shop.musicserver.cz

Coldplay předvedli pěkně studenou hru

Vydáno: 11.11.2005 05:00 v sekci Naživo - Jaroslav Moravec | foto: facebook interpreta

Koncert Coldplay patří mezi prestižní akce, sami Angličani se ale nemají k cestě do České republiky. Pak nezbývá nic jiného než vyrazit do Německa. S velkým očekáváním přichází také velice často silné zklamání. Coldplay předvedli studený, profesionální výkon, který se dá odvodit i z délky koncertu - jedné hodiny a patnácti minut.

Coldplay04
© www.rocknroll.net
Už cestou na koncert jsem si uvědomil, že Coldplay mají dvě tváře. Jednu melancholickou, často kritizovanou, ale také umí vytáhnout velice silné melodie umocněné břinkavými kytarami. Leipzig Arena je velký prostor, takže Chris Martin musel zapomenout na depky a rozdávat energii, jednoduše přetransformovat se tak trochu do Bona z U2, aby zabavil masy. O tom svědčí i složení publika, šlo o klasický řez společností, od mladých dívenek až po jejich postarší rodiče. Při tom pohledu mě vystrašila podobnost s tzv. rodinnými filmy, které mají podobné "diváctvo". Hala nebyla zdaleka zaplněná, i poměrně lukrativní tribuny zely prázdnotou. Hned na začátku se stal nejspíše zázrak a koncert se opravdu rozjel v osm. Předskakovali Goldfrapp a odehráli dvacetiminutový set. V ten čas jsme naprosto zmatení hledali zoo v Lipsku, poblíž kterého je stadion. Bohužel jsem z nich slyšel posledních 30 sekund, a to díky našemu zpoždění. Každopádně zajímavý předskokan před typickou kytarovkou.

Coldplay01
© www.rocknroll.net
Následovalo padesát minut čekání, které se už stávaly nesnesitelnými, když Coldplay vlítli na plac s otvírákem "Square One" z poslední řadovky "X&Y". Měli to dost těžké, znova rozehřívali ztuhlé publikum. Během hraní Coldplay pravidelně střídali písničky ze všech alb, taky za tu hoďku a čtvrt nestihli odehrát víc než největší hity. Nezačali špatně, ale něco mi pořád nesedělo. U klasického představitele anglických kytarovek bych chtěl slyšet... no přece kytary! Kromě hlasu Chrise Martina jde o základní pilíř jejich tvorby a já si kytary po většinu koncertu jen představoval. Přece se má využít přechodů mezi částmi citlivých písniček se vším potenciálem, ale v Lipsku basa zabublala trochu jinde a nic víc se neudálo. Nemělo by se mi stávat, že stojím blízko u pódia a slyším víc zpívat dívčiny za mnou než falzety Martina. Bohužel, jak se tak stává, i klavír nebyl příliš slyšet. Zvuk se však postupně vylepšoval, až na konci basa zněla a kytara byla slyšet.

Coldplay02
© www.rocknroll.net
Taky jsem měl trochu problémy s frázováním zpěváka, fanoušci si chtěli zazpívat své oblíbené kousky, ale rytmus Martina nikdo nechytal. A přitom se dalo vidět spousta pokusů rozdmýchat publikum. Během písničky "God Put Smile Upon Your Face" začal odříkávat provařený text "Amerika" německých Rammstein. Několikrát se ujišťoval, zda je publikum oukej. Omlouval se polským fanouškům, kteří přitáhli s velkým nápisem "Přijeďte do Polska!", že je asi budou muset zklamat. Měl také proslov o tom, jak strávil toto léto hodně času v Americe a oblíbil si Johnnyho Cashe, kterému zahráli "Green Eyes" a "Don't Panic" v unplugged verzi. Bohužel nevyzněla tak komorně, jak si páni představovali, když se seskupili všichni čtyři na hraně pódia. Dalším číslem bylo odehrání songu "Clock", mého tajného tipu na potenciální nejlepší vypalovačku večera, s postupným zrychlováním písničky, zkrátka o psí kusy nebylo nouze. Posledním číslo předvedl zpěvák, když se vytratil z pódia a objevil se na levé boční tribuně, sedící na zábradlí a zpívající mezi diváky.

Coldplay03
© www.rocknroll.net
Ale když odstraníme všechno pozlátko, zbývá nám pořád klepající se nahá profesionalita. Pokud 50 minut čekáte, koncert trvá 75 minut a stojí nekřesťanské peníze, tak už se ani nedá počítat se skvělým zážitkem. Nemůžu vytknout jednu velkou vadu, ale působila na mě kombinace konzumní zábavy (dosud jsem Coldplay viděl pořád někde výše než ostatní popové formace), nedostatku snahy pobavit a dostatku snahy vydělat hodně peněz. Proslýchá se, že by Coldplay snad přijeli konečně i k nám. Berte tento report jako varování, pokud je máte rádi jako velký zástup německých manželů po čtyřicítce, kteří zmateně podupávali a hledali členy kapely na vzdáleném pódiu. Nebo ho berte jako výzvu, pokud si nemůžete pomoct a cítíte se jako zarytí němečtí fanoušci, co skotačili v neexistujícím kotli na neslyšitelné tóny.

Coldplay, Goldfrapp, Lipsko, Německo, 9.11.2005

NÁZORY
  • Tak to vypadá, že jsem asi byla na úplně jiném koncertě !! (Ant., 11.11.2005 08:44) Reagovat

    Tyjo, nevím, jestli jsem slepá, ale ta arena rozhodně nezela prázdnotou. Nepočítala jsem délku vystoupení Goldfrapp, ale určitě mělo více jak 20 minut a ikdyby, publikum bylo dosti chladné, takže jsem se jim moc nedivila,že je to nebaví. Že bylo chvílemi slyšet více davy než kytary, to je fakt, mohlo to být více nahlas, ale nechápu, proč by měl na koncertě Chris Martin frázovat stejně jako na cd, aby si sním mohli lidi zpívat??!! To pak nemusíme chodit na koncerty, ale stačí poslouchat doma desky.
    Možná moje hledisko není objektivní k recenzi, ale tak studený, jak píšete, ten výkon určitě nebyl, i když delší teda fakt být mohl. Mě se to moc moc líbilo a určitě jsem na ně nejela naposledy, pokud se opravdu neuskuteční koncert v ČR..

  • malí velcí Coldplay.... (Abnormal, 11.11.2005 10:03) Reagovat

    Celé mi to zní, jakože prostě Jarda neměl svůj nejlepší den a ani té nejlepší grupě se nemusí vždycky všechno povést... Na akci jsem nebyla, ale viděla jsem dost koncertů ze záznamů na to, abych řekla, že Chris (& boys) pokaždé potí (téměř doslova) krev, s frázováním si Ch. hraje rád, často, a většinou dobře a zkrátka mi při každém jejich výstupu běhá mráz po zádech.
    Asi se holt jednou nezadařilo, ale uvádět to jako varování, no to snad.................
    Poznámku o snaze vydělat peníze snad radši ani nebudu komentovat......:-(

  • živě (Lamanai, 11.11.2005 11:05) Reagovat

    Coldplay živě? Přijeďte do Plzně, zahraju vám je :-))))

    jinak, mám ty kluky docela rád, ale na koncertě Live8 to byla trága, i když tam podobně příšernej výkon (na jiném pódiu) předvedl i pan zpěvák Chris Cornell z Audioslave, při Like A Stone to vypadalo spíš jako astmatickej záchvat... chtěl jsem na Coldplay vyrazit, ale asi si počkám, ještě jsou chlapci mladí, mohli by do Čech aspoň jednou do konce kariéry vyrazit

    • Re: živě (Ondra, 20.04.2008 11:12) Reagovat

      Souhlasim s Audioslave, to vážně nebylo moc povedený, ale Coldplay byly naopak skvělí!Viděl jsem už záznamy z jejich koncertů a to co předvedli na live8 patřilo mezi to povedenější!Zpíval čistě, byl zábavnej a originální.Na live8 jsem Coldplay slyšel skoro poprvé a právě diky němu jsem je začal poslouchat!

  • ..... (Abnormal, 11.11.2005 11:16) Reagovat

    No u těhle megaakcí je většinou všechno trága, potože ti lidi maj hrozně málo času a prostou, hrajou ve 2 odpo a podobně.....prostě ne vždy to vyjde, nejsou to roboti. Ovšem čemu se dá říkat trága byl výstup Coldplay na MTV EMAs....:-)))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Video: "Sportovci lépe š...jí," zpívá Till Lindemann v klipu k songu "Sport Frei" (28.10.2023 14:00)
- Rammstein v Praze přidávají druhý koncert (18.10.2023 12:11)
- Rammstein v květnu 2024 opět obsadí Letňany (11.10.2023 11:01)
- Till Lindemann ohlásil nové album "Zunge". K titulní písni natočil video plné krve (12.09.2023 11:16)
- Audio: Provokatéři Laibach předělali hit "Amerika" provokatérů Rammstein. A je z toho country (18.08.2023 09:45)
- Chystá se albová pocta skupině Rammstein. Její skladby předělali Front Line Assembly, Laibach nebo The 69 Eyes (08.07.2023 15:39)
- Rammstein vydali k reedici alba "Sehnsucht" i vlastní kolekci známek (13.06.2023 15:44)
- Recenze: "The Love Invention" je pozvánkou od Alison Goldfrapp do tanečního ráje (15.05.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu