shop.musicserver.cz

Jukebox 14/2005

Vydáno: 09.11.2005 05:00 v sekci Audio - Karel Veselý | foto: facebook interpreta
Dnešní várka čerstvých singlů v Jukeboxu představí novinky od Babyshambles, Giant Drag, Goro, Richarda Hawleyho, Massive Attack, Sámera Issy, Martiny Balogové a Kosheen.
Skladba týdne
Babyshambles - Albion (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Pete Doherty N
© www.nme.co.uk
Nejnesnesitelnější, nejpatetičtější, nejprotivnější, nejtragičtější... a také největší britský rocker současnosti, to všechno je Pete Doherty, hlava Babyshambles, zpěvák s geniálním hlasem, ale naprosto otřesným vystupováním. Už nějaké tři roky se potácí mezi drogovou klinikou, vězením a nahrávacím studiem a jako zázrakem občas porodí nějakou hudební perlu ("Can't Stand Me Now", "For Lovers"). Když ho vidím, vždycky si říkám, že tenhle týpek by potřeboval pořádně vyfackovat a pak ještě nakopat do zadku, ale jeho hudební kvality těžko můžu zpochybnit. Nedávno jsem se kdesi dočetl, že to býval docela normální kluk, který prodával lístky v kině a chtěl si vzít švédskou uklízečku. Pak začal fetovat, rozbil Libertines, načež se zbavil návyku na heroin a získal návyk na kokain. Postavil Babyshambles, nějakým zázrakem s nimi natočil album ("Down In Albion" vychází za týden), načež zase putuje do vězení. A odysea věčného potížisty pokračuje. První singl z desky se jmenuje "Albion" a moc pěkně odráží, co se asi děje v Dohertyho hlavě. Píseň začíná skřípotem a kytarovým vazbením, ale po minutě se z něho vyloupne docela obyčejná popová balada se španělkou a trochu nostalgickým textem o tom, jak se žije v "hrdém Albionu". OK, Doherty není Blunt, takže to má trochu punkovou hranu, chvílemi to sice zavání sklouznutím do Mr. Big, ale ten hlas všechno zachrání. Nevím, jestli mám napsat, že Doherty je Oscar Wilde britského rocku, radši napíšu: "Děti, neberte drogy (nebo až na vysoké škole!)."
Jak to vidí Lukáš Franz: Naprostej souhlas s hodnocením. "Albion" z debutový desky společně s "Fuck Forever" tak nějak vyčuhuje. Rozhodně výborně vybranej singl. Jinak jsem si myslel, že ta deska bude větší bomba. Jejda, vona vlastně ještě nevyšla :). No nic. A ještě k tomu Dohertymu. Divím se, že se ještě u sázkařů nevypsaly kurzy na to, kdy si dá "zlatou". Stejně von všem vyrazí dech, když nakonec umře jako uklidněnej rocker. Jako Keith Moon. Jenom mám dojem, že dnešní doba nějak nepřeje novejm legendám... (8/10)
Martina Balogová - Feel Like A Woman (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Martina Balogová
Martina Balogová v prvním ročníku Česko hledá SuperStar nabídla asi nejlepší hlas, její deska "I Am Not From Here" pak profesionálně dotaženou nahrávku, která ale svou přehnanou pomalostí a chladem občas nudila. Není se ani co divit, že singly se staly rychlejší skladby. Novinkový "Feel Like A Woman", bezpochyby nejlepší kousek z alba, se nese na disco vlně, a přito je nahraný pár měsíců před novou Madonnou, navíc byl obdařen výtečným animovaným videoklipem, jenž je dílem Jana Krejčíře, který má ve svém portfoliu třeba "Předpokládám" Dana Bárty nebo "Sněhuláka" Marthy a Mekyho Žbirky. Hlavně ve spojení s klipem je "Feel Like A Woman" pecka jako vyšitá pro taneční parkety! (Honza Balušek)
Giant Drag - Kevin Is Gay (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Giant Drag - Hearts And Unicorns
Já vím, že není z hlediska čtenosti Jukeboxu moc dobrý tah chválit skladby kapel, které skoro nikdo nezná. Číst si o písničce, kterou jsem nikdy neslyšel, je docela nuda a i já, ať se snažím sebevíc, pořád vím, že se mi vás asi nepodaří přesvědčit. Původně jsem chtěl za jednu povinnou vzdělávací skladbu dát minimalistický hip hop od D4L, ale to by už nečetl vůbec nikdo. Raději jsem tedy zvolil pěknou holku Annie Hardy a jejího parťáka Micaha z americké kapely Giant Drag. Je to kapela, která má v repertoáru písničku "This Isn't It" (ech, vtip na Strokes), předskakovala The Cribs a znalci je popisují jako odvážnější The Kills. O prvním singlu "Kevin Is Gay" z jejich nové desky "Hearts & Unicorns" jsem se kdesi dočetl, že to je jako Dinosaur Jr. se zpěvačkou, což byl taky důvod, proč jsem se podíval na jejich web a singl si poslechl. Měli pravdu, riffy kytarových vazeb a do toho příjemný dívčí zpěv. Že jsem vás nepřesvědčil, že Giant Drag jsou výborná kapela? Nuž, sliboval jsem to snad? Teď si na to budete muset přijít sami.
Kosheen - Freaks Of Nature (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Kosheen
Britská trojka Kosheen se po dvou zcela rozdílných albech rozešla se svou nahrávací firmou a s třetí deskou si dává pořádně na čas. Původně měla nahrávka vyjít už letos na podzim, ale byla opět odložena až na příští rok, takže se netrpělivé fanoušky snaží utěšit alespoň jednou novou skladbou, kterou dali téměř celou ke stažení na svůj oficiální web. A příznivcům albové dvojky "Kokopelli" nezbývá než jásat - novinka se nese opět v hypnotickém rytmu, který vám přibije hlavu na stěnu, ale samozřejmě nechybí výrazný refrén a kytary. Pokud je novinková písnička obrazem celé připravované desky, tak se asi nedočkáme tak výrazného stylového přerodu jako minule, ale album plné skvělých písniček by nás čekat mohlo. (Honza Balušek)
Goro - Liar (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Goro
Goro jsou prvotřídní důkaz toho, že už i tady u nás v Mongolsku někteří chápou, co je to riot. Tahle skladba má tolik energie, že veškerá česká produkce, co se na nás line skrz rádiové vlny, se před ní musí klepat kdesi v rohu. Mám dojem, že takovým Chinaski by se "Tabáček" rozsypal po zemi. Pětice kluků, co se jmenuje podle toho japonskýho seriálu, má tak špinavej sound, že si nejde okamžitě nevybavit záchodovou scénu z "Trainspottingu". Anglicky jejich zpěvák moc neumí (nebo to dokonale maskuje) a jeho projev vůbec zní jako nějaká parodie. Strašně do toho řežou, takže před rodičema asi těžko. Zkrátka nadějná parta na obzoru. Z Prahy. Tak si toho važte! (Lukas Franz)
Richard Hawley - Coles Corner (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Richard Hawley - Coles Corner
Kapelník britpopových The Longpigs, jeden čas dokonce člen Pulp a další čas velká naděje ostrovního písničkářství Richard Hawley se konečně vrací s novým albem. "Coles Corner" uvozuje stejnojmenný singl, který překvapí staromilským soundem, který spíše než na britpop odkazuje na swingovou éru. Přesto Hawley dokazuje, že je výjimečným autorem s citem pro melodii, která je právě tak akorát pompézní, aby nezačala být trapná. Poté, co Doves věnovali poslední album městům v severní Anglii, Hawley rovnou píše písně o ulicích ve svém rodném Sheffieldu a dělá to stejně působivě.
Allison Dot & Massive Attack - Aftersun (6/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Massive Attack - Danny The Dog
"Utržený z řetězu" asi Jet Limu nepřinese Oskara (přesto má za sebou honkongský akční hrdina první roli psa ve své kariéře) a zdá se, že ani nenastartuje novou mízu do kariéry Massive Attack. Soundtrack k "Unleashed" rozhodně není žádný hudební zázrak, navíc na něm chybí skladba "Aftersun", která zazní na úplném konci filmu. 3D ji nahrál se zpěvačkou Dot Allison. Pokud nevíte, kdo to je, nic se neděje. Není to žádná zásadní neznalost. Taky jsem se teprve včera dočetl, že spolupracovala s Death In Vegas nebo Slam a její přezdívka Chemical Sister je dost výstižná. Když už jsme u toho, právě natočila duet s Peterem Dohertym, který je na stránce taky ke stažení. Dot bylo líto, že píseň by měla skončit v propadlišti dějin, a tak ji se svolením 3D přišpendlila na svůj web. Je to návrat do triphopového centra Bristolu před deseti lety, ale nadšení té doby nahradila profesionální rutina. Sedmiminutová skladba se dobře poslouchá, ale to libovolná deska od Stinga taky. Nakonec vám zůstane v hlavě jen prázdno.
Sámer Issa - Až zastavíme čas (6/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Sámer Issa
Sámer Issa mi vždy přišel jako jediný ze šášulů ze SuperStar, který má dost opravdového charisma, aby z něho mohla být velká hvězda. Sympatický byl i tím, že se dal pro český pop zatím neoranou cestou černého r'n'b popu. První album "Busted" bylo nakonec někde na půl cesty (spíš na třetině) k černému soundu, který chtěl dělat. Druhé album už produkuje Ondřej Brzobohatý, ale jednu skladbu mu napsal i domácí hiphopový producent číslo jedna Wich. Hudební maturita pro Wiche ani Sámera ale nedopadla nijak valně. Tak nejdříve Wich: Poprvé zkouší dělat pop, načež použil beat okopírovaný z Cooliova "Gangsta Paradise". Povedené jsou jen smyčce v refrénu, ale i tady to zní trochu moc jako Justinovo "Cry Me A River". A Sámer? Za vše hovoří fakt, že jeho hlas museli ve studiu tak strašlivě efektovat, až to skoro není ani on. Škoda, moc jsem si přál, aby to spojení vyšlo a vytáhlo laťku domácího r'n'b zase o pár centimetrů výše. Jako douška k předchozímu ještě text ze Sámerovy stránky k písni "Až zastavíme čas": "Ondro, otevíráš svým textem lidská srdce... Je to nádherný a hluboký text!

NÁZORY
  • Až zastavíme čas (andrea, 09.11.2005 11:47) Reagovat

    Nevšimla jsem si,že by tam byl Sámerův hlas nějak "efektován".Píseň je to moc hezká,a na české poměry poměrně originální.Ale stejně se nejvíc těším na ty anglické na novém albu!

  • Taky bych "Až zastavíme čas" viděla jinak... (Krleš, 09.11.2005 12:05) Reagovat

    Ta písnička neskutečně mrazí, hudba je plná a ač se nesnaží hrát na city, daří se jí to do posledního tónu...Text má největší význam pro lidi, kteří vědí, čím teď Sámer prochází, ale sedne to jak ulité i na mnoho ostatních jedinců...skutečně Ondra odvedl výtečnou práci. Sámer tam má několik poloh hlasu, kterými posluchače zcela dostane. Vokály jsou záměrně trochu škrceny, aby vyjádřily tísnivost té skladby, protože jinak on dnes už nemá problém zpívat ještě vyšší tóny...Samozřejmě se na CD nepodaří dostat taková síla hlasu, jakou je Sámer schopen předvést naživo (např. v Broken wings), ale i tak bych řekla na naši českou scénu - velmi působivý zážitek a originální námět! (pro mě minimálně 9/10)

  • tyjo (mekele, 09.11.2005 12:11) Reagovat

    krles a andrea: tyjo, vy jste se nasli.. :) nemate tady nekde pobliz hnizdo?

  • pro tyjo:-) (Krleš, 09.11.2005 12:55) Reagovat

    Nene - vůbec se neznáme:) Věřil bys?:)

  • Tak dobře - mekele (krleš, 09.11.2005 12:56) Reagovat

    Doufám, že Ti nevadilo to přejmenování...;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Britští Kosheen oslaví 25 let na Metronome Prague 2024. Přivezou speciální narozeninovou show (13.11.2023 10:21)
- Zemřel kytarista Massive Attack Angelo Bruschini (24.10.2023 23:04)
- Sian Evans & Kosheen díky velkému zájmu přidávají další koncert, tentokrát v Plzni (03.05.2023 19:35)
- Video: Robert Del Naja z Massive Attack zremixoval skladbu "Obiymiy" od Slavy Vakarchuka. Vyjádřil tak solidaritu s Ukrajinou (22.03.2023 18:38)
- Publicistika: Český rap v roce 2022 (24.02.2023 12:01)
- Sian Evans s Kosheen zahraje v České republice celkem čtyřikrát (25.01.2023 12:43)
- Yzomandias a Nik Tendo drží prvenství v albovém žebříčku, v patách jim jsou Rest a DJ Wich (09.12.2022 15:46)
- Nové desky 11/2022 - od Charli XCX přes Weezer po Little Boots (23.03.2022 10:30)
- Massive Attack zahrají v červnu v Praze (21.02.2022 16:54)
- Úspěšný hudební projekt glorchestra pokračuje na Flédě a v Roxy (04.11.2021 11:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu