Malá noční hudba Roberta Balzara

20.08.2005 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Na novou desku Robert Balzar Trio se čekalo dlouhých pět let, ale hned na tomto místě mohu předeslat, že toto čekání stálo za to. Nové album "Overnight" má totiž potenciál zasáhnout nejen jazzové posluchače, ale i lidi, kterým toto hudební odvětví říká vskutku pramálo.
9/10

Robert Balzar Trio - Overnight

Skladby: On Green Dolphin Street, Lady Behind The Windows, Latendress, Always, Moment's Notice, Night, East Of The Sun, Ben-In-Jam (Benjamin), For Your Sound No.2
Celkový čas: 54:37
Vydavatel: Sony BMG
Pravdou je, že se do redakce musicserveru příliš jazzových titulů nedostává a když k nám přece jen nějaké proniknou, pak jsou to buď reedice již osvědčených titulů, nebo novinky světového jazzu, u kterých si firma většinou slibuje, že zasáhne i širší posluchačskou obec, nebo věci, které nejsou čistě jazzové, pouze z jazzu čerpají. Novinku Robert Balzar Trio bez sebemenšího zaváhání zařadím do té druhé, a to i přesto, že se jedná o české uskupení, které ovšem na druhou stranu momentálně patří mezi to nejlepší z jazzu, čím se může naše země chlubit. Od vydání poslední desky "Alone" už uběhlo pět let, ale mohu předeslat, že čekání na nové CD "Overnight" je korunováno mimořádným zážitkem.

Dvě třetiny hudby na "Overnight" napsal Robert Balzar jako správný šéf souboru sám a zbytek skladeb patří již nějaký čas do zlatého fondu světového jazzu. Jednou takovou - "On Green Dolphin Street" od Bronislava Kapera, kterou za více jak půl století své existence nahráli ti nejslavnější jazzoví interpreti - otevírá trio celou desku. Dalšími standardy, které Robert Balzar zařadil na "Overnight", je Coltranova "Moment's Notice", kterou proslavil například i Chick Corea, a snad nejznámější "East Of The Sun", kterou můžeme znát z poslední doby například v podání Diany Krall. Vzhledem k tomu, že Robert Balzar Trio hraje jazzový mainstream, tyto starší kousky celkový obraz desky nikterak nenarušují, ba právě naopak nové Balzarovy skladby skvěle doplňují.

Co se týče novátorské stránky, "Overnight" nepřináší do jazzu nic nového a spíše čerpá z odkazu let padesátých, ovšem celkové pojetí je samozřejmě zcela moderní a poplatné dnešnímu jazzu. Nese s sebou i skvělé muzikantské výkony všech členů souboru, které mohou směle konkurovat i velkým světovým jazzovým hvězdám. Co je ovšem nejdůležitější pro tuto desku, pro celé trio a v neposlední řadě i pro posluchače - Robert Balzar a jeho trio přinášejí na scénu jazz zcela srozumitelný, jazz, který by se měl líbit nejen fanouškům žánru, ale i lidem, jimž toto hudební odvětví moc neříká. Hudba tria je založena na harmonické melodii, která bourá jakékoliv předsudky o disharmonii jazzu. Jistá dávka perfekcionismu se podepsala na zvukové stránce desky. Robert Balzar nejspíše v naší republice nenašel studio odpovídající jeho představám, a album radši nahrál ve Varšavě v Polském rozhlasu. Nutno říct, že výsledek je vskutku dokonalý - zvuk "Overnight" je dalším z řady plusů.

S největší pravděpodobností jsem vám představil letošní české jazzové album roku. "Overnight" je vskutku excelentním počinem, který má potenciál přitáhnout k jazzu více lidí, než tomu bylo v Česku doposud. Nebál bych se i tvrzení, že tato deska má šanci proniknout i daleko za hranice naší země, a tak nějak se odvážím doufat, že na další desku Robert Balzar Trio nebudeme čekat dalších pět let.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY