shop.musicserver.cz

Aréna zpívala jako jeden Team

Vydáno: 16.11.2005 17:00 v sekci Naživo - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Těžko povědět, jestli je skupina Team víc doma na rodném Slovensku, či v zemích českých, moravských a slezských. A vlastně na tom až tak mnoho nesejde. Podstatné je, že na obou stranách hranic počítá své fanoušky na desetitisíce. Jak si část zmíněných příznivců vychutnala koncert v pražské T-Mobile Aréně a co všechno chalani předvedli, se můžete dozvědět z naší reportáže.

Team, Praha, 15.11.2005 small 1
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Není mnoho domácích (myšleno českých či slovenských) kapel, které si mohou dovolit vyzvat na souboj T-Mobile Arénu a nevylámat si na ní zuby. A ještě méně je takových kapel, které si troufnou na zmíněnou halu v rámci turné čítajícím po celé České republice deset koncertů. Team si troufnul a nejen že si zuby nevylámal, ale naopak před z nějakých devadesáti procent zaplněnou halou předvedl show, která si v ničem nezadala se zahraniční konkurencí. Ten večer, kdy se T-Mobile Arénou přehnala velká večerná búrka rozhodně nebyl reklamou na ticho a vychutnat si jej museli i nároční.

Team, Praha, 15.11.2005 small 2
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Jestli něco na koncertech obzvláště nemám rád, tak jsou to opožděné začátky. Jak mé srdce radostí poskočilo, když přesně v avizovaných osm hodin potemněla normálně sportovní, však často i koncertní hala a ozval se strojový rytmus, do kterého na pódium nastoupili čtyři chlapci zvoucí svoji kapelu Takahe. Dvě kytary, basa, bicí, sem tam nějaký ten sampl, texty se čtyřmi donekonečna se opakujícími (tu stupidními, onde až tak ne) větami. Kytary (pokud jedna výjimečně trošku nesólovala) hrály obě totéž, basa tvrdila ledacos, jen ne muziku, a celé dohromady to byla neskutečná nuda. Drobné oživení přinesl ve dvou skladbách hostující Tom Malár, se kterým se objevila trocha neškodného rapování do unylé hudby, leč kde nic není, ani Malár nebere. Třicet pět minut nudy, která naštěstí nebyla příliš nahlas.

Team, Praha, 15.11.2005 small 3
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Po akademické čtvrthodince, vyhrazené na lehkou přestavbu pódia, to ale přišlo. Potemnění haly bylo stejné jako u předkapely, leč tím veškerá podoba vzala za své. Temné intro s občasnou klávesovou vyhrávkou, postupně přicházející stíny-muzikanti a o pár vteřin později úder do strun a asi nejvydařenější pecka z nejnovějšího alba Teamu "X" (po kterém je turné pojmenováno) aneb "Celebrity". Aplaus tak trochu ze slušnosti, co bychom nezatleskali, když už je Habera na pódiu, že ano. I druhá v pořadí, opět novinka "Nemám čo stratiť" byla přijata vlídně, leč trochu vlažně. Ale pak se začaly dít věci. Po krátkém pozdravu frontmana Praze, při kterém poděkoval publiku za to, že dalo přednost kultuře "...před dobrodružstvími Vladka a jeho kamarátov..." přišel skutečný fičák aneb "Prievan v peňaženke" a bylo jasné, že tenhle večer si všichni užijí měrou vrchovatou. Naprosto (a nepřeháním!) dokonalý zvuk, ve kterém bylo lze dokonce rozpoznat, co hraje která ze dvou kytar a co které ze dvou kláves, spousta různobarevných světel, vpravdě obrovská projekční plocha, visící nad celou šířkou pódia, zkrátka a dobře vynikající rockové divadlo. V první připomínce kultovního (a kvůli problémům s vydavatelskými právy dnes prakticky nesehnatelného) alba "Team 3" jménem "Severanka" znělo Haberovo vybrnkávání na elektrickou kytaru, jako by hrál na akustiku aneb technika je mocná čarodějka. Po ten večer prvním a nikoliv jediném sólovém zpěvákově hitu "Preč, preč" odhalil Paľo do té doby skrytý český fotbalový dres a popřál nadšenému publiku mnoho štěstí v baráži o mistrovství světa. Před jedním z prvních šlágrů skupiny "Nároční" zase zjišťoval, kolik lidí v publiku chodilo co mladiství koncem osmdesátých let na koncerty Teamu a jsou tedy i dnes "...naši večný puberťáci...". Prostě showman, jak má být.

Team, Praha, 15.11.2005 small 4
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Abych jenom nechválil, musím přiznat, že koncert měl i slabší chvilku, kterou byla třetí připomínka aktuálního alba, balada "Smútok bielych krídel", před kterou Habera děkoval textaři Danielu Hevierovi za to, jaké hity i přemýšlivé písně dokáže napsat. Zapomněl však zmínit, že i mistr Hevier se umí utnout, což je přesně případ této skladby. Nicméně přes rozhlasovou skladbu "Krátke lásky" se koncert dostal k mé srdeční záležitosti, dávné vzpomínce "Som v tom" (s minimalisticky zahranou první polovinou písně a nádherným dialogem-sólem obou klávesistů) a bylo zase dobře. A když mluvíme o sólech, tak ta, která zazněla postupně na všechny nástroje (a na klavír v režii hostujícího člena Teamu Juraja Tatára obzvláště) v "Je to v hviezdach", patří do kategorie geniálních. Skvělý nápad s projekcemi česko-slovenského slovníku (borůvka = čučorietka, hůl = palica, tchýně = svokra), doprovázejícího další skladbu "Slovník cudzích snov", byl už jen třešničkou na velmi chutném dortu. A šlo se do finále a poslední tóny zněly.

Team, Praha, 15.11.2005 small 5
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Team nemůže nezahrát "Malú nočnú búrku", "Reklamu na ticho" a jaký jiný zavírák by měl zaznít než "Držím ti miesto". O to víc mě potěšila jediná připomínka trochu nedoceněného alba "Team 4" "Ženská menom panika" a ještě víc mě potěšila velmi vřelá reakce na ni. Publikum tou dobou už bylo ostatně v takovém varu, že nebylo možné jej zastavit. A tak bylo jasné, že rozlučka je jen na oko a že vypalovačka "Mám na teba chuť:-)" coby první přídavek byla tím pravým ořechovým. Pak už jen zklidňující "Kým ťa mám" a po hodině a padesáti minutách úklona, poděkování a rozchod.

Team předvedl, proč ze všech československých dinosaurů je to právě on, kdo dokáže dodnes přitáhnout tisíce diváků do velkých hal. Nasazení, muzikantská zručnost, vynikající show, velká zásoba dobrých písní. Je to jenom zábava, ale je to zábava setsakramentsky dobrá.

Setlist: Intro, Celebrity, Nemám čo stratiť, Prievan v peňaženke, S tebou bez teba, Severanka, Preč, preč, Život je nuda, Nároční, Chcem sa ťa nadychnúť, Smútok bielych krídel, Krátke lásky, Som v tom, Je to vo hviezdach, Slovník cudzích snov, Malá nočná búrka, Ženská menom panika, Láska, necestuj tým vlakom, Reklama na ticho, Držím ti miesto. Přídavek: Mám na teba chuť:-), Kým ťa mám

Team, T-Mobile Aréna, Praha, 15.11.2005

Fotogalerie:

Team, Praha, 15.11.2005 small 6
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Team, Praha, 15.11.2005 small 7
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Team, Praha, 15.11.2005 small 8
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Team, Praha, 15.11.2005 small 9
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Team, Praha, 15.11.2005 small 10
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Team, Praha, 15.11.2005 small 11
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Team, Praha, 15.11.2005 small 12
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

NÁZORY
  • pro autora (Vašek Baďura, 16.11.2005 17:32) Reagovat

    Chtěl bych se zeptat pana autora, jestli si všimnul jak té podle něj stupidní předkapele lidi tleskali a jak je správně nažhavila na Team. Zhostili se toho nelehkého úkolu, totiž předskakovat takovým majstrom jako jsou beze všech debat chalani z Teamu, se ctí a předvedli výborný výkon. A jak jsem se díval na jejich stránky na které odkazujete, tak soudě dle jejich vzkazníku si to naštěstí nemyslím sám pane redaktore.

  • Pro Vaška Baďuru (Michal Koch, 16.11.2005 18:26) Reagovat

    Nenapsal jsem, že Takahe je stupidní kapela, nýbrž že v některých (tedy nikoliv ve všech!) textech donekonečna opakuje stupidní věty. Chápu, že jsou myšleny jako vtip, ale proto nemusí být během jedné písně opakována jedna věta snad dvacekrát neustále dokola. Že se někteří lidé u předkapely bavili nepopírám. Tento report jsem psal já, a já jsem se neskutečně nudil, a soudě dle množství tleskajících se nudily i odhadem tři čtvrtiny téměř plné haly. A že ti, kteří se nudili, nepíší vzkazy na stránky Takahe je celkem pochopitelné - proč by to dělali? Nemám nic proti skupině Takahe, jen mě prostě jejich výstup nebavil. Je mi líto.

  • koncert (Mirka, 18.11.2005 11:01) Reagovat

    Zdravim vsechny :) Myslim si, ze clanek zcela vystihuje atmosferu koncertu. Na navstevnicich koncertu bylo hodne znat, ze jsou - jak rikal Palo Habera "TEAMovsti vecni pubertaci" a jdou na koncert pro to, aby si vyslechli a zaradili na pisnicky starsiho data vydani. TEAM to dobre vi a tak ma koncerty postavene spise na starych peckach a novinky dava jen jako vsuvku tzv. "pro pocit". A kdyz neni reakce takova, jak si predstavovali, tak neni nic jednodussiho nez nasadit Reklamu na ticho, Drzim ti miesto, Je to vo hviezdach atd...a tim zase dostat publikum do bezvadne nalady. Skupina Takahe je zacinajici a zatim opravdu neni jeste vyzrala na velke sportovni haly a myslim, ze diky TEAMu tato skupina dostala skvelou sanci se trochu prosadit, protoze verim tomu, ze mladsi navstevniky koncertu mohla jejich hudba a texty zaujmout.

  • Team je ve formě (naroznej, 18.11.2005 12:14) Reagovat

    Byl jsem na koncertech dvou legend Elánu a Teamu. Koncert Elánu mě zklamal. Připadal mi jako vystoupení seniorské kapely , která je ráda , že se ještě drží na nohou. Elán hrál bez nasazení , bez srdce .(asi hlavně pro peníze). Nový reportoár Elánu je neposlouchatelný a podprůměrný vůči jejich předešlé tvorbě.
    Team je zcela o ničem jiném. Team hrál s obrovským nasazením. Novou tvorbu sice většina lidí nezná , ale je skvělá. Na nové tvorbě je vidět , že Team jde pořád dopředu a neustále se vyvíjí. ŠKODA pouze , že součastná česká radia československé rockové tvorbě příliš nefandí.

  • A v Liberci ... (Logista 007, 18.11.2005 15:04) Reagovat

    ... jsem se dozvěděl, že jeřáb=žeriav ... Ale jinak díky Majku. ;-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pavol Habera s vánoční písní "Nikto nemusí byť sám" u některých rádií narazil (09.12.2023 13:52)
- Video: "Všetko sa môže stať". Pavol Habera vydává po letech novou písničku (13.07.2023 11:30)
- Album Teamu "7edem" vychází v reedici poprvé na vinylu (08.05.2023 13:26)
- Team vydává v reedici legendární album "3" (29.11.2022 15:34)
- Naživo: Návrat Benátské! s Impulsem nezkazil chlad ani déšť. Hlavní pódium opanovali Team, Chinaski i Mirai (31.07.2022 19:00)
- Druhá řadovka Teamu "Prichytený pri živote" vychází v reedici na CD a LP (25.05.2022 12:53)
- Vánoční album Paľa Habery "Svet lásku má" vychází po letech na vinylu (03.12.2020 14:20)
- Naživo: Team s Haberou stále umí rozpálit (11.06.2019 09:30)
- Fotogalerie: Palo Habera společně s Teamem předvedli v O2 areně parádní show (10.06.2019 08:19)
- Palo Habera a skupina Team se vrací na česká pódia. V pražské O2 areně zahrají 9. června 2019 (11.10.2018 08:07)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu