shop.musicserver.cz

Vyznavači kultu a jejich svátek

Vydáno: 17.10.2005 05:00 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Dva dny před oficiálním vydáním nové desky Depeche Mode "Playing The Angel" se v pražském klubu Hvězda konala party, na které tato novinka zazněla. Ale nejen to - vystoupili také Lakeside Church a Datwerk, pouštěla se spousta klipů a samozřejmě se hodně tancovalo. Jaká tam panovala atmosféra, prozradí následující report z různých pohledů dvou redaktorů.

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small d
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Pohled Dana Hájka, znalce Depeche Mode

S železně opakující se periodou se každoročně koná v klubu Hvězda Depeche Mode Party, kterou organizuje český web Depeche Mode a fanklub. Loni na této akci vystoupil živě i Petr Muk a letos byl ještě o jeden důvod navíc k oslavě. Depeche Mode dva dny po této party vydali novou desku "Playing The Angel", a to je poměrně dost podstatný argument, proč opět svolat věrné fanoušky, aby toto vše důsledně oslavili. Nebylo to však jen o prezentaci této nahrávky, živě vystoupili Lakeside Church a reunion slavící Datwerk. Úvodem se také sluší říct, že Depešáci mají jedny z nejvěrnějších fandů, kteří jsou ochotni s nimi putovat po několika koncertech v rámci jedné tour, dokonale ovládají jejich image, mnozí z nich umějí skvěle imitovat gesta leadera Gahana a jasným pravidlem je i znalost textů písní. Atmosféra byla jako vždy skvělá, i když tentokrát se mi zdál rozjezd přeci jen trošku pomalejší, a slavilo se až do brzkých ranních hodin. O zábavu se staral DJ Dev, jehož audio/video mix vždy zabere a kterého lze bez váhání označit za zdomácnělého instruktážistu těchto parties.

Depeche Mode Release Party - Lakeside Church, Praha, 15.10.2005 small a
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Během našeho příchodu s kolegou Lubošem už Lakeside Church měli rozjetý svůj set postavený na desce "Sunrise", publikum pod pódiem ale bylo velmi řídké. Většina fandů spíše debatovala v prostorách klubu, přeci jen takováto velká akce se nekoná každý den a je potřeba si říct všechny novinky, nejenom o jejich oblíbené kapele. Po vystoupení se ujal své práce Dev, který postupně se zaplňující parket a klub dokázal nažhavit na blížící se vrchol večera. Nezůstalo jen u Depeche Mode, ale zazněly třeba i songy od spřízněných Camouflage, New Order, U2 nebo Tears For Fears. Atmosféra začala nabírat na obrátkách a začaly se objevovat první sborové popěvky s "Dirty Sticky Floors" z Gahanovy sólovky nebo s asi nejvíce profláknutou "Enjoy The Silence". Při "Never Let Me Down Again" došlo na nácvik pohybu rukou na koncert, který se nám taky pomalu blíží, proběhne 23. ledna a je skutečně vyprodaný (a stejný status bude mít brzy i oficiální aftershow party).

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small h
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Duo Datwerk svého času, před více jak deseti lety, zaujalo místo na české synthipopové scéně, pak se však vytratilo a nyní se vrací i s novým materiálem. Osm písní publikum přijalo dobře, nechyběl hit "Nebe nad hlavou" a znovu si zapělo "Enjoy The Silence", tentokrát v upravené aranži ála Datwerk. Stejně si myslím, že většina lidí už pošilhávala po časovém údaji, kdy o půl jedenácté měla přijít na řadu prezentace "Playing The Angel". A pak to přišlo, i když by bylo zbytečné si nalhávat, že mezi fandy by se našel někdo, kdo desku ještě neslyšel, protože je možné si ji poslechnout na mnoha místech. Takže mě nepřekvapilo, že v mém okolí si už skoro všichni prozpěvovali texty z novinky a každý odehraný song byl odměněn aplausem. Po tomto hřebu večera se rozjela pořádná zábava, a pokud z klubu ještě neodešli, tak tam fandové tancují a zpívají až doteď.

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small c
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Pohled Luboše Kreče, nezaujatého diváka

Od Vipychu se k Hvězdě blížily černě oděné postavičky, podle nich jsem se řídil, podle nich jsem směřoval auto. Bylo půl osmé a "Playing The Angel" Release Party už v klubu frčela přes hodinu. Inu, moc lidí tam zatím nebylo, takže jsme dorazili akorát za zvuků Lakeside Church, kteří byli utajeným koněm večera. Nikde na plakátech jste je neviděli, prý aby si lidé furt nemysleli, jak jim to servírují média, že kostelníci jsou nějaký DM revival či co. Pravda je ale taková, že ke Gahanovi a spol. mají zkrátka blízko. Jejich utajení bylo ovšem toho sobotního večera natolik příkladné, že beaty duněly hlavou asi tak dvaceti lidem. Jestli bylo tou dobou někde plno, tak nahoře u baru. Ale což, byl to teprve rozjezd. Jsem touhle hudbou takřka netknutý, album "Sunrise" jsem neslyšel, takže jsem pod pódium vstoupil jako tzv. tabula rasa. A ty dva songy, co jsem slyšel, ušly. Později jsem měl ale pocit, že zmalovanému frontmanovi Jannemu bylo líp nad pivem a cigaretou blízko výčepu. Já bych se mu ani nedivil, těch lidí, kteří je sledovali, bylo fakt málo.

Depeche Mode Release Party - projekce, Praha, 15.10.2005 small b
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Když jsem byl prcek, to jsem mohl mít nějakých deset dvanáct let, Depeche Mode pro mě byli těžko představitelnou, ale přitom nesmírně vlivnou skupinou. Ne, nikdy jsem od nich nic neslyšel, ale vnímal jsem velmi intenzivně jejich kult, který mě obklopoval na kladenském sídlišti. Na zdi kdosi nasprejoval spousty znaků DM, ksichtíky Gahana si starší děcka malovala do sešitů, puberťáci nosili křiváky, tupírovali si číra a byli díky tomu všemu děsně hustý. Tak si je pamatuju, to byli Depešáci, aspoň teda do "Ultra", pak jsem je začal i poslouchat. O to víc jsem byl zvědav, jak probíhá taková party Depeche Mode. Bude to mauzoleum? Bude to nuda? Bude to legrační procházka 80. léty? Nakonec to bylo od všeho trochu. Nagelovaných, černých hlav s vystříhanými pruhy jsem na Hvězdě potkal několik, ale popravdě jsem se duševně chystal na větší čísla. Možná jsem je prostě přehlídl, těžko říct.

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small j
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Hudebně k tomu lze asi těžko něco říct. Znám těch pár největších pecek ze zlaté éry kapely, ale když hrál DJ Camouflage, mylně jsem se domníval, že to ke mně zpívá Gahan... Set Datwerk mě ale pobavil, to nebudu zastírat. Kytary sice nemají, vlastně jsou to dva postarší chlapíci s počítačem, ale ten jejich synthipopový sound s příměsí dance music se nejen dobře poslouchal, ale mít v sobě tři pivka, snad bych si i skočil pod pódiem. Stejně tak bych si skočil na nové písně Depeche Mode, což mně připomíná, že jsem na Hvězdě byl jeden z mála, kdo zatím "Playing The Angel" neslyšel. Při odchodu jsem si všiml dvou věcí - jednak že prezentace novinky vylidnila bary, jednak že si dost lidí "Playing The Angel" kupovalo u pultíku s cédéčky. Takovouhle základnu mohou Depeche Mode jiné kapely holt jenom závidět. Závěr jsem z toho vyvodil následující: Zkušenost to byla výtečná, předpoklady se mi splnily z poloviny a víckrát už tam asi nepůjdu. Proč? Nenosím černé hadry, neznám nazpaměť texty žádné písničky DM a necítím se dobře kdekoli, kde to jen trochu připomíná sektu. Ale to nemyslím nijak špatně.

"Playing The Angel" Release Party, Hvězda, Praha, 15.10.2005

Fotogalerie:

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small e
© Luboš Kreč / musicserver.cz

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small f
© Luboš Kreč / musicserver.cz

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small g
© Luboš Kreč / musicserver.cz

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small i
© Luboš Kreč / musicserver.cz

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small k
© Luboš Kreč / musicserver.cz

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small l
© Luboš Kreč / musicserver.cz

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small m
© Luboš Kreč / musicserver.cz

Depeche Mode Release Party, Praha, 15.10.2005 small n
© Luboš Kreč / musicserver.cz

NÁZORY
  • muj pohled (cwapa, 17.10.2005 13:51) Reagovat

    "Playing the Angel" Release Party, 15.10.2005

    Do Hvězdy jsme dorazili kolem 19 hodiny a po umístění věcí do šatny jsme se ihned vrhli do prostoru klubu. Pozdravili jsme se se známými a prohledli si klub , jelikož to byla naše první "hvězda". Po prohlédnutí DM shopu a nakoupení nějakých drobností jsme si všimli že na pódium vstupují LAKESIDE CHURCH. Po někoklika dalších pozdravech jsme se dostali k poslechu. Tato skupina má velkou budoucnost , opravdu v to doufám. Hráli své hitovky, které si můžete poslechnout z jejich alba a některé stáhnout na jejich webovkách , kde je ke stažení i klip(opravdu povedený klip).

    Následovala party, hrali se DM, U2, Camouflage,... a to i včetně klipů(projekce) a celkem příjemně se vše rozjíždělo, lidé přicházeli, až byl klub dost zaplněný.Dalším živým vystoupením byla skupina Datwerk, která vstala z mrtvých po xxx myslím 12 letech.Bohužel je moc neznám a nemohl jsem posoudit jak hráli oproti dřívějšku. Jejich vystoupení bylo příjemné, ale nijak neoslnilo(za to Lakeside Church joooo). Po té pokračovala party až v 22.30 začali hrát PTA. Celou dobu jsem zpíval co jsem si stihl z poslechu PTA zapamatovat a zbytek jsem odbroukal(nahlas) nové album je opravdu dobré, tudíž ohlasy lidí byly hodně dobré a tleskalo se a tančilo.

    Po odehraní celého alba(včetně té instrumentalky) se hrál ještě singl(bstrana od singlu Precious) a to přímo track FREE. Stále se tančilo, tleskalo, pískalo,....přesně jak to má být. Atmosféra byla sqělá, lidi se bavili. Následovala nezbytná tobola a po té již party, kde se hráli klasické DM songy, remixy, camouflage ..... S cwapinkou jsme parili na podiu a bavili se.

    Po té jsme se vydali taxikem dom s dobrým pocitem z povedené akce. Omlouvám se s kým jsme se nerozloučil, ale byl jsem KO. Mějte se a brzy "dovi"

    Cwapa(čti cwápa) :))

  • sekta...? (sinus, 17.10.2005 14:36) Reagovat

    Trochu mě pobavilo označení DM party za sraz "sekty":-) Můžu se zeptat - v čem se tato událost tak hrozně liší například od koncertu Éček v Rock Café (kde se pod poódiem sejdou zas jiná "číra"), anebo od rockové party plné "mániček", od srazu motorkářů, od hlediště při fotbalovém zápase reprezentace... Jsou to všechno taky srazy sekty?

    Všechno má společný jmenovatel - prostě určitá skupina lidí to bere jako svůj koníček, je to pro ně způsob relaxace, jak se odpoutat od všedních starostí...Jde o to sejít se se starými známými přáteli, zapařit na hudbu, která nás dovede udělat štastnými...Aniž by jsme tím někoho otravovali.

    No možná je to trochu nepochopitelné, protože tito lidé zpravidla zůstávají imunní vůši módním vlnám, a rozhodují se prostě jen podle své vůle, co chtějí poslouchat, a ne podle davu...To může být nejspíš nepochopitelné asi... Synthipop (nejen depešácký) holt dneska není "cool" "in" a "fresh :-)

    Doby "ortodoxních a nesmlouvavých namachrovaných depešáků" byly v 80. a 90. letech, a to už je jaksi deset let pryč. Nevšimli jste si že je rok 2005..?Je už to dávno o něčem jiném...:-)))

    Ale jinak chválím za recenzi, rozhodně mě potěšila! :-)

  • cwapa: (atomica, 20.10.2005 13:36) Reagovat

    Hmm, tak ty seš dobrej pošuk..:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Camouflage dodatečně oslaví třicetiny alba "Bodega Bohemia" (08.03.2024 11:41)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu