  • Mňo... (squire, 14.12.2005 18:04) Reagovat

    ...taky mám pocit, že autor článku měl disk pouze v ruce a ne v přehrávači.:-) Ale vážně, docela bych v podobných případech uvítal trochu konkrétna.

  • Podobnosť čiste náhodná? (Sklamaný, 15.12.2005 13:29) Reagovat

    Podobne som reagoval na riadky toho istého autora na DVD Cream 2005. Zámerne píšem "na riadky" a nie "na recenziu", lebo tú si predstavujem inak. Ak to autora nebaví, prečo to robí?

  • Borec (hippiesák, 03.04.2006 16:39) Reagovat

    George je prostě borec!Miluju ho.On si zaslouží,že se o něm píše.A ten koncert je fakt bombovní.Vřele doporučuju.Pro fandy je to fakt infarktový nářez!Ale jen tak pro ostatní je to též úžas...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bob Dylan a Willie Nelson v létě znovu vyrazí na společné festivalové turné (28.02.2024 14:32)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Fotogalerie: Malostranskou besedou zněly písně Boba Dylana (09.10.2023 08:16)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Video: Kytaroví velikáni Eric Clapton a Jeff Beck spojili síly v nostalgické předělávce songu "Moon River" (21.05.2023 08:23)
- Bob Dylan vydal po téměř dvaceti letech novou knihu. V "The Philosophy of the Modern Song" zkoumá podstatu populární písně (15.11.2022 18:18)
- Recenze: Ozzy Osbourne na "Patient Number 9" našel sám sebe. Natočil svou nejlepší desku v novém tisíciletí (14.09.2022 08:00)
- Recenze: Kniha "Dylan & já" vnímá slavného písničkáře jako člověka z masa a kostí (07.08.2022 12:30)
- Vzácná nahrávka Dylanova songu "Blowin' In The Wind" se v aukci prodala za 43,5 milionu korun (11.07.2022 19:03)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Dua Lipa Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu