shop.musicserver.cz

Čekání na Godota

Vydáno: 24.07.2005 21:00 v sekci Naživo - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Nově založená agentura CZN Media se rozhodla, že k nám začne vozit hvězdy černé hudby. Jako první pozvali nadějnou hvězdu nového r'n'b - zpěvačku Kelis. Ta prakticky naplnila Malou sportovní halu v Praze, aby jí pak ukázala význam termínu "hvězdné manýry". Více v článku.

Kelis, Malá sportovní hala, Praha, 22.7.2005 small a
© Petr Topič / musicserver.cz
Kdybych byl pověrčivý, musel bych si myslet, že tento pátek bylo třináctého. Možná trošku přeháním, ale pár důvodů by se našlo, většinou však nešlo o nešťastné náhody. Vše začalo tím, že autobus, kterým jsem se přesouval z Tábora do Prahy, měl čtyřicetiminutové zpoždění a jako bonus jsem celou cestu stál (mohlo mi dojít, že když jede z Českého Krumlova, bude plný japonských turistů). Po cestě ještě následovalo setkání s početnou rodinkou, jež se rozhodla, že naloží do svého obstarožního žigula, co se vejde, a vyrazí si na výlet. Když se k tomu všemu ještě přidal kamión za zádí tohoto šedesátikilometrovou rychlostí se řítícího žihadla, časová ztráta dosti narostla. Na Výstaviště jsem tak dorazil se solidní časovou ztrátou, která mě téměř připravila o vystoupení prvních předskokanů Cherry Hill.

Je něco po půl deváté a Cherry Hill hrají zrovna poslední kousek. Skáče jim to dobře, stejně jako už z poloviny zaplněné Malé sportovní hale. Podle informací, které dostávám, měli v první půli představení problémy s klávesami, ale jinak bylo všechno v pořádku. Věk návštěvníků se nejvíce pohybuje kolem dvaceti let - samí krásní mladí lidé, obzvláště slečny se na tento večer vyparádily, snad aby nezůstaly ve stínu hlavní hvězdy večera. Vidět je jak přísné hip hopery, tak osoby, jež by se ztratily mezi příznivci božského Karla. O angličtinu není nouze, stejně tak jako o tmavší odstíny pleti. Prostě mezinárodní publikum. Cherry Hill v čele s MC Nie Cherryhillem se loučí a publikum je velice vřele odměňuje. Určitě jsou jedni z adeptů na nové hvězdy hip hopu s přesahem mimo scénu. Vždyť i v t-music a na TV Óčko si vedl klip k jejich pecce "No Surrender" vcelku dobře.

Kelis, Malá sportovní hala, Praha, 22.7.2005 small b
© Petr Topič / musicserver.cz
Po krátké pauze nastupuje další mezinárodní formace United Flavour, která svou show otevírá známým syntezátorovým motivem z Usherova "Yeah!". Hrají opět živě, tedy nástroje a DJ na doplnění zvuku. Dvoje klávesy, dva bubeníci, baskytara, vokalistka a rapper. MC Henry D, původem ze Zambie, jakoby vypadl z nějakého hip hopového videa. Mastí to vcelku solidně, samozřejmě v angličtině, kde se schová i nepříliš nápaditá obsahová stránka jeho rapu. Doplňuje ho sytě zpívající pohledná španělka Carmen. Hudebně je to hlavně o živě hraném hip hopu s přesahy do dancehallu, reaggae a funku. Pěkně jim to šlape a lidi se baví. Zdvojené bicí se starají o solidní příděl beatů a obzvláště druhý bubeník mě svými rozmáchlými gesty baví, přičemž vše vygraduje tím, že se v závěru do bicích opře takovou silou, že zlomí paličku, aby ji pak hodil do obecenstva. Dosti zelený party blázinec! Ten ale končí a já ještě netuším, že na dost dlouho (spíše, že už ani nenastane).

Hala už je skoro plná a všichni se těší na Kelis. Program se celý posunul dozadu, a tak se jako logický čas jeví desátá hodina. Více než půhodinová přestávka je snad dost dlouhá, aby si každý stihl vystát řadu na předražené pití u jednoho z barů. V deset hodin se však nic neděje. Po další čtvrthodince, kdy už prakticky všichni stojí nedočkavě před pódiem, se stále nic neděje. O něco později se ozve první vlna pískotu. Na pódium vchází uvaděčka a rozdá nějaké ty ceny, aby byly patřičně uspokojeni sponzoři a diváci měli pocit, že se tady něco vyhrává. S postupujícím časem ale přestávají být diváci spokojeni a spolu s opakujícími se spoty: "Koncert Kelis vám přinášejí..." se ozývá čím dál tím více nabroušený pískot. Opět přichází uvaděčka a sděluje, že Kelis má upovídanou maminku, proto ta prodleva. Tohle vysvětlení ale velké části publika nepříjde příliš uspokojující. Od pořadatelů to každopádně není moc diplomatické.

Kelis, Malá sportovní hala, Praha, 22.7.2005 small c
© Petr Topič / musicserver.cz
V jedenáct nastupuje kapela - bicí, synťáky, basa, kytara a DJ. Kelis stále nikde. DJ pouští známé party pecky a hecuje publikum. Na pódium létají první pet lahve a led. Párkrát se podaří vyhecovat publikum, ale pointa s příchodem zpěvačky stále nikde. Trvá dalších deset minut a hvězda přichází. Bez zbytečných omluv a vysvětlování samozřejmě. Začíná "Milionare", ale přestože to je jedna z jejích největších pecek, na pódiu stále přistávají různé objekty a není se ani moc čemu divit. Ani fanynky v prvních řadách nezáří nadšením. Kelis v džínovém sexyoblečku vokálně doprovází kytarista, který falzetem napodobuje sbory. Rap, původně v podání Andre 3000, obstárává DJ a nutno říci, že k Andremu má hodně daleko. Skandování mu jde lépe a v průběhu show si ho všichni užijí až až. Kapela hraje obstojně, se zpěvem už je to horší. Zdá se, že Kelis živě zvolila nižší polohu, a tak její zpěv občas připomíná spíše bečení, nemluvě o tom, že ne vždy se trefí do správného tónu. Alespoň si je člověk jistý, že to není playback. Skladby znějí v živém podání většinou dost podobně jako originály, vždy jsou slyšet elektronické spodky, vypreparované z původních instrumentálů. Jsou ale často dost neúměrně natažené. Kelis se totiž zřejmě domnívá, že pětkrát zopakovaný refrén je i pětkrát lepší. Není, spíše nudnější. DJ to s hecováním typu "Make some noise! Clap your hands!" také trošku přehání, a to i ve skladbách, kde se to moc nehodí ("Get Along With You", "Stick Up"); i tady platí, že tolikrát opakovaný vtip přestává být vtipem, obzvláště když reakce publika nejsou zrovna nejvřelejší.

Kelis, Malá sportovní hala, Praha, 22.7.2005 small d
© Petr Topič / musicserver.cz
Na skeptickém dojmu z koncertu se podílí také špatný zvuk, ne že by se snad z reproduktorů hrnula úplná hrůza, ale akustikou mi hala asi nejvíce připomíná tělocvičnu, kterou také de facto je. Asi po dvaceti minutách Kelis publiku oznámí, že je jí vedro a že si musí sednout, nakonec si to rozmyslí. Dojde se alespoň podívat do playlistu, co se to vlastně bude dále hrát. To už i já mám chuť pískat. Slušných ovací z publika se dočká při "Trick Me", tady ale přetaženým refrénem zmate kapelu natolik, že se skladba na moment téměř rozpadne. Kotel před pódiem v průběhu koncertu dost řídne a zůstávají jen ti nejvěrnější. Zdá se, že Kelis už ani neví, kde najít další hit. Když zahraje něco ze starších alb, odezva není zrovna velká, zdá se, že mezi publikem je dost těch, kteří okusili pouze "Tasty". "This is my first show after long break. R'n'b is a new thing here and Im really happy that I can represent it here tonight!" řekne, ale nepůsobí to bůhvíjak upřímně. Pár minut po dvanácté se loučí. Ještě přidá "Milkshake", aby se neřeklo a potom odchází. Zdá se, že solidní část publika už tak ale učinila před ní. Nepovedená a pouze hodinu trvající show skončila.

Můžete se mnou nesouhlasit, ale na mě působil páteční koncert Kelis jako blamáž. Nechci řešit to, jak moc je na vině samotná pořádající agentura CZN Media, ale ať už to bylo jakkoli, takovýhle promotérský debut není moc záviděníhodný. Mohla to být velká noc r'n'b, nestalo se. Opouštím halu a na tramvajové zastávce se spolu s dalšími dozvídám, že došlo k nehodě a tramvaje se tedy nekonají. Ani už mě to nepřekvapuje. Pouštím si dicmana. Začíná první song ze skvělého debutového alba Maximo Park a jeho text má pro mě hned pravdivější podobu: "Well I've been waiting here for hours, It's getting cold, position closed... I hope you felt cheated at home, with all your lies, lies, lies... How long has it taken for you, to look so fine, fine, fine... Don't waste your life, just go outside... Illumination and accusation, I'd love to meet her, but she wont see me."

Setlist: Millionaire, Young Fresh N'New, Attention, Keep It Down, Get Along With You, In Public, Rolling Through The Hood, Caught Out There, Trick Me, Stick Up, Marathon, Milkshake

Kelis, Malá sportovní hala, Praha, 22.7.2005

Petr Topič je redaktorem MF DNES.

NÁZORY
  • nazor (blidloch, 25.07.2005 08:49) Reagovat

    ja mam na koncert jiny nazor, mne se show libila, kelis byla mila, koncert mel super atmosferu... hodinu a pul dlouhe cekani bylo fakt frustrujici, ale myslim, ze se to docela vyplatilo.

  • zoufalost (EdaS, 25.07.2005 09:10) Reagovat

    Podle mě to bylo hodně špatné - Kelis to nezpívalo, kapele nehrálo, k tomu ještě arogantní nástup po jedenácté hodině - tak takhle opravdu né...

  • United Flavour (Hanka, 25.07.2005 11:24) Reagovat

    United Flavour byli nejlepsi z celeho vecera.

  • Pruser (Brano, 25.07.2005 11:31) Reagovat

    Najhorsi koncert mojho zivota.. Donutil som sa pockat, kym slecna dorazi, ale po stvrtej skladbe som to fakt nevydrzal a siel som si radsej domov pustit nejake DVD.. Velke sklamanie!!!!

  • smoke some crack... (palinoman, 25.07.2005 12:13) Reagovat

    nechci delat zbytecne chytreho, ale autorovi clanku usla jedna dulezita vec, bez ktere ovsem cela ta mozaika nedava moc smysl. kelis byla jednoznacne zmastena (osobne to tipuju na crack). proto byl zacatek koncertu o tolik opozden (proste se cekalo az se da dohromady), proto byl koncert tak kratky, proto se na podiu trochu rafla se svym kytaristou, ktery se snazil trochu usmernit to jeji blaboleni a potaceni se po podiu, proto DJ neustale neco vykrikoval (chtel tak prekryt narocnejsi pasaze, na ktere kelis ten vecer nestacil dech) atd. je docela mozny, ze to kelis ten vecer prehnala jenom s pitim, ale na to mivaji poradatele takovych akci pripravenou kofeinovou injekci, ktera cloveka aspon na dve hodky postavi na nohy. u kelis tohle evidentne nefungovalo, takze aby nedoslo ke skandalu se zrusenim koncertu, vsichni zucastneni to sumlovali co to slo... jak jsem rekl, osobne bych to podle priznaku tipoval na crack. bylo to vlastne docela smutny.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Mighty Sounds, to je dávka punk rocku, jaká nemá v Česku obdoby (15.07.2022 09:13)
- Fotogalerie: Festival Mighty Sounds v obrazech (14.07.2022 05:01)
- Naživo: United Flavour s Polemic přenesli posluchače k moři (20.08.2020 14:00)
- Video: United Flavour se vracejí s temperamentním songem "Candela" (07.02.2019 15:17)
- United Flavour oslaví deset let výročním klubovým turné (11.10.2014 18:08)
- Naživo: Sziget zakončili Cee Lo Green, Outkast, Kelis či Calvin Harris (20.08.2014 10:39)
- Fotogalerie: Bažant Pohoda v obrazech (14.07.2014 00:05)
- Audio: Kelis má navařeno a nedočkavcům servíruje "Food" už teď (16.04.2014 12:00)
- Video: Kelis - Jerk Ribs (21.02.2014 09:31)
- Kelis se bude letos věnovat hlavně jídlu (18.02.2014 15:16)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu