shop.musicserver.cz

Kruh Česko hledá SuperStar II se uzavírá. Konečně.

Vydáno: 26.07.2005 05:00 v sekci Recenze - David Věžník | foto: facebook interpreta

Druhý ročník soutěže Česko hledá SuperStar se mimo jiné vyznačoval nízkým zájmem diváků. Výběr "Česko hledá SuperStar Top 12" tento zájem nepozvedne. Zpěváci, kteří sice z většiny mají talent, ale do křesla nezarazí, v kombinaci s klišovitou produkcí činí z kompilace záležitost pouze pro skalní fanoušky.

3/10

Různí - Česko hledá SuperStar Top 12

Celkový čas: 64:47

Skladby: Petr Bende - Jen pro tu chvíli, Klára Zaňková - There You'll Be, Michael Foret - Wish You Were Here, Kristýna Peterková - Fill Me Up, Vlastimil horváth - Mandy, Monika Šramlová - All Around The World, Ali Amiri - Please Forgive Me, Gabriela Al Dhábba - Black Velvet, Michal Hudček - Save Me, Janika Kolářová - If You Could Read My Mind, Filip Jankovič - Cliché, Petr Bende - Angels, Michaela Nosková - Underneath Your Clothes, Top 12 - Hvězda snů, Top 7 - Sen na dosah, Vlastimil Horváth - Jen pro tu chvíli

Vydavatel: Sony BMG

Příběh druhé české SuperStar se příliš neliší od loňského: Soutěž skončila, jednotliví finalisté (a především pak vítěz Vlasta Horváth) se postupně zavírají do studií, kde budou pracovat na svých sólových albech, a nedočkavým fanouškům dychtícím alespoň po něčem, co prošlo mixpultem, je zatím předhozena výběrová kompilace. Stejně jako loni i na letošní obdobě "Česko hledá SuperStar Top 12" má každý finalista svou sólovou píseň, stejně jako loni i zde mají dva nejlepší účastníci speciálně napsaný finálový song a stejně jako loni ani zde nechybějí nějaké ty společné kousky.

Jedna věc se ale oproti loňsku změnila: Češi věděli, do čeho jdou, budou-li soutěž sledovat. Mánie, která loni postihla snad každého včetně mnohých hudebních kritiků, se letos nekonala. Proto je možné podívat se na tento výběr střízlivým pohledem a hned zkraje zpražit všechny oddané fanynky a fanoušky letošních finalistů jedním slovem: slabota. Nemá cenu to příliš rozebírat - letošní ročník Česko hledá SuperStar byl prostě slabý od účastníků přes moderátory až po produkci a každý to ví. Tenhle kompilát na tom nic nezmění, byť by byl sebelepší. A to on není.

Vlna nepochopení Top dvanáctky bude jistě směřovat na fakt, že kromě původních písní nezazní na desce jediný český text. V globalizovaném světě třetího tisíciletí nemají podobné kritiky, věru, valného významu, kdyby... Kdyby ta děcka aspoň uměla anglicky, když už anglicky zpívají. Ale i na tuhle kritiku byli producenti připraveni. Nebo mají letošní finalisté větší talent na jazyky. Tedy ne že by angličtina takového Jankoviče nebo Šramlové, o Noskové nemluvě, byla dokonalá, to rozhodně ne, ale žádné "senk jů" á la Aneta nebo "ríčink aut", které si dovolí Sámer Issa vypustit z úst ještě i na albu Martiny Balogové, se nekonají a vesměs jde jen o drobné (i když v Česku velmi časté - jako například vyslovování určitého členu jako "d") prohřešky. Větší vadu na kráse způsobují problémy se srozumitelností projevu. Těm by měla věnovat zvláštní pozornost trojice Al Dhábba, Kolářová a Nosková.

Tím hlavním pochopitelně zůstává zpěv. I on dostává chvílemi pěkně na frak. To, co odpálí Foret hned na začátku své "Wish You Were Here", je skutečně běžnému lidskému uchu krajně nepříjemné. Podobně dopadla i Nosková, která se sice i zde snaží, seč jí síly stačí, ovšem fakt, že její hlas nápadně připomíná pornovokál Ester Ládové (bůhvíproč tady podpořený ještě použitím stejného vokodéru... nebo intonátoru?), už zakrýt nelze. Kapitolou samou o sobě je Jankovičovo "šambády", které miluje natolik, že si jej neodpustil ani na studiové nahrávce. Naopak nejnadějnějšími hlasy se na základě tohoto výběru zdají být Al Dhábba, zapracuje-li na tom, aby jí bylo rozumět, Amiri, který jediné, co musí udělat, je nezpívat česky, Peterková, zvolí-li vhodný repertoár, Zaňková, neb má prostě dobrý hlas, a překvapivě i Šramlová, pro niž platí to samé, co pro Peterkovou.

Vůbec volba repertoáru pro sólová alba letošních finalistů bude oříškem tvrdším než loni. Jankovič se zdá být pro r'n'b ještě zapálenější než Issa s Končekem dohromady, ale nikdo mu skladby v tomto stylu nevěří. Hudčekův hlas se skvěle hodí k písním Queen (na kompilaci se, mimochodem, doprovodné kapele velmi povedlo napodobit Queen Sound), jak této devízy využít v jedenadvacátém století, je však záhadou. Foret v rozhovoru pro tisk sliboval, že jeho album bude něčím, co tu ještě nebylo. Nezbývá než si přát, aby jeho píseň na kompilaci nebyla předvojem. Bende je rocker, to ano, ale nevypadá to, že by mohl být někým jiným než chytrým Vojtkem nebo českým Williamsem. Horvátha zase čekají lekce sebekrocení, neb i přes ohromující rozsah zní jeho hlas právě ve výškach nepříjemně ostře - typ musicserveru: naposlouchat Turin Brakes. Na této kompilaci se všichni drží při zemi. Bojí se experimentovat. Ne, není třeba pálit do českého publika Moloko, jako tomu bývá v sousedním Polsku (i když...), ale rádobymoderní produkce "Around The World", znějící jako Ace Of Base v době jejich největší slávy, posluchače do křesla nezarazí.

Hodnotit společné písně je ztráta času. Napsat inteligentní song pro finalisty takové soutěže je evidentně utopií. "Sen na dosah" má sice šlapavý funky rytmus, ale to je vlastně vše. I "Jen pro tu chvíli" by nemusela znít tak strašně líně, kdyby se produkce chopil někdo odvážnější. Celkově vzato, "Česko hledá SuperStar Top 12" má svá světlá i tmavá místa. Těch druhých je zde víc, což z desky činí záležitost, kterou budou opakovaně poslouchat jen opravdoví SuperNadšenci.

NÁZORY
  • Populismus autora článku. (Eva, 26.07.2005 12:32) Reagovat

    Článek, který je ze 70% negativistický (viz 3 hvězdičky z deseti) je napsán neobjektivně a populisticky pod dojmem větší kritiky diváků než v prvním ročníku. Ale když se podíváme objektivněji na jednotlivé soutěžící a srovnáme jejich zpěv s některými současnými zpěváky jak rocku, tak i popu, pak musíme připustit,že někteří z nich jsou již dnes lepší. Zajímalo by mě, jak by např. takový kritik "rychlokvašek" Krajčo uspěl se svým nic moc hlasem v této soutěži. Nebo i většina dalších frontmanů českých rockových kapel... Ve srovnání by asi uspěl pouze Koller a vynikající zpěvák objevu letošního roku - skupiny Clou. To všechno ostatní není o zpěvu, nýbrž pouze o stylu, což však není s přihlédnutím k rozmanitosti žánrů, které musí účastníci finále SuperStar zpívat možné od nich čekat. Svůj styl si každý musí teprve vytvořit, ale byli i takoví, kteří ho už mají (Bende, Hudček, Gába). Největším objevem soutěže(i když předpokládaným) je ale podle mého názoru Klára, která je už v 16 letech vynikající zpěvačkou,se kterou se může rovnat jen velmi málo českých zpěvaček.
    Na závěr: myslím si, že uvedené kompilační album je rozhodně lépe poslouchatelné, než by napovídalo ocenění autora.

  • Povrchní (Bubák, 27.07.2005 21:26) Reagovat

    Se závěry recenze by se dalo souhlasit, spíš mi připadá, že je to celé jaksi povrchní, myslím tím, že autor vždycky vytáhne nějaký bonmot a tím to končí, řekl bych, že to jen tak dost odflákne. Daleko lepší by bylo psát i proč je co špatné, pokud už to špatné je - teda v souvislosti se Superstar říkat, že je leccos nekvalitní, není příliš objevné. Tedy vlastně to není objevné vůbec. Podle mě není třeba se tolik zaobírat do detailu výslovnostními chybkami interpretů (a to s ještě dost pofidérním příkladem - například v americké angličtině je vyslovování určitého členu jako "d" celkem přijatelné - obzvláště v oblasti NY, kde se tak i mluví), daleko víc by mě třeba zajímaly například instrumentální výkony, kvalita aranží apod. (i když si to umim domyslet). CDčko Superstárů bych si asi nekoupil ani kdyby dostalo 13 bodů z deseti, ale pokud bych byl ten typ člověka, co se rozhoduje, jestli za to má své kapesné (nepředpokládám, že by to kupovali dospělí lidé) utratit či ne, potom by mě v tom informace o tom, že Jankovič zpívá "šambády" moc nepomohla.

    Můj názor je takový, že pokud o něčem nemáte co říct víc než jen krátkou uštěpačnou poznámku, tak o tom raději nepište, pak jsou z toho možná dlouhé, ale dost povrchní recenze.
    Nic ve zlém

  • Go Go (Dawe, 28.07.2005 12:39) Reagovat

    Článek byl srandovní, hlavně dvě pasáže mě pobavili (v tom dobrém slova smyslu), ale nechce se mi je sem kopírovat. Týkali se vždy Michaela Foreta.

  • Je to trapné až hrůza (a typ není tip) (Fík, 28.07.2005 16:14) Reagovat

    Pane autore, tomu hnoji, který dnes a denně v rádiích lidem kazí vkus (už tak poškozený), jste dal 5/10 - pro neznalé, ta směšně hulákající příšerka (+ sem tam nějaký exotický hrdelní výkřik) se jmenuje Arash. Pak porovnávejte s 3 body zde. Slabota? Všichni? Loni to bylo o tolik lepší? Že by ten loňský nadprůměr zachraňovali Julián, Standa nebo Tom? Až objev letošního roku za pár let občas dostane Anděla, tak si prosím na tu "slabotu" ČHS 2 vzpomeňte. K výslovnosti - jistě není dokonalá, ale angličtina snad nemá jednu správnou výslovnost - těch bude možná víc než je států, kde je mateřským jazykem. Opravdu žasnu nad tím, jak bdělým a ostrým zrakem hodnotí naši kritici výkony začínajících zpěváků - v porovnání s těmi co v šoubyzu už jsou! Nebo si snad autor myslí, že zpěv Krajča, Divokýho Billa (celé té squadry co tam "takyzpívá" - ten kdo má hudební sluch se musí otřásat hrůzou, ale vida - tenhle šunt se prodává dobře) a lidí z X dalších skupin lze brát vážně?, o Macháčkovi ani nemluvě. Kromě toho průměrování za 3/10 mohl autor bodovat každého samostatně. A je-li průměr 3, pak to vypadá, že dva-tři nejlepší z celé dvanáctky by hodnotil za 4 až 5/10 - a tomu se mi nějak nechce věřit. To Eva: tihle Ríšové, Johánkové a spol. by vyletěli ze superstar možná už na začátku.

  • Pro všechny (Dawe, 28.07.2005 18:36) Reagovat

    Tady je zas každej chytrej. Víte co? Dělejte si ty recenze sami. I když radši ne. Protože by to obsahovalo tolik informací (těch, který vám tady chyběj), že by v konečným důsledku nikdo nepochopil, co tim chtěl autor říct. Jediný co mi na této recenzi vadilo, je ta kritika tý angličtiny. Jo, měli by lidi co zpívaj anglicky vyslovovat správně anglicky, ale připadne mi, že tady všichni obhajujou angličtinou a machrujou s tim, jak by se to a to SPRÁVNĚ mělo vyslovovat. Přitom to je tak ušišlanej a oslizlej jazyk, že při poslechu člověk skoro nic nerozumí, takže ve výsledku je jedno kdo má jakou výslovnost. Jinak Arash si 5/10 zaslouží, protože to je dobrá popová hudba okořeněná arabskými rytmy, a jestli tobě leze krkem, tak to neznamená, že by měla mít hodnocení někde 2/10. Prober se

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Video: "Dezertér" v podání Petra Bende a Báry Štěpánové je sympaticky lidovkový (12.03.2023 10:25)
- Video: V klipu "Tisíce cest" si Petra Bende naklonuje Bára Štěpánová (12.10.2022 11:49)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Petr Bende vyráží na tradiční vánoční turné. Zazpívá s cimbálem i svým tátou (04.11.2021 15:03)
- Video: Petr Bende se v letním klipu zavrtává "Do peřin" (24.06.2021 15:16)
- Video: Petr Bende hledá v klipu "Do nových roků" světlo na konci tunelu temné doby (26.01.2021 09:34)
- Video: Petr Bende v novém klipu vyzývá: "Je čas jít dál" (25.05.2020 08:48)
- Video: Klip "Přání" věnuje Petr Bende svým synům (23.05.2019 08:40)
- Naživo: Petr Bende naladil svým koncertem Třebíč na vánoční strunu (13.12.2017 08:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu