shop.musicserver.cz

Country zremixovat, blues protřepat, rockem zasypat

Vydáno: 07.07.2005 05:00 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Pátá deska detroitské dvojice The White Stripes dostala jméno "Get Behind Me Satan". Jak s ní naloží pekelník, o tom lze maximálně polemizovat, co však ona udělá s vámi, to je hotovka. Překvapí. Ubylo hardrockových riffů, přibylo country a blues. Whiteovi se vydali cestou experimentu v rámci americké tradice.

7/10

The White Stripes - Get Behind Me Satan

Celkový čas: 44:19

Skladby: Blue Orchid, The Nurse, My Doorbell, Forever For Her (Is Over For Me), Little Ghost, The Denial Twist, White Moon, Instinct Blues, Passive Manipulation, Take. Take. Take, As Ugly As I Seem, Red Rain, I'm Lonely (But I Ain't That Lonely Yet)

Autor je redaktorem iDNES.

Vydavatel: EMI

O detroitské dvojce The White Stripes není radno šířit křivá obvinění a lži, neboť tohle duo mají rádi jak alternativci, vyžívající se v zašpiněných klubech a stejně umolousaném zvuku, tak milovníci krystalického pop-rocku, jimž je underground blízký stejně jako poezii Vítězslava Hálka postmoderna. Garážový nářez, který dovedli The White Stripes takřka k dokonalosti na minulém albu "Elephant", se ale na "Get Behind Me Satan" rozpustil v moři improvizací a okatého zesměšňování publika. Ano, jistota, s níž kapela přistoupila ke své páté nahrávce, je do očí bijící a ne každému bude po chuti. S tím ale Jack a Meg Whiteovi počítali, jinak by to ani tito sarkastičtí skřítci nedělali. Když se jim totiž naskytne příležitost pověsit někoho za kšandy nepochopení do průvanu, stanou se z nich stíhací psi, jež nic nezastaví. "Get Behind Me Satan" je taková jízda na hřbetu vlkodava, čokla málo vídaného, rozvážného a zároveň temperamentního, který se před ničím nezastaví a žádná překážka pro něj není dost velká.

"Elephant" jsem si zamiloval kvůli drásavým peckám "Seven Nation Army" či "I Just Don't Know What To Do With Myself", které bouraly hranice mezi rokem 2003 a 70. léty. Páchly syrovostí, byly upřímné, geniálně prosté, celé album se převalovalo v odéru melodické bombastičnosti, triviální, leč maximálně účinné. "Get Behind Me Satan" je jiné, o moc jiné. Úvodní "Blue Orchid", první singl z desky, naladí sice na starou známou strunu, ale poté posluchače začne zkrápět sprcha neurvalých kapek, bez ladu a skladu, různě teplých, všelijak velkých a někdy až úchylných. Rozhodně se nejedná o prostinkou desku, která by se hodila k odpolednímu grilu. Tak možná ještě k táboráku, ale to jen díky tomu, že The White Stripes se opřeli do country, jímž se na nejedné písni opásali. Stejně tak si vypůjčili rychlé frázování rock'n'rollových mistrů, folkové ukolébavky, hardrockovou dynamiku.

I přes povážlivé experimenty si ale Whiteovi zachovali cit pro poctivou melodii, kterou ozdobili takřka každou položku "Get Behind Me Satan". V Jacku Whiteovi, který je výhradním autorem tvorby kapely, mají všichni ti, již žehrají, že písničkářství á la Beatles mizí ze světa, novou modlu. Vždyť "Forever For Her (Is Over For Me)" jako by vypadlo z polštáře Paula McCartneyho, "The Nurse" by klidně mohl po večerech spíchnout Lenny Kravitz a kam se Oasis hrabou na "Denial Twist". Ale aby té chvály nebylo příliš, "Get Behind Me Satan" občas i zanudí, to když se aranžérská jednoduchost zvrátí v prázdné mlácení slámy a melodie zůstanou zapomenuty kdesi v závětří. Takové jsou prostřední písně "White Moon" či "Instinct Blues". Právě tady dochází vrcholu touha The White Stripes zpohlavkovat zpohodlnělého fanouška tóny nečekaného blues a hendrixovského exhibicionismu. Jenže to funguje jen zpola, pokud vůbec. I závěr desky, poslední dvě písně, už je příliš rozvláčný, neudrží vaši pozornost, nepřímo nutí těkat očima po pokoji a hledat si zábavu jinde.

"Get Behind Me Satan" je hodně jiná deska. A to nejen ve srovnání s "Elephant", ale vůbec v kontextu běžné produkce. Už to není ten přímočarý garážový rock, ale poměrně těžko uchopitelná nahrávka, jíž je třeba věnovat spoustu času. A určitě si u ní nezapaříte. Singl "Blue Orchid" je vlastně taková bota na důvěřivce, kteří v dobrém mínění vběhnou do obchodu, kde sáhnou po starých dobrých dřevně znějících The White Stripes, ale doma zjistí, že si přinesli oboupohlavního zremixovaného Johnnyho Cashe. Berte, nebo nechte být, řvou ovšem mezi řádky Jack a Meg, lišácky se usmívají a za zády vztyčují prostředníček.

NÁZORY
  • ??? (jack white, 07.07.2005 12:08) Reagovat

    clovece neblazni, jak muzes dat 7/10 jedne z nejlepsich desek letosniho roku??? s recenzi jakz takz souhlasim, ale tahle deska si zaslouzi minimalne devitku!!!!!

  • Archa (Steph, 07.07.2005 17:46) Reagovat

    album se mi az na rychlejsi kousky vubec ale vubec nelibilo, dokad sem TWS neslysela v cely parade nazivo. Ted se kaju.
    Mimoch. nebude report z Archy??

  • TWS (Karel, 08.07.2005 10:40) Reagovat

    jack white: Naprostej souhlas. To, že jedna z nejlepších kapel současnosti (hádejte, kdo letos odehrál nejlepší vystoupení v Glastonbury) získá stejnej počet bodíků jako Geri Halliwel o úrovni serveru leccos vypovídá. Chodím sem pro informace o nově vycházejících CD, protože ke své práci potřebuju mít přehled. Ale většinu recenzí tady nelze vůbec brát vážně. Proč na TWS neuděláte makrorecenzi? Nebo si ji takoví Oasis model 2005 zaslouží víc? Nebo Coldplay (budiž, ty jsou alespoň pořád ještě na vrcholu, i když jejich hudba je nudná)? Na rozdíl od nich o TWS se bude hlasitě mluvit i za dvacet let. Dám na to krk.

  • ... (jack white, 08.07.2005 12:00) Reagovat

    jirka machacek by asi rekl, ze se tady malo huli, ja bych rek, ze se tu vseobecne nedostava hudebniho vkusu a pak dochazi k tomu, ze kapela, ktera (v dobrem slova smyslu) bori jednu zemi po druhe, exceluje v klubech i napr. na zminovanem glasto, nataci neskutecne desky dostava na ceskych hudebnich serverech prumerne, popr. lehce nadprumerne hodnoceni...nekde asi bude chyba...

  • TWS (Robotron, 08.07.2005 15:15) Reagovat

    Musim se pridat... Na musicserver zavitam spise obcasne, ale tohle me vylozene prastilo do oci, hodnotit jednu z nejlepsich a nejzajimavejsich soucasnych kapel ze stredniho proudu, at uz si o jejich poslednim albu myslite cokoli (me se libi hodne) stejne jako hloupou komercni nechutnost Geri nevim jak se dal jmenuje je urazka vsem lidem co se snazi hudbu skutecne poslouchat a maji ji radi... Zamyslete se nad sebou!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Whites Stripes se v klipu "Black Math" noří do světa elektronických součástek (24.04.2023 15:54)
- The White Stripes oslaví dvacet let alba "Elephant" reedicí s novým mixem (10.01.2023 10:58)
- Video: Jednoduchý, ale povedený vizuál "Love Is Selfish" láká na druhé letošní album Jacka Whitea (19.01.2022 15:13)
- Recenze: The White Stripes na "Greatest Hits" shrnují své symfonie pro vytavené kytarové aparáty (12.01.2021 14:40)
- Nové desky 48/2020 - od Shawna Mendese přes Gone Is Gone po Yungbluda (08.12.2020 08:00)
- Video: Červená a bílá: The White Stripes se připomínají novým klipem ke starému songu "Let's Shake Hands" (05.12.2020 16:48)
- The White Stripes se připomenou rozsáhlou bestofkou (16.11.2020 08:14)
- Poslechněte si záznam definitivně posledního koncertu The White Stripes (22.09.2019 15:09)
- The White Stripes vydají první tři alba na kazetách (14.10.2017 11:09)
- Video: Michel Gondry překvapil Jacka Whitea nádherným klipem k "City Lights" (12.09.2016 17:58)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu