Když se Kollerbandu daří jen způlky...

02.10.2005 14:50 - Karel Adam | foto: facebook interpreta

Je to poměrně nedávno, co dal David Koller dohromady svůj band Kollerband a už tu máme jejich první DVD, tedy spíše první český dualdisc. Zvukově pěkně našlapaný koncert z pražské Lucerny na DVD straně kazí amatérsky zpracovaný videozáznam, bonusy zde nenajdete téměř žádné. CD strana pak přináší rok a půl starou studiovku.
5/10

Kollerband - Kollerband (dualdisc)

Skladby: Milá, Jezdci, Mám chuť lhát, Lehká, Hádky, Těžkej sen, Hledáme se, Slunovrat, Durman, Valy, Mám chuť lhát - Unplugged
Celkový čas: asi 73 minut
Vydavatel: Sony BMG
Tahle parta je tu necelé dva roky a už má na svědomí své první DVD, nebo v tomto případě přesněji první český dualdisc, který má v Česku tento formát zpropagovat. Pro nezasvěcené následuje malé vysvětlení: Jedná se o nosič, který funguje z jedné strany jako DVD a z druhé jako běžné audio CD. DVD strana kollerbandího dualdiscu obsahuje záznam z minuloročního listopadového koncertu v pražské Lucerně, CD strana je téměř totožná s loňským studiovým albem. Rozhodl jsem se vzít si tuhle placku na paškál a prozkoumat, co svým divákům a posluchačům nabízí.

Jako první pouštím DVD, které bude všechny fanoušky určitě zajímat více, ač se vlastně jedná jen o bonus ke studiovce na CD straně. Celkem strohé menu nabízí krom volby zvuku položky "Koncert", "Klipy" a "Bonusy". Zvolil jsem tedy "Přehrát koncert" a čekal, co se bude dít. Před pár týdny Kollerband vypustil jako první vlaštovku z tohoto DVD videoklip k písničce "Valy", který jste mohli vidět v televizi, nebo jste si ho mohli stáhnout z webových stránek kapely. Obraz je zde rozdělen na čtvrtiny, a vy tak můžete sledovat v reálném čase záběry ze čtyř kamer. Jako bonus zajímavé, ale s hrůzou jsem zjistil, že je to tak na celém záznamu. Během koncertu se prostě "motali" kolem pódia čtyři lidé s kamerami a výsledky jejich (vcelku amatérské) práce máte naservírované jeden vedle druhého na vaší obrazovce. Ale co, aspoň mi nic neunikne, řekl jsem si. Jenže když hrál Olda Krejčoves sólo na kytaru a nezabírala ho ani jedna z kamer, nebo když na jednom ze záběrů naháněl kameraman hostesky v přísálí, to už jsem si klepal na čelo.

Alespoň kvalita zvuku mě potěšila (na výběr jsou dnes již standardní formáty Dolby digital 5.1, DTS a stereo), stejně jako samotné vystoupení kapely, které mě navnadilo na právě probíhající podzimní šňůru. Skvěle zní nová úprava písně "Šrouby" od Lucie i písničky z kollerbanďácké studiové desky. David Koller toho během koncertu zrovna moc nenamluví, ale hudbou se zkrátka vyjádřit umí, o ostatních členech nemluvě.

Videoklipy jsou v nabídce tři: "Miláčku, Love" (těžko říct, proč v tak nízké kvalitě), "Lehká" a už zmíněné "Valy". V sekci "Bonusy" je pouze akustická audionahrávka písně "Mám chuť lhát," což je opravdu málo. Co se týče druhé, CD strany disku, obsahuje vlastně celé "Studio album" ze dvojcédéčka vydaného vloni. Navíc je zde opět pouze akustická "Mám chuť lhát". Mnohem víc bych uvítal, kdyby na CD byla audiohahrávka totožná s koncertem, kterou bych si tak mohl pustit třeba i v discmanu. Na co je mi znovu ta samá studiová deska? Na nic. Takže další zklamání.

Suma sumárum: Ač jsem fanouškem Lucie a Kollerband jsem také přijal vcelku pozitivně, zpracování dualdiscu je pro mě průměrné, a pokud jde o obraz, pak těžce podprůměrné. Škoda, zvuk se povedl a kapela odvedla dobrý výkon. Naživo si ji určitě půjdu poslechnout.

Dualdisc k recenzi poskytlo vydavatelství Sony BMG.

Dualdisc: Kollerband - Kollerband
Hodnocení: 5/10
DVD strana
Celkový čas: asi 73 minut
Obsah: Koncert - Šatna, Miláčku, Love, Jezdci, Na mě zapomeň, Na co při tom myslíš, Mám chuť lhát, Hádky, Šrouby, Majolenka, Durman, Milá, Těžkej sen; Klipy - Miláčku, Love, Lehká, Valy; Bonus - Mám chuť lhát - Unplugged
CD strana
Celkový čas: 47:19
Skladby: Milá, Jezdci, Mám chuť lhát, Lehká, Hádky, Těžkej sen, Hledáme se, Slunovrat, Durman, Valy, Mám chuť lhát - Unplugged


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY