shop.musicserver.cz

Básníci ulice konečně i s muzikou

Vydáno: 30.11.2005 18:00 v sekci Recenze - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Pod názvem Prago Union je třeba vidět Defa/Kata (dříve Deph z Chaozzu) a jeho ex-parťáka Skuplu - a je jasné, že na debutu "HDP" půjde o hip hop. I ti, co tenhle styl nemusejí, by měli zbystřit, protože Prago Union (a mnoho hostů) jsou fakt dobří! I nestylaře, kteří však rádi zkusí něco nového, by tahle placka mohla zaujmout.

9/10

Prago Union - HDP

Celkový čas: 74:34

Skladby: Intro (+ Dědek), Kandidát vět, Hadí počty, Prýliš dlouhey víkent, Kosh, Bestiář, V.A.R. (+ Phatski), Gold Chain Mew-Zick II (Planet Asia), Zvýřátka, Sklep!, Pecka s Kurtem (+ Kutmasta Kurt), Int'louda, Dlouhábezzastavení (+ De Zrechts), Verbální atentát, Drým (+ Klára & Architect), Beat & I a já Und Ich (Masta Ace & Dendemann), Starý pro nový (Ol' 4 Tha New) (+ Edo G & DJ Richard), Rapviem, Půlnoční běh (+ Dědek)

Vydavatel: Universal

Modří vědí, ale pro ty, co český hip hop nesledují pravidelně, nemyslejí si, že každá škrábanice, pardon tag, na zdi je fakt "kůl grafiti", a přesto je občas baví základní beaty a rap o něčem, může být Prago Union překvapením. Poněkud podezřele znějící název, který by mohl znamenat z hlediska stylu cokoliv, se při nahlédnutí do sestavy projeví jasně. Def/Kato (dříve Deph z Chaozzu), a jeho ex-parťák Skupla - je jasné, že tady půjde o hip hop. Ještě než ti, co tenhle styl případně jeho českou verzi nemusejí, otráveně zívnou a zavřou okno - deska "HDP" je fakt dobrá!

Jasně, nemusíte mi věřit, nejsem modrý (když už, tak spíš zelený, ale ne GEM, ale to sem nepatří), spíš z té druhé skupiny. V hip hopu oceňuji snahu o něco víc, než do víceméně (spíš více) stejných beatů přidat jeden zvuk a tvářit se, jak jsem jiný. Rapovat o tom, že ti druzí jsou pitomci, a zrovna já (a pár mých kámošů) mám ten jediný pravý sound a flow, je už unavující poslouchat. Jestli se o zpěvácích (rocku/popu) říká, že každý má v sobě narcismus a neukojené ego, tak rappeři jsou těmi největšími zpěváky. Proto mě baví, když v jinak vážně míněných uličních moralitkách použijí humor, sarkasmus. A ne sprostá slova, jako že jsou "fakt hustý, voe".

Trochu jsem odbočil, ale jen trochu. Ve zkratce řečeno, Prago Union totiž jako by výše uvedené tušili. Hned po docela zbytečném intru (holt ty "povinnosti" stylu) uslyšíte potvrzení, že existuje někdo, kdo do beatů a rýmů umí organicky (dvakrát podtrhuji!) zapojit i jiné nástroje/samply (v tomto případě dechy), aby to netlouklo do uší jako vycpávka. Podobně zajímavě to dopadá i v dalších (i když ne všech) kouscích. Jde leckdy o detaily, ale ty, jak známo, rozhodují. Třeba "Kosh" není klasická hiphopárna. Beatům a rapu k živosti pomáhá, kromě hutné basy, zapojení kytary (dostkrát od Yardy Helešice). Prostě na desce najdete i muziku, i když příznivci melodií se při tomhle sdělení budou kroutit.

Že je Def/Kato výborný kandidát vět (geniální hrátka s jazykem) jak obsahem, tak formou, už jsem si myslel dřív, naposledy mě hodně pobavily "Monočlánky" na desce projektu Space Junkie (nejsou "Zvýřátka" touhle skladbou inspirována?). O tom, že tahle dvojka není vylízaná, svědčí i "Verbální atentát", ve které si utahují mimo jiné z těch klišé, kvůli kterým je většina amerického MTV hip hopu směšná (nejen proto, že žijeme jinde). A zkratka "...tváříte se jako gangstas a neumíte ani zabít čas..." je prostě geniální. Podobně jako spojení "...poslouchat všechny učitele, co jim doma nedali, a ženský, co to dostali..." v "Pecka s Kurtem". Ale podobných perel je na albu víc. Texty nejsou uvedeny v bookletu, ještě pořád nevím, jestli je špatně, že si neotřelá spojení musíte objevovat postupně, nebo dobře, aspoň vám deska vydrží na delší dobu.

I na "HDP" se projeví některá "stylová" omezení. Je to především dáno délkou - i když jsou Kato se Skuplou (a hosté) dobří, a za čtyři roky práce nashromáždili hodně materiálu, který logicky chtějí prezentovat, hodina a čtvrt je až moc. Mohli vydat HDP 1 a 2 a mohli mít své teritorium jistější. I když se proti nudě snaží bojovat - zapojením hostů, změnou tempa, ostřejší střídají klidnějšími tracky - a dost se jim daří, absolvovat album v celku je docela záhul (asi jako tato věta). Mimochodem, hosté jsou dost hvězdní, i když nevědět to, neslyším rozdíl od kvalit místních. Ale spojit český rap s anglickým, a dokonce německým, je zajímavé.

Přesto, tenhle hrubej domácí produkt by mohli ocenit, jak jsem psal už na začátku, i neortodoxní hip hop fans. Dokazuje, že hip hop v české mutaci může být o něčem, nejen slovně, ale i hudebně. Půlbodíky nevedeme, malinko přidávám, ale stejně (stylově): "Rrryssspeekt!"

P.S.: Nechápu, proč když desku, tedy její distribuci, "přikryla" svým jménem velká firma, na jejích stránkách se o Prago Union nedočtete. Zvláštní způsob "distribuce", škoda že zrovna u tak dobré desky. A že ani na BBaraku, jehož srpnové vydání mělo desku jako přílohu, a na který funguje jediný link na opravdu minimalistických stránkách Prago Union, nemají doteď recenzi nebo víc informací, minimálně překvapí.

NÁZORY
  • Recenze již existuje (Tomáš, 03.12.2005 12:25) Reagovat

    Recenze byla napsána 7.11. www.utkejsevrapu.cz

  • Great! (Šimi, 25.12.2005 07:29) Reagovat

    Tak tohle je vážně povedená deska. To, jak si porhává se slovama, se v českym hiphopu jen tak nevidí...

  • MASTA ACE (števo, 07.01.2006 17:07) Reagovat

    hlavne si tam oprav to Masta Ice na Masta Ace

  • bludy (Dara, 12.06.2007 15:57) Reagovat

    MNo, souhlasím s tvým názorem na Katovo umění nacpat do textů co nejvíc věcí, samozřejmě geniálním stylem, ale když už si bereš do pusy citaci jeho rýmu, tak se vší parádou..Pecka s Kurtem opravdu mluví za všechno, takže "..trpěl výlevy učitelů,kterejm starý nedaly
    a učitelek, co to dostaly.."

  • Opravdu brilantní. (Petr, 08.04.2010 00:40) Reagovat

    Mír je slovo dobrý na to tvořit věty, ale jinak je mír něco jako yetty.Kámoš vo něm vyprávěl, nikdo ho ale nikdy neviděl.Ale zní to dobře: Jee mír, to bych chtěl.

    Ted byl v televizi a má v přípravě albud.Jen neví, kdo mu ho vydá.Drogy ho očividně docela zmáhaj:(

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Prago Union udělali z Café V lese pořádný Řáholec (08.12.2023 15:33)
- Prago Union, Rigor Mortiz, Řezník, Rest, Mutanti a Krotitelé Dechů ve čtvrtek zaútočí na Lucerna Music Bar (14.11.2023 11:43)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Prago Union to rozbalí v Ledárnách s Krotiteli Dechů. Přijde i Rigor Mortiz pokřtít "Pohřební Hlídku" (30.06.2023 09:37)
- Hotovo 20. Prago Union vyráží na narozeninové turné, slavit bude s Krotiteli Dechů (28.10.2022 07:42)
- Rozhovory: Kato (Prago Union) - Na desce jsem vždy, kým bych chtěl bejt (25.09.2022 12:15)
- Prago Union slaví dvacáté narozeniny deskou "Příduhned…" Brzy vyrazí na turné (26.08.2022 14:52)
- Nový singl "Marná" od Prago Union hlásí brzký příchod nové desky (07.08.2022 16:58)
- Naživo: Procházka parkem a strhující horečka sobotní noci s Underworld. Takový byl závěr Metronome Prague (27.06.2022 16:09)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu