shop.musicserver.cz

Disharmony - Nemáme rádi dnešní EBM scénu

Vydáno: 16.11.2005 14:00 v sekci Rozhovory - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Disharmony patří k exportnímu zboží slovenské undergroundové scény. Jejich dark ambientní práce vykrystalizovala na třetím albu "Collapse". S Rybym jsme si popovídali nejenom o této nahrávce, ale i o mnoha aktivitách, na kterých se spolupodílejí. Více již v našem dnešním rozhovoru.

Ryby (Disharmony)
© Aliens Production
Ryby a Lord Sauron - to jsou ukryté tváře projektu Disharmony, který pochází z Bratislavy. Jejich třetí opus "Collapse" se vydařil a navazuje na debut "Moonflower" a kompilační záležitost nového materiálu a remixů pojmenovanou "Zoomer". Své hudební úsilí však vložili i do boční aktivity Oxyd a oba se aktivně podílejí na propagaci undergroundové elektronické scény nejenom na Slovensku. Dá se říci, že se tedy stále něco děje a tuto jejich snahu zastřešuje fungování stránek Aliens Production. Nejblíže bude možné Disharmony vidět na festivalu Dark:Live:Fest - ten se uskuteční 18. a 19. listopadu v kladenském klubu C19. O výše nastíněném jsem hodil řeč s Rybym a došlo i na lámání chleba nad situací v oblasti elektronických experimentů.

Disharmony není jediný projekt, na kterém pracujete. Jak ty sám rozlišuješ sound Disharmony a Oxyd?

Disharmony byla vlastně naše první etapa, v které jsme zhmotnili naše hudební vize. Postupem času jsme se začali ponořovat hlouběji, a tak nás přirozeně napadlo udělat něco odlišného a v podstatě úplně jiného, než byl sound Disharmony. Tak vznikl Oxyd, který je vlastně odezvou na dark ambientní kulturu, které jsme velkými fanoušky. V našem virtuálním světě se objevilo dost materiálu a vždy byl aspoň pro nás jiný a odlišný, proto se naše vize rozdělují mezi tyto dva projekty. Momentálně se ale věnujeme úplně jinému tažení a z pomezí našich rukou se vynořuje další projekt, který je vlastně spoluprací s Romanem Ergou (Anima Mundi, Gaping Chasm). Opět půjde o něco jiného, i když si myslíme, že každý, kdo se setkal s oběma tvářemi naší tvorby, bude náš zásah jednoznačně slyšet. Ještě sami neumíme identifikovat, jak bude toto dílko znít, ale myslím, že se bude dát zařadit mezi styly modern elektro, ambient, industrial... Jeho název bude Vortex.

Zatím poslední deskou Disharmony je "Collapse", ta představuje nejenom celistvý hudební materiál, ale i zajímavou výpravu skrze neveselé nálady, snažíte se i něco víc vzkázat posluchači - třeba nejenom texty?

Je zajímavé, jak si každý jednotlivec vezme něco za své a snaží se hledat za naší hudbou nějaký odkaz. To, co děláme, naplňuje hlavně nás dva. Velmi nás to teší a pohání dál, když se to líbí i ostatním lidem a najdou si cestu k naší hudbě. To, co vzniklo na CD "Collapse", je vlastně kousek ze mne a Sauronova nitra. Jsme velcí fanouškové elektronické undergroundové hudby a my sami jsme si ji podali tak, jak je ji možné zaslechnout na našich CDs. Chceme posluchačům ukázat, že hudba není jen o rychlých beatech, ale i o něčem jiném. Texty v našem případě nejsou vůbec důležité, tedy občas je doopravdy zajímavé sledovat, co z nás vyleze.

Některé pasáže mi na ní připomínají experimenty anglických Future Sound Of London (zkráceně FSOL), znáš je? Případně, je vaše hudební kulinářství něčím ovlivněné?

Myslím si, že od FSOL máme oba rádi album "Dead Cities", ale není to určitě pro nás nějaké žíly drásající album. Je to skvělá deska a v podstatě si možná někdo udělá spojitost mezi námi a FSOL, ale je hodně jiných projektů, které nás ovlivnily. Je to tak, hudba okolo nás je hlavním faktorem, který nás oslovuje.

Disharmony - Collapse
© facebook interpreta
Na "Collapse" a ve vaší tvorbě obecně je jasně čitelný rukopis a využití samplingu - odkud berete inspiraci a bohatý zdroj zvuků a chorálů?

Inspiraci bereme hlavně v našem okolí. Stačí pozorně poslouchat a ona se objeví sama. Samovolně se inspirujeme a hecujeme navzájem. To je pro nás hlavní zdroj nákazy. A odkud bereme množství samplů, to je tajemstvím... (smích)

Předchozí "Zoomer" stavěl na remixech titulní věci. Jaké vstupní "parametry" by podle tvých představ měl vlastně remix splňovat?

Podle mne by měl být dost odlišný od originálu. Sami se to tak snažíme dělat. Doufám, že se nám to i daří.

Chorály a temná sféričnost Disharmony je poutavá k poslechu, jak se vám tento obraz daří přenést na koncert, jak dalece jdete vstříc naplnění vašich představ finálního konceptu?

Na náš koncert se snažíme co nejvíce přenést energii naší hudby, ale ne vždy se to může podařit. Koncert nezávisí vždy jen na nás. Velkou váhu na tom má i organizátor, když je koncert silný po zvukové stránce, tak nás to naplňuje nejvíc, a věřím, že i zúčastněné. To znamená, že organizátor si vybral správné lidí a svou práci udělal dobře. Nejsme taneční kapela, tak se snažíme náš sound podat co nejlépe a nahlas, takže to je to, co je pro nás podstatné.

Na české scéně budete nejblíže k vidění na kladenském festivalu Dark:Live:Fest - co tam můžeme od vás očekávat?

Doufáme, že dobrý koncert. Nést se bude takovým průřezem naší produkce. Dost našich skladeb na koncertě je vlastně takovou předělanou verzí toho, co obsahuje deska, takže jediná možnost, jak si ty verze vyposlechnout, je, že navštívíte náš koncert.

A na co se můžeme v tvorbě samotných Disharmony nejdříve těšit?

Začátkem roku by se mělo u Monopol Records objevit naše čtvrté album "Xframes". Je to vlastně retrospektiva a pohled do našich začátků s novými aranžmá a exkluzivními remixy. Momentálně vychází u italské značky Arsbenevolamater naše druhé Oxyd CD a jak jsem už vzpomenul, začínáme pracovat na albu Vortex.

Podílel jsi se na kompilování mnoha výběrů, za zmínění rozhodně stojí čtyři díly "Be Infected" nebo na cédéčku "Signs". Rádi hledáte nové věci?

Já osobně velmi, i když v posledních letech bývám dost zklamaný, ale o to více si nový objev vždy vážím. V poslední době mě velmi potěšil sound českého protagonisty Dustmana, takže jsem rád, že blízko našich hranic vzniká nekompromisně slušná záležitost v oblasti moderní elektroniky.

Sauron (Disharmony)
© Aliens Production
"Signs" byla deska plná exkluzivních tracků, jak dlouho se vlastně dávala dohromady?

"Signs" se dala dohromady v podstatě celkem rychle. Ani si už nepamatujeme, jak dlouho to trvalo, ale spolupracovali jsme se skvělými lidmi, takže to šlo velmi dobře.

Co tě na této kompilaci nejvíce oslovilo, s kým by sis třeba i rád střihl spolupráci?

Každý interpret měl něco svého a to byl záměr. Nemáme rádi dnešní EBM scénu a pro nás takzvaný virus future pop, takže jsme chtěli světu ukázat, že i v těchto končinách se dá vyprodukovat kvalitní materiál. Určitě by nás potěšila spolupráce s Polygon nebo s Flint Glass, a vlastně už i tak trochu proběhla, protože jsme jim remixovali jejich skladby, které se objeví na nových vydáních.

Třetí a čtvrtá "Be Infected" byla "distribuována" přes internet, jak ty sám se tváříš na legální a nelegální stahování hudby?

V našich zeměpisných šířkách bych to nenazval až tak nelegálně, ale spíše jako dopracování se k něčemu novému. Tady jsou nosiče kurevsky, sorry za ten výraz, drahé a lidé si nemůžou dovolit vyhodit za jedno CD až tisíc korun. A ještě to stojí za prd. Je pravda, že to určitě nepotěší a naštve, když člověk, který dlouhé hodiny stráví při něčem a před tím, než se to objeví oficiálně venku, to někdo zavěsí na net. Ještě stále se ale najdou fajnšmekři, kteří se empétrojek nebo něčeho napáleného ani nedotknou. To samé se snažíme dělat i my a prostřednictvím našeho distributora se snažíme ceny tlačit co nejníže. Bereme osobně mp3, jako přehled o dění, a když se nám něco zalíbí, koupíme si originál.

Taktéž jste ponořeni do práce na Aliens Production. Přibližte, čím vším se tam zaobíráte?

Aliens Production je vlastně e-zine, label, webové a zvukové studio, distribuce a občas se snažíme uspořádat nějaký ten koncert. Chceme ukázat lidem i tu druhou stranu undergroundové elektronické kultury, a to ve všech formách.

Jednou z aktivit byl už čtvrtý ročník festivalu Apocalyptic Visions, jaké na něj máte ohlasy?

Zaznamenali jsme jen velmi pozitivní reakce, zvukový dokument o celé akci je možné si vyslechnout na našich stránkách.

Co tedy plánujete v nejbližší době zajímavého vydat?

Začátkem roku to bude určitě skvělé debutové album od mladého českého projektu Dustman, nové CD od Terminal State a opět půjde o limitované edice v exkluzivních baleních. V podstatě máme rozhozených vícero dalších materiálů od zajímavých projektů, takže nový rok přinese velké množství kvalitních industriálních zábalů pro všechny zbloudilé duše.

Díky za rozhovor.

Zmíněné kompilace si můžete poslechnout na webových stránkách pod následujícími odkazy: "Be Infected vol.3" a "Be Infected vol.4".

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Brána do osamělosti uzavřena (14.09.2013 17:50)
- Recenze: Médea a krvavý Měsíc (05.05.2012 12:00)
- Recenze: Evoluční mezistupeň k budoucnosti? (13.03.2011 05:00)
- Recenze: Kybernetické bludiště bez začátku a konce (25.01.2010 05:00)
- Recenze: Bludný kruh a Šamanovy věštby (05.10.2009 05:00)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver 26/2009 (04.07.2009 05:00)
- Recenze: Uwwagga! Uwaagaa! (23.12.2007 05:00)
- Recenze: Realita přetechnizovaných pohledů (25.04.2007 05:00)
- Recenze: Přízraky temných andělů (15.04.2007 05:00)
- Recenze: Posvěcená pravda orámovaná temnotou (14.12.2006 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu