shop.musicserver.cz

-123 min. - Hlavně neztratit ksicht

Vydáno: 08.11.2005 05:00 v sekci Rozhovory - Martin Svetlík | foto: facebook interpreta

Kapela -123 min. vydává po záznamu živého koncertu "XL Live" i novou řadovou desku nazvanou "Mom", tentokrát opět ve třech a opět na pomezí spousty stylů. Při této příležitosti jsme si povídali jak o novém albu, tak o muzice všeobecně. Jak to všechno dopadlo, si můžete přečíst v našem rozhovoru.

-123 min.
© Universal
S plným obsazením kapely -123 min. se v kavárně klidně vejdete k jednomu malému stolku. To se povedlo i mně, když jsem se s triem Zdeněk Bína, Frederik Janáček a Martin Vajgl sešel za účelem rozhovoru převážně ohledně nové studiové desky "Mom", kterou kapela právě vydává. Řeč se točila jak kolem aktuálního alba, tak kolem přechodu Minut od Indies pod křídla Universalu a v neposlední řadě také okolo hudby jako takové. A když se dotočila, musel jsem uznat, že když to má někdo v hlavě srovnané jako tahle kapela, není se co divit, že jim to hraje výtečně. Koneckonců posuďte sami.

Začneme vaší novou deskou "Mom". Co od ní můžeme očekávat?

ZB: Deska by měla vyjít začátkem listopadu a bude, dalo by se říct, písničkovější než byly naše desky předtím. Zároveň by z našeho pohledu měla být i nejupřímnější, protože jsme ji točili co nejsyrovějším způsobem, bez jakýchkoliv velkých příkras. A kromě Zdeňka Mazače, který hostuje v několika písních na perkuse, na desce nebudou ani žádní hostě, chtěli jsme, aby deska zněla hodně jako trio.

Mastering desky jste dělali ve Švédsku. Proč?

ZB: Jelikož jsme to točili do pásu, byl problém najít v Čechách dobré studio na mastering. Ten se totiž dělá opět přes počítače a ten tomu pásu jakoby trochu uškodí. Tak jsme hledali studio, kde se tyhle technologie propojují lépe, a našli jsme ho přes Frederikovy známé právě ve Švédsku.

Sledujete v tom nějaký trend, že se za produkcí (nebo i nahráváním) desky stále častěji vyráží do zahraničí? Je to tím, že u nás nejsou tak kvalitní studia?

ZB: Podle mě tady kvalitní studia jsou, je to spíš otázka zvukařských zkušeností. U nás je v tomhle oboru krátká tradice a pořádné zkušenosti tu nemá až tolik lidí. Nahrávka, která je od začátku dobře udělaná, se pak tím masteringem zabije.

I klip k nové desce vám natáčela australská režisérka. Jak to probíhalo?

FJ: Klip jako takový je hodně postavený na postprodukci, protože naše režisérka funguje jako umělkyně přes digitální zdroje. Točili jsme dva dny před modrým plátnem a ona teď dokončuje klip v digitálním studiu v Londýně.

Má vůbec cenu u nás dělat klipy?

FJ: My jsme tuhletu politiku taky dřív drželi, protože dělat klipy je nesmírně nákladná věc. Neměli jsme na to peníze a i když je to pořád velmi drahé, podařilo se nám finanční zdroje získat. I situace je lepší než před řekněme pěti lety, je docela dost pořadů, které klipy vysílají, i na veřejnoprávní televizi a dokonce už máme i český hudební televizní kanál. Také ten klip hodláme použít jako propagační materiál do zahraničí.

Přestoupili jste od Indies k Universalu, co vás k tomu vedlo a jak jste spokojeni?

ZB: Tam šlo jen o to, že jsme si u Indies na tuhle desku představovali trochu jiné podmínky, a to z toho důvodu, že minulá deska se u nich jednak dobře prodávala, jednak jim vydělala i nějaké peníze. Proto jsme se začali rozhlížet po jiném vydavatelství a v Universalu dělá výběr kapel Martin Červinka, což je pro nás člověk nesmírně v pohodě. Jako první z velkých firem s námi jednal tak, že za prostředky do nás vložené nechce nesvobodu. Můžeme si všechno pořád dělat tak, jak chceme, nemusíme nikde vystupovat na playback, což bychom nikdy neudělali, nemusíme lézt do trapných pořadů, do čehož byly dřív kapely od velkých firem tlačeny. Oni nám nechali úplnou svobodu, můžeme zůstat stále stejní. A navíc mají daleko víc prostředků na to, aby dostali hudbu k lidem.

Vaše poslední řadová deska stála právě u Indies dvě stovky. Nabízí se otázka, kolik bude stát nové album.

ZB: Cena by neměla přesáhnout tři sta padesát korun. Jde o to, že pokud jsme chtěli ten produkt udělat co nejlépe, tak cena musela jít nahoru. I tak si myslím, že to není moc, hlavně na to, kolik investic kolem té desky je.
FJ: Ta deska takovou cenu má. Třeba jen booklet má dvaatřicet stran a je plný špičkových fotek. Myslím, že se to těžko dalo dostat pod tuhle hranici.

-123 min.
© Universal
Jaké ambice máte s deskou?

FJ: My máme svoji základnu posluchačů, kterou bychom teď rádi rozšířili. Myslíme si totiž, že máme spoustu spících posluchačů, kteří nás ani neznají, protože nejsme žádné mediální hvězdy a ani jsme o to nikdy nestáli. Takže doufáme, že tahle deska se dostane ke všem lidem, kterým by se teoreticky mohla líbit.
ZB: Chceme dostat tu desku k lidem, kteří moc nesledují klubovou scénu. Mají rádi soulovou muziku, je jim třeba padesát, mají rádi ty staré desky a nehledají nic nového. A vždycky, když se naše hudba k takovým lidem dostala, přišli na koncert s celou rodinou a říkali: "Sakra, jak to, že o vás nevím?" Tenhle typ lidí je teď naším hlavním cílem. Také jsme v minulosti hodně hráli v zahraničí, v Holandsku, v Belgii, v Polsku... Chceme na to navázat a příští rok hrát přes dobrý videoklip a promomateriály co nejvíc v cizině.

Ve vaší muzice se mísí spousty vlivů od funku, přes jazz, blues, soul, etno. Máte to rozdělené tak, že každý z vás prosazuje jeden styl, nebo jste na té pestré vlně všichni společné?

ZB: My si všeobecně hudebně rozumíme. Když mě písnička napadne doma u španělky, nikdy nepřemýšlím nad tím, jaký je to styl, jestli je moc arabská nebo moc soulová. Navíc s klukama je písnička po prvním, druhém obehrání hotová a cítíme ji všichni úplně stejně, ať už je víc etnická nebo rocková. Vždycky to vychází z toho prvotního nápadu, ten musí zůstat ryzí a nesmí se moc umravňovat.
MV: To je základní aspekt pohledu na naši kapelu, že je nadstylová. Ono se to novinářům špatně pojmenovává, protože když to mají někam zaškatulkovat, nabízí se otázka, jestli je to spíš rock, jazz nebo soul. Ale já si myslím, že to je opravdu nadstylové. Každý z nás absorboval velké množství rozličné hudby, která nás formovala nebo ke které se chceme vyjádřit a to, co děláme, je částečně i výsledek tohoto mixu.

Máte při své muzikantské úrovni ještě nějaké vzory?

ZB: My se tím naštěstí moc nezabýváme. Když se zamýšlím nad hraním, jak jít dál, jde to ruku v ruce s tím, jak člověk hudbu stále poznává, ať už během koncertů nebo vlastního hraní. Zjišťuje, jak neskutečně bohatá a dokonalá hudba je. Když si myslíš, že v nějaké písničce jsi to zahrál dobře, tak po dvou letech zjistíš, že když to zahraješ víc zatěžkaně, dáš do toho větší prožitek a klid a celé to vlastně posuneš dozadu, že to vyzní ještě líp. A po dalších třech letech poznáš, že by to znělo ještě líp, kdyby tě napadlo tam dát trochu humoru, trochu nadhledu. Hudba je natolik dokonalá věc, že se člověk má pořád co učit a může jít pořád dál. A k tomu nejsou potřeba žádné vzory, stačí když člověk tu cestu hudby sám sleduje a sám ji poznává, v pokoře. Nejhorší, co se může stát, je, když začne růst ego. Myslím, že to gró je víc v myšlení a uvolnění duše než v samotném hraní.

Myslíte si, že se česká kapela má šanci prosadit v zahraničí?

ZB: Ona tady dřív byla obrovská izolace, jak politická, tak hospodářská, a po ní dlouhá doba, kdy se tady všechno rodilo. Dnes stále ještě často chybí profesionální přístup ze všech stran, který v Evropě funguje skoro všude. Přesto mám pocit, že tahle doba se začíná měnit a může se stát, že něco českého se proslaví po celé Evropě nebo i po světě. Kromě kvalitní hudby jde ale i o práci velkého týmu profesionálů, u hodně kapel totiž dobrá hudba nestačí. Naráží totiž na to, že se za kapelu nepostaví vydavatelství, nepostaví se za ni distribuce nebo nemá peníze na dobré promomateriály. Jde to ruku v ruce s tím, jak bude tahle společnost bohatnout.

-123 min. - Mom
© facebook interpreta
Máte přehled o mladé české hudební scéně?

MV: My se potkáváme hlavně na festivalech, třeba i se zajímavými kapelami, které jsou plné šikovných hudebníků. A pak se ptáš sám sebe, čím to je, že zůstávají v tom regionálním ranku a jsou odsouzeni hrát odpoledne na začátku nějakého festivalu pro pár lidí. A často si uvědomíš, že to mají technicky i stylově neuvěřitelně propracované, ale jakoby té muzice chyběla duše. Chybí tomu vlastní názor, je to spíš taková dokonalá samohrajka. Rozeznáš sice všechny vlivy, které slyšíš u zahraničních kapel, je to i podobně zahrané, ale nic dalšího. Nic, kvůli čemu bys šel do obchodu koupit si desku právě téhle konkrétní kapely, protože si můžeš stejně tak koupit desku jejich vzorů. A co jiného by mělo posluchače zaujmout na nějakém novém objevu než to, že mu přinese jiný pocit, jiné sdělení než ty tisíce předchozích kapel.
FJ: Já mám pocit, že některé kapely po cestě nahoru trochu zbloudí. Párkrát se mi stalo, že jsem viděl kapelu, která měla vtip, energii, ale jak postupně stoupala výš, začala se příliš hlásit k tomu, co už existuje. K tomu, jak si myslí, že se od nich očekává, aby hráli, místo aby drželi svůj vlastní ksicht.

Děkuji za rozhovor.

NÁZORY
  • profesionalita (Lamanai, 08.11.2005 11:44) Reagovat

    Výbornej rozhovor s vynikajícími muzikanty, kteří hudbu cítí, kteří hudbou žijí. Koncerty jsou strhující (musím přiznat, že mi pak ta výborná atmosféra na cédéčkách chybí, i když je to muzika s duší). Jen taková malá poznámečka k tomu všestranně profesionálnímu přístupu. Naprostý souhlas. Argumentem je i fakt, že se kluci z Minutek takřka omlouvají za to, že ta placka něco stojí. 350,- Kč je na tak kvalitní hudbu cena pořád ještě velmi dobrá. Sám muziku dělám a vydávám si CD na vlastní náklady. Jak to, že lidi chtějí všechno nejlépe zadarmo? Vůbec si neuvědomují, kolik prostředků, nejen finančních, ale také energie, času, chuti, tvořivosti, trpělivosti, živelnosti, do toho ti kluci investují. A jak údajně řekl Albert Schweitzer: "Co nic nestojí, nestojí za nic". Jenomže tam asi musíme teprve dospět. Držím palce vrcholové české koncertní kapele!

  • dobrej rozhovor, (pq, 09.11.2005 16:29) Reagovat

    je videt ze ti kluci maji neco v hlave a
    s tim kapelovym ksichtem maj naprostou pravdu. Normalne takovouhle hudbu moc neposloucham ale byl jsem na jednom koncerte na Hvezde asi v 2003 abylo to super. Hodne stesti panove !!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hradecký slunovrat letos bude, koronavinu navzdory hned dvakrát! (25.05.2020 11:07)
- Video: -123 min. představují hravý klip ke skladbě "Komár" (24.02.2020 08:31)
- Koncert 30 let Indies nabídne oslavu nezávislé hudby (28.01.2020 18:11)
- Výročí sametové revoluce oslaví FOK s kapelou -123min. (18.11.2019 11:42)
- Recenze: "LES" je pro -123min. překročením vlastního stínu (02.11.2019 09:30)
- Nové desky 39/2019 - od Liama Gallaghera přes Keane po Blink-182 (24.09.2019 13:30)
- "LES" -123min. je venku. Skupina ho představí ve třiadvaceti městech (20.09.2019 11:39)
- Sedmé album -123min. "LES" bude celé v češtině (05.09.2019 09:11)
- minus123minut zahrají s Megaphone v Paláci Akropolis (07.12.2017 12:58)
- Fotogalerie: Návrat starých a hlavně dobrých časů minus123minut v obrazech (08.10.2016 10:53)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu