shop.musicserver.cz

Nepunková lekce punkové ironie

Vydáno: 28.09.2005 05:00 v sekci Recenze - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Visací zámek jede neúnavně stále kupředu jak orající traktor Zetor. Z náruče Warner Music se navrátil pod křídla EMI, a do světa vypustil své další dítko "Punk!". Nejen o tom, jak to má kapela s provokováním, se dočtete právě dnes.

5/10

Visací zámek - Punk!

Celkový čas: 43:12

Skladby: Balada o zubu času, Fuk, Setkání, Hmyzákův víkend, Hrad, Pitomá, Pták, Vágus, Alibi, Známka punku, Story, Monika, Temelín, Tys mě nikdy nemiloval, bonus: báseň Sebevrah

Vydavatel: EMI

Můžete je brát i jako legendu i jako už dávno přežitou archiválii, záleží jen na vás. Visací zámek za dva roky oslaví čtvrtstoletí, se kterým operoval režisér Petr Zelenka ve svém debutovém fiktivním dokumentu, věnovaném právě téhle partě plné paradoxů. Ve skutečnosti nejsou sice populární v Japonsku a Lenka Kořínková není milionářkou díky vlastnictví autorských práv na jejich tvorbu, ale zato mají stále stejnou sestavu, což už začíná být po těch letech slušná rarita, nemají rozhodně nouzi o fanoušky a na konto si přidali novou desku "Punk!".

Což je jeden z paradoxů, které jsou ovšem zároveň základním stavebním kamenem skupiny. Vzato tradičními měřítky, VZ totiž rozhodně klasickou punkovou partou v obvyklém slova smyslu nebyli a nejsou. Už v raném, dodnes nejhitovějším repertoáru, figurovalo i reggae, nová vlna, hard rock či psychedelie. Kdo zná kousky jako "Dopravní značky", "Hra s dámou", "Babice" a další, ví, o čem je řeč. Takže tak trochu provokace a tak trochu utahování si z dogmatiků. VZ se zkrátka slovem punk rádi ohánějí, ale jednak už nejsou nejmladší a občas je nejspíš nudí jednoduchá punková aranžmá, jednak mají rádi humor a nikdy jim nechyběl nadhled. Kdepak - očekávat naštvanou "no future" pózu od lidí, kteří si na koncert berou umělé číro, zavání naivitou.

Osmá řadová (a desátá celkem) deska tak volně navazuje na svého předchůdce "VZ znovu zasahuje", už samotným comicsovým bookletem, ze kterého shlíží Franz Kafka coby punkáč. ("pan K.") Podobně jako minule ani tentokrát kapela nepředkládá nic zásadně odlišného, a co do údernosti i nápaditosti jen v málokterých skladbách natahuje ruku na úroveň svých zlidovělých začátků. Vedle ptákovin tu opět najdeme i několik textů, po kterých by mnozí kolegové oblízli všech deset ("Balada o zubu času", "Hrad"), ale i pár titulů, které prozrazují dobrý nápad, nicméně nepovedené zpracování ("Vágus"). Stejně jako minule mezi ostatními žánrově vyčnívala psychedelicko-undergroundová "Skupina na lovu motýlů", tentokrát je tu perlička v podobě garážového pub-rocku "Hmyzákův víkend" s hostujícím bubeníkem... z Garage. Novinkou je snad pouze zhudebněný, výjimečně vulgarismů prostý, leč jinak zcela průměrný text porno-písničkáře Záviše. A vlastně i videobonus v podobě vizuálního ztvárnění páně Haubertovy básně.

Visací zámek si zkrátka jen připsal na soupisku další desku. Až na výjimky není bůhvíjak úžasná, ale ve srovnání s mnohými kolegy, kteří více, či méně koketují s podobným žánrem, zase není zdaleka úplně špatná. Mnohé písničky na koncertě skvěle fungují a udělat desku plnou hitů se po dvou desetiletích ostatně povede jen málokomu. Kdyby nic jiného, tak album důrazně připomíná, že kapelu stále baví dělat nové písničky, i když by pohodlně šlo žít z minulosti. A s ironií kapele vlastní mnohé bude provokovat jen svou samotnou existencí.

NÁZORY
  • ??? (Znamka punku, 28.09.2005 09:19) Reagovat

    5/10??? Co je to??? Vzdyt visaci nahrali desku u ktery jsem se pobavil mnohem lip nez u vsech ostatnich desek za posledni tri,mozna ctyri roky! Je to jen muj subjektivni nazor, ale dal bych jim 8/10.

    Jako kazdorocne se chysta SMSkova podpora visacu na ceskem slaviku. Diky SMS nekolika z nas napr. v roce 2002 skoncíli v kapelach 22. a jen diky hroznemu J.Smolikovi se nestali skokany roku.
    Podporte je taky svymi hlasy, kdyz budou vyhlaseni skokany roku, tak pujdou na podium! :)) A rezie bude muset pustit neco z jejich tvorby! Helenka do pekel! :)

  • VZ Is Not Dead (Murat, 28.09.2005 13:10) Reagovat

    Recenzent evidentně není fanda VZ. To ostatně ani být nemusí. Ale i tak je známka 5/10 dost mimo mísu. Textově je to jedna z nej desek a po hudební stránce taky nemám výhrady. Jistě, VZ nepřináší nic převratného (ale kdo jo?) a navíc to od nich snad ani nidko nečeká. Z mého hlediska je CD Punk perfektní a ohodnotil bych ho minimálně 8/10.

  • chjo (schubus, 01.10.2005 13:08) Reagovat

    ano pan recenzent neni fadou visacu, ale prosim alespon o nejakou objektivitu a v ramci jejich tvorby, tato deska se kupodivu dost vymika..
    na jednu stranu recenzent rika jak nejsou moc punkovy(je to zcasti pravda) ale chce to i uvedomit si, ze takovy pisnicky jako hrad, fuk, balada o zubu casu nebo treba story patrej k tomu nejvic punkovymu co visaci kdy udelali..

  • :-) (autorvolove, 01.10.2005 14:40) Reagovat

    Dost spekulací, mladíci. Autor ma nahodou VZ rad od svych sestnacti let, sveho casu vlastnil ruzne raritky, dodnes ma Zofin i na kazete a pokud byste cetli poradne, neuniklo by vam, ze se mu ta deska vlastne docela libi. Je rozhodne mnohem lepsi nez predchazejici VZ znovu zasahuje. A prave proto, ze je ma rad, se mu nelibi, jak se postupne posouvaji od sve nadhledove minulosti blize ke alko-tancovačkovým kapelám, občas jsou k vidění na akcích, kterým by bylo pro zachování ksichtu lépe se vyhnout atd..., coz poprve probleskuje i na tuhle desku.
    A jestli to nekomu po precteni presto nedochazi, odkazuji ho sem:
    www.novinky.cz/kultura/64453-visaci-zamek-a-punk--ani-nahodou-.html
    popripade sem:
    http://musicserver.cz/clanek/2552/Visaci-zamek-Znovu-zasahuje/

  • :D (Liban, 14.10.2016 07:22) Reagovat

    Tywogo, jak se tenkrát recenzéři ještě brali vážně... úžasně zábavná deska, nadčasově punkundleková a srovnatelně vydařená jako tehdejší Horkýže Slíže;) Ve zdejší prdízně nadprůměr jak vyšinutej!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Muzikanti pomáhají dětem z dětských domovů. Zapojte se i vy (07.05.2020 09:27)
- Recenze: Visací zámek se drží svého hesla "Anarchie a totál chaos" (18.03.2020 12:35)
- Nové desky 10/2020 - od Dana Bárty přes Nialla Horana po Westlife (18.03.2020 08:56)
- Břitva oznamuje první část nominací za rok 2018 (23.05.2019 14:59)
- Video: Visací Zámek oživil legendární "Traktor" v epickém videoklipu (30.10.2018 12:29)
- Fotogalerie: České hrady zakončily svou letní tour na Bezdězu (05.09.2017 18:27)
- Video: V "Popsongu" Visacího zámku si popovou hvězdu zahrál Matěj Ruppert (26.04.2016 14:37)
- Video: Visací zámek vyhlásil válku klíšťatům (04.02.2016 12:04)
- Video: Visací zámek oprášil svůj "Traktor". Doplnilo ho třiatřicet hostů (07.12.2015 15:43)
- Visací zámek oslaví Kristova léta velkým pražským koncertem a turné s Plexis (01.11.2015 18:50)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu