shop.musicserver.cz

Vzájemně líbivé pozdravy z Norska

Vydáno: 27.06.2005 14:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"The Understanding" je dlouhodobě očekávaným pokračováním vydařeného debutu "Melody A.M.", kterým si Röyksopp naklonili přízeň posluchačů na svou stranu. Vydobyté pozice obhajují a nejenom singl "Only This Moment" to může potvrdit.

8/10

Röyksopp - The Understanding

Celkový čas: 58:39

Skladby: Triumphant, Only This Moment, 49 Percent (feat. Chelonis R Jones), Sombre Detune, Follow My Ruin, Beautiful Day Without You, What Else Is There? (feat. Karin Dreijer), Circuit Breaker, Alpha Male, Someone Like Me, Dead To The World, Tristesse Globale

Vydavatel: EMI

V Norsku se děje mnoho věcí, ale bohužel mimo hranice této severské země se toho moc nedostane, čest tedy výjimkám. Jednou z nich jsou i Röyksopp, kteří už hodně dávno vydali úžasnou desku "Melody A.M." a z ní vynikající singly "Eple", "Poor Leno", "Remind Me" a "Sparks". Po nevídané druhé vlně popularity v Anglii se jejich druhé album dosti oddálilo. Skoro čtyřleté čekání končí. "The Understanding" vyšlo a společníka mu bude dělat singl "Only This Moment". Nahrávce samotné jsme se již věnovali v našem důkladném průvodci, teď nadešel ten pravý čas udělat závěrečné resumé. Torbjörn Brundtland a Svein Berge si dali hodně záležet, aby nesestoupili s nasazenou laťkou dolů, pokud možno ani o stupínek. Musí se uznat, že "The Undestanding" vychází ze zavedeného melodického modelu prvního opusu.

Cíl byl jasný - neztratit nic z líbivé melodičnosti, ponechat nádech tanečně laděných elementů a přidat něco nového, co třeba i právě teď hodně frčí. Svein a Torbjörn neodolali retro vlně, a tak na "The Undestanding" uslyšíte mnoho odkazů z let osmdesátých. Album samotné je hodně propracované, každý detail musel projít testem funkční schopnosti a musel obstát v náročných měřítcích obou tvůrčích mozků. Oproti původnímu promo nosiči došlo na poslední chvíli k několika změnám a pokud máte rádi Röyksopp, neměla by vám uniknout limitovaná edice s dalšími pěti novými skladbami.

Album začíná pompézní instrumentálkou "Triumphant", kterou střídá "Only This Moment". Ta byla vybrána jako pilotní singl a má velké předpoklady stát se letním hitem. "49 Percent" je velmi příjemnou písní, které své neodolatelný šmrnc vštěpil vokál Chelonis R Jonese. Pak tu máme první změnu, místo skladby "Boys" (naleznete ji na oné limitce) je vložena instrumentální "Sombre Detune", která ve svém houpavém rytmu lépe zapadne do celkové koncepce "The Undestanding". Dvojice "Follow My Ruin" a "Circuit Breaker" vychází z rané tvorby Röyksopp a je zde čitelný odkaz kompozice "Fusion's Allright", kterou naleznete na singlu "So Easy" vydaného u labelu Tellé v roce 1999 v nákladu pěti set kusů. Naopak "Beautiful Day Without You" a "Someone Like You" na vás dýchnou romantickým kouzlem.

Druhá polovina alba startuje zlatým hřebem v podobě úchvatné písničky "What Else Is There?", kterou nazpívala Karin Dreijer a na které naleznete samply ze skladeb "Kill Me With Your Love" (Jericho) a "Love Me The Life I Lead" (The Drifters). Nejčitelnější odkaz let osmdesátých naleznete v "Alpha Male" a netuším, jestli Torbjörn a Svein mají doopravdy tak rádi Giorgia Morodera. Úplný závěr patří poklidným náladám, které decentně navodí snové pocity. "Dead To The World" vychází ze základů ambientních prací Briana Ena a došlo zde podruhé a naposled na sampling, tentokráte jde o píseň "Who Are We" (Camel). Tečkou "The Understanding" je klavírní improvizace "Tristesse Globale", ta též na původním promo výlisku nebyla.

Röyksopp natočili nakažlivě líbivou desku, kterou si snadno oblíbíte. Na druhou stranu zde tahle dvojka nepřichází s nějakou dramatičtější změnou zaběhnutého formátu tvorby, která by nemusela zcela stoprocentně klapnout. Raději vše dotáhli do posledního puntíku a důkladně propracovali původní nápady. Dlouhé čekání je za námi a zbývá už jen doufat, že se Röyksopp u nás objeví s nějakým koncertem. "The Understanding" nabízí velké možnosti, jak s tímto materiálem živě pracovat na pódiu.

PS: Limitovaná edice "The Understanding" na druhém disku obsahuje skladby "Go Away", "Clean Sweep", "Boys", "Head" a "Looser Now".

NÁZORY
  • je to dobrý:-) (chris, 28.06.2005 10:56) Reagovat

    mě osobně nejvíc chytly 49% a circuit breaker, výborná práce s vokály. a vůbec - ty melodie na celý desce....podle mě geniální!

  • Melody nepřekonáno (Storm, 02.07.2005 11:38) Reagovat

    První deska, Melody A.M. je moje láska, tato ji nepřevyšuje, avšak určitě si oněch 8/10 zaslouží. Nejvíce jsem si oblíbil Alpha male a právě singl Only this moment. Celé album ale stojí zato. Doporučuji všema deseti :-)

  • tak tohle jo!! (Chief, 10.07.2005 14:52) Reagovat

    Po dlouhé době zase další skvělá deska, kterou se vyplatí si koupit. Melody AM možná nepřekonává, ale rozhodně nezůstává o mnoho pozadu. Doufám že lidem na firmě (EMI/Wall of Sound) se podaří tak skvěle vybrat singly, jako na předchozím albu. Only This Moment určitě správná volba pro pilot, dál bych byl pro What Else Is There, Follow My Ruin a taky skvělou náladovku Beautiful Day w/o You.

  • ... (ganesh, 29.07.2005 17:11) Reagovat

    hodne se mluvi v souvislosti s deskou o libivosti az podbizivosti, ale uz o melody am se psalo, ze je to kyc apod.. v tom pripade je the understanding hyperkyc, tzn v dnesni dobe celkem jedinecny pocin lidi, kteri se neboji delat pocitovou elektronickou hudbu i za cenu rizika, ze budou pusobit prilis sentimentalne.. me osobne zrovna 49% a circuit breaker prijdou uz trochu za hranici pro me snesitelne vyslazenosti, ale ve svetle zbytku alba jim to nemuzu nez prominout.. uz kvuli only this moment (btw s prirovnanim k daft punk uplne nesouhlasim, ale napriklad na allmusic.com skladbu prirovnali k nechvalne zname pop-dancove skupine aqua:)..), beatiful day without you a what else is there povazuji tuto desku za jednu z nejpovedenejsich pro tento rok

  • moc dobre album (S, 18.09.2005 13:33) Reagovat

    po dlouhy dobe me zas jednou neco dostalo-novi Royksopp. diky mohutnym recenzim a ovacim sem si poridila tohle album,a jako ze sem hodne velkej hud. maniak-tohle me dostalo extremne moc-co dodat nez jen klisovite-skvely!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Brian Eno se v nevydané skladbě "All I Remeber" noří do mozaiky své vlastní paměti (24.03.2024 13:07)
- Naživo: Röyksopp se po letech vrátili do Prahy, očekávání ale bohužel nenaplnili (24.02.2023 18:30)
- Fotogalerie: Röyksopp přetavili popové písničky do energií napěchovaného housu (24.02.2023 07:55)
- Recenze: Osmdesátník John Cale zve na "Mercy" do temného halucinačního světa. Veselo tu není (22.02.2023 08:00)
- Röyksopp v Praze představí svou albovou trilogii "Profound Mysteries" (10.02.2023 10:25)
- Recenze: Röyksopp se na "Profound Mysteries III" dál posouvají (04.01.2023 08:00)
- Nové desky 46/2022 - od Nickelback přes Disturbed po Tokio Hotel (23.11.2022 16:30)
- Video: Röyksopp v emotivním videu "Stay Awhile" zkoumají lidskou potřebu intimity (17.11.2022 10:34)
- Recenze: Nový album Briana Ena "FOREVERANDEVERNOMORE" je silnou hudobnou meditáciou na tému klimatickej zmeny (05.11.2022 08:30)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu