Zbytečná kolekce výtečných skladeb

22.07.2005 12:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Po čtyřech letech se na stránky musicserveru vrací skupina Electric Light Orchestra, avšak ne s novou studiovou nahrávkou, nýbrž s výběrovým CD "All Over The World: The Very Best Of ELO". Obsah alba je výborný, prověřený časem, ale smysl této kolekce, bůhvíkolikáté už, je poněkud nejasný. Toť velmi podstatná výtka.
6/10

Electric Light Orchestra - All Over The World: The Very Best Of ELO

Skladby: Mr. Blue Sky, Evil Woman, Don't Bring Me Down, Sweet Talkin' Woman, Shine A Little Love, Turn To Stone, Diary Of Horace Wimp, Confusion, Hold On Tight, Livin' Thing, Telephone Line, All Over The World, Wild West Hero, Showdown, Ma-Ma-Ma Belle, Xanadu, Rockaria!, Strange Magic, Alright, Rock And Roll Is King
Celkový čas: 77:03
Vydavatel: Sony BMG
Je existence Electric Light Orchestra již definitivně ukončena? Všechno tomu nasvědčuje. Comebackové album "Zoom" z roku 2001, jakkoli dobré, se prodávalo žalostně, následující turné se ani nedostalo do Evropy (a přitom DVD z koncertu za Atlantikem je tak skvělé!), oficiální stránky kapely jsou hrubě neaktuální. A teď ještě přichází na trh další kolekce toho nejlepšího, co kdy ELO nahráli. Alespoň tak by to mělo dle názvu "All Over The World: The Very Best Of ELO" být. Vzhledem k velkému množství již vydaných výběrových desek skupiny (jedna dokonce vyšla začátkem osmdesátých let u Supraphonu a pokud si dobře vzpomínám, byl to kompilát ze tří řadových alb ELO) je ale aktuální počin naprosto zbytečný. Nevím, kolik starých fandů si novou výběrovku koupí. A těm, kteří ELO teprve začínají objevovat, bych doporučil pořídit si jiné sebrané spisy.

Od roku 1990 vyšla celá řada kolekcí ELO (3CD "Afterglow" 1990, 2CD "Strange Magic" 1995, 2CD "Light Years" 1997, "Definitice Collection" 1999, 3CD "Flashback" 2000, "The Essential ELO" 2003), z nichž nejlépe sestavenou a nejobsažnější je balík třech CD pojmenovaný "Flashback" (obsahoval i rarity, remixy a nevydané nahrávky), mohu doporučit i pěkně sestavené modré dvojité CD "Light Years". Všechny výběrovky jsou různými variantami opakujícími z devadesáti pěti procent stejné písně a nejinak je tomu i u "All Over The World". Toto CD obsahuje logicky jednu novější píseň, kterou je skvělá "Alright" ze "Zoomu" a jednu kuriozitu, Jeffem Lynnem zpívanou "Xanadu", což je asi jediný důvod pro hardcore fandy desku si pořídit, i když v originálním podání Olivie Newton-John je píseň přece jen kouzelnější.

Pokud tento článek čte někdo, kdo si pod pojmem Electric Light Orchestra představuje létající talíře z filmu "Blízká setkání třetího druhu", pak vězte, že musíte být mladým člověkem s naprostým nezájmem o rockovou hudbu. ELO vznikli v roce 1970 v Birminghamu a přes mnohé personální změny byl jediným stálým členem a téměř výhradním autorem Jeff Lynne. Zlatým věkem kapely byla sedmdesátá léta, kdy hudba ELO, kombinující vlivy Beatles, vážné hudby, rock'n'rollu, art rocku i disca slavila největší komerční úspěchy. To potvrzují i položky z aktuální desky. Zajímavé a příznačné je, že hity, jež ještě dnes hrají česká rádia ("Don't Bring Me Down", "Rock And Roll Is King", "Hold On Tight") jsou v kontextu tvorby ELO ty největší odrhovačky.

Fajnšmekři vědí své: Ocení Lynnovy harmonické postupy, vokály, práci se smyčci, experimenty s vokodéry a dalšími hračkami té doby (i když dnes už to mnohdy zní legračně). Znám lidi, pro které bylo dvojité LP "Out Of The Blue" nepřekonatelným zjevením a od roku 1977 na něj dodnes vzpomínají. Jeff Lynne se v budoucnu možná bude realizovat už jen coby skladatel a producent, ale co naplat, byl jedním z mála muzikantů schopných napsat a nahrát to, čemu soukromě říkám kapesní symfonie (kolik nápadů dokázal dostat do jediné písničky!) a "Telephone Line" je jedna z nejkrásnějších milostných písní, co kdy vznikla.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY