Pětadvacet let od návratu k černé

19.10.2005 05:00 - Ondřej Ševela | foto: facebook interpreta

Pětadvacet let uplynulo od vydání desky "Back In Black" australské kapely AC/DC. Gramodesky nahradily kazety, kazety nahradily kompaktní disky. Tento rockový kvintet z jižní polokoule je ale nahradit těžké. Fandové navíc dostávají nový dárek: "Back In Black" v technologii dualdisc, obraz i zvuk toho nejlepšího, co šlo z desky z roku osmdesát vytřískat.
7/10

AC/DC - Back In Black (dualdisc)

Skladby: Hells Bells, Shoot To Thrill, What Do You Do For Money Honey, Givin The Dog A Bone, Let Me Put My Love Into You, Back In Black, You Shook Me All Night Long, Have A Drink On Me, Shake A Leg, Rock And Roll Ain't Noise Pollution
DVD strana
Celkový čas: asi 25 minut
Skladby: Hells Bells, Shoot To Thrill, What Do You Do For Money Honey, Givin The Dog A Bone, Let Me Put My Love Into You, Back In Black, You Shook Me All Night Long, Have A Drink On Me, Shake A Leg, Rock And Roll Ain't Noise Pollution; Dokument - Story Of Back In Black; Bonus - diskografie
Celkový čas: 42:10
Psal se rok 1980, když australská rocková kapela AC/DC vydala svoje album "Back In Black". Nešlo o album ledajaké, touto deskou si skupina postavila pomník. Dodnes je většina fanoušků přesvědčena, že tento rockový nářez už AC/DC nepřekonali. Ale zpátky do přítomnosti, která rezonuje stejně příznivě - k 25. výročí vydání desky "Back In Black" vychází u Sony BMG remasterovaný titul "Back In Black (dualdisc)". Pokud jste ještě nestačili pobrat dostatek informací o této nové technologii, vězte, že dualdisc je kombinace klasického CD a DVD - to vše na jednom kotouči, každý formát z jedné strany. CD strana obsahuje původní verzi alba "Back In Black" s digitálně vyčištěným zvukem. Nutno říci, že poslech této desky je skvělý způsob jak si dopřát dobrou muziku a zároveň trochu zavzpomínat.

Důležitá je ale především DVD strana dualdiscu. Obsahuje materiál, který se dělí do tří skupin: digitálně zpracované zvukové stopy původního alba (skladby jsou v maximální možné kvalitě - LPCM Stereo), zajímavě vytvořená diskografie skupiny a konečně dokument o této desce, který nese název "Story Of Back In Black". Tento snímek je vskutku zajímavým počinem. Obsahuje rozhovory s jednotlivými členy AC/DC o desce "Back In Black" a sestřihy z koncertů turné, které po vydání alba následovalo. To vše je doplněno komentářem, který stručně popisuje historii skupiny a atmosféru, při níž deska vznikala. Tady je však potřeba zmínit první menší nedostatek dualdiscu, kterým je jazyková lokalizace. DVD je doplněno o německé, italské, francouzské a španělské titulky, češtinu však budete hledat marně. Nejde však o naučný snímek, takže koncertní sekvence vám případnou neznalost cizího jazyka vynahradí. Zajímavou částí rozhovorů se členy AC/DC jsou záběry, na kterých oba kytaristé (Angus Young, Malcolm Young) sedí ve studiu a přehrávají na své nástroje původní kytarové riffy, známé z desky. Působí to i na ně dosti nostalgicky a oba se předhánějí v tom, co si z pětadvacet let staré desky ještě pamatují. "Back In Black" obsahuje mimo jiné i skladby "You Shook Me All Night Long", "Hells Bells", "Givin' The Dog A Bone" nebo "Shoot to Thrill". Dokumentu se dá vytknout jen to, že je poměrně krátký (kolem 25 minut). DVD část dualdiscu je tak věcí spíše kvalitní než obsáhlou.

Album je podle mého názoru určeno nejen příznivcům australského kvinteta AC/DC, ale i každému, kdo má chuť svému sluchu dopřát kvalitní rock. Pro skalní fanoušky je pak tento titul skvělým dárkem. Výborně zpracovaný zvuk i obraz je obrovské plus. Když k tomu připočítám zajímavý a decetně ušitý booklet, je jasné, že "Back In Black" stojí skutečně za to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY