Tom Malar předbíhá Sámera Issu

22.11.2005 05:00 - Jana Henychová | foto: facebook interpreta

Tom Malar přeskakuje pomyslnou laťku nasazenou Sámerem Issou a vydává se do světa showbusinessu. Tento český r'n'b zpěvák vyráží do boje po několika vydaných demosnímcích s prvním oficiálním albem s názvem "Sexsational".
7/10

Tom Malar - Sexsational

Skladby: Sexsational, Always Be My Angel, Closer, Flipside, Twist It Up, Country Girl, Hard Core, Wish You Were Here, You Remind Me Of Something, If Last Night Was Out Last Night, She Wasn't Your Girlfriend Last Night, Gravitate

Celkový čas: 46:44
Vydavatel: Eso Music
Původně se mi do recenze tohoto alba ani moc nechtělo, protože r'n'b mi nic neříká... Nakonec jsem si ale řekla po vzoru Aničky Dajdou: Phroč ne? Kromě nevýhod pro mě jakožto absolutního neznalce r'n'b to má ale i své výhody - mám tak možnost vnímat jen hudbu samotnou, neboť "v tom nejedu". Doufám zároveň, že mi zkušení čtenáři, kteří mají tento styl vážně nadrcený, prominou případné nepřesnosti.

Hned při první skladbě "Sexsational" ze stejnojmenného alba Toma Malara jsem začala váhat, zda je skutečně Čech. Příjemný hlas i líbivá písnička připomínající zahraniční nahrávky... Pokud mé hudební ucho cítí, je to vážně hit, takže album se po této skladbě jmenuje právem. Následuje skladba s názvem "Always Be My Angel", kterou navíc provázejí víc než zajímavé vokály a změny v harmonických postupech. Jedeme dál - třetí věc "Closer" si vážně dovedu představit v nabídce zahraničních klipů, při opakovaném poslechu mi připadá skoro lepší než úvodní. Vyniká tu dobrá barva hlasu zpěváka, hlavní protagonista navíc nepůsobí z desky ani bookletu tak nafrněně jako jeho superstaří styl-kolega Sámer Issa. V nahrávce oceňuji kromě slušného zvuku poměrně časté kytary... Ty ostatně provázejí svým příjemně zabarveným charakterem zvuku i čtvrtou skladbu "Flipside", stejně jako ostatní písničky průběžně až do konce alba.

Zaujme mě poněkud démonický začátek "sedmičky" s názvem "Hard Core" - klávesista se evidentně vyřádil... No navzdory tomu mi samotná skladba nic moc neříká. Blížíme se do finále a zmíním skladbu s pěkným kytarovým začátkem, desátou v pořadí, s názvem "If Last Night Was Our Last Night", kde kytaru čistou střídá lehce nakřáplá a nakváklá. Tajemný začátek "She Wasn't Your Girlfriend Last Night" pak pokračuje do standardu. Desku zakončuje "Gravitate", která jen potvrzuje pohodu celého alba.

Nutno zmínit dobré instrumentální výkony těch, co desku nahráli, hudební aranže a především zpěv Toma Malara, který dává desce značnou devizu i v back vokálech (i když bych mu výškovou laťku v několika málo pasážích pro jeho dobro snížila), protože v nižších polohách se pohybuje s přesností a jistotou. Klid a pohoda, chybí už jen vlny moře, pláž, drink a koblihy s dírou.

Tom staví na prosazení se mimo naši vlast - přesto bych na desce vítala alespoň jednu skladbu v rodném českém jazyce. Z vlastní zvědavosti, jak si tento talentovaný zpěvák poradí s českým frázováním. No co dodat - tohle CD si výhledově ještě někdy pustím. Stylově to sice není vážně můj šálek kávy, ale určitě mě některé z jeho písniček více než zaujaly.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY