shop.musicserver.cz

Slunce, voda, pohoda a jazz v Praze

Vydáno: 06.06.2005 20:10 v sekci Naživo - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Třídenní festival u břehů Vltavy United Islands Of Prague 2005 nepokazil ani lehký deštík. Po vodě se nesla hudba od jazzu přes funk, folk, rock až k world music. Vedle hvězd Head Fake, Dana Bárty či Kollerbandu se v nadmíru dobrém světle ukázala i řada méně známých projektů. A díky jim za to.

United Islands Of Prague, Praha, 5.6.2005 small
© Ivan Prokop / United Islands Of Prague
První červnový víkend se už od pátku nesla v Praze díky United Islands Of Prague po vodě hudba všech stylů. Za přijatelné vstupné jste mohli na Střeleckém ostrově, Císařské louce nebo ve Žlutých Lázních strávit čas poslechem dobré muziky a náladu nezkazily ani občasné přeháňky. Nehonil jsem se zrovna za programem jako blázen, ale přináším svůj pohled na několik vybraných vystoupení.

Svůj hudební víkend jsem zahájil až v sobotu odpoledne na Střeleckém ostrově, kde se představili především umělci z oblasti world music a folku. Právě dohrávali Posmrtné zkušenosti a za bránou se šikovali dudáci. Dvacetičlenný dudácký pluk v originálních krojích vkráčel před pódium jako překvapení odpoledne a za lehkého deštíku zadul celkem tři pochodové dudácké pecky. Na pódiu se zatím usadil hudebník, učitel, šaman i sochař Gendos ze země Tuva a svým šamanským bubnem vyprovodil dudáky z areálu. Předvedl různé druhy hrdelního zpěvu - jedné ze základních šamanských technik. I když jeho vystoupení bylo zajímavým nahlédnutím do světa šamanů, žádný hlubší dojem ve mě nezanechalo. Mraky nad Střelákem rozehnalo až vystoupení brněnských Gulo čar. Tato cikánská hvězda vychází z tradice jazzfunkové hudby 70. let a acidjazzové vlny 90. let a má před sebou ještě dalekou a slibnou cestu. Jejich první album se dostalo do rukou známého baskytaristy a producenta Douga Wimbishe (Wood, Brass And Steel, Living Colour, Jungle Funk) a ohromilo ho natolik, že nyní jako producent ve studiu Sono finišuje jejich druhé album. V Sonu nahrává v těchto dnech dokonce i další album svého projektu Head Fake a přijel dřív, aby si mohl s Gulo čar na ostrovech zahrát. Už tak rozjetý band s basákem navíc šlapal jak ten nejlepší funkový stroj. Zazněly i pecky z nového alba, které se v příštích měsících objeví na pultech, a chystá se i dvanáctipalcový singl na vinylu s klubovými remixy pro funkové DJe. Z vystoupení Gulo čar prýštila čistá energie, radost z hudby a tance, která strhla i zkoumavé publikum.

Gulo Čar, Praha, 5.6.2005 small
© Ivan Prokop / United Islands Of Prague
Kolem šesté se mraky rozplynuly úplně a já se přesunul do klidnějšího areálu Žlutých Lázní na jazzovou scénu. Osvědčení "pražští" mexikáni Pablo's Magik Carpet právě dohrávali svůj syrový pouliční mix jazzu, soulu, hip hopu a funku s hostujícími MCs a následovala maďarská kapela Jazzpression. Její členové se poznali před pěti lety na konzervatoři. Technicky jim ve hře nebylo co vytknout, návštěvníci polehávali a posedávali roztroušení na trávě u řeky a vychutnávali si poslední paprsky zapadajícího slunce spolu s příjemnou standardní jazzovou kulisou, raději však krmili kachny, než by se hnali pod pódium. Ke konci jsem zaznamenal i vliv latiny a funku, přesto bylo vystoupení příliš usedlé a přístup k jazzu vše, jen ne progresivní. O to větší překvapení způsobil nástup belgické soulové kapely Moiano. Sedmičlenný band dal dohromady pro natočení alba "Soulschool" a živá vystoupení zpěvák, pianista, skladatel a producent Peter Lesage. Peter hrál v minulosti se známými kapelami jako The Spooks, Blackalicious nebo Fertile Ground a svůj sólový debut vydal v roce 2004. V Česku bohužel chybí kapela hrající současný tzv. nu-soul, jehož nejznámější světové průkopnice jsou Jill Scott či Erykah Badu. Jejich zvuk je postavený na hiphopových rytmech, ovšem hiphopové beaty stejně většinou nejsou nic jiného než samply soulových skladeb ze 70. let. Moiano vedl Peter svým zpěvem a klávesami a patřičný soulový nádech mu dodávali výborní vokalisté a dechaři. Hostující MC zůstal v Belgii.

Gaia Mesiah, Praha, 5.6.2005 small
© Ivan Prokop / United Islands Of Prague
To byla příjemná tečka za sobotním dnem a přišla ještě krapet upršenější neděle. Tu jsem zahájil kolem třetí hodiny na Střeleckém ostrově s vystoupením Jiřího Schmitzera. Jeho pověstný humor, nadsázka a komunikace s lidmi vykouzlila dobrou náladu bez ohledu na počasí. Neustále vyzýval publikum, ať si něco přeje, a když se přední řady neustále dožadovaly punku, zazněl i "punkerský valčík" o trápeném dítěti, které vyrostlo a vtipně pobilo své trýznitele z dětských let. Inspirací pro tento text byl Jiřímu starý vtip o tom, že domov důchodců je vlastně pomsta za jesle. Na své si přišli nejen punkeři, zazněly i melancholické skladby o lásce, něco ze života i dvě písně, které si nikdy nikdo nepřeje. Nakonec Jiří předvedl svůj hlasový fond v údajné disco skladbě "Louže" a přidal i známou pecku o praseti padlém do příkopu "Ferda jede na kole". Po zábavném vystoupení mělo přijít údajné překvapení festivalu, holanďan Hans Theessink se svou rakousko-zimbabwskou doprovodnou kapelou. Tento bílý bluesman (kytara, zpěv, foukací harmonika) se svou bílou partou sice upoutal pozornost zejména staršího publika, ovšem jeho country-blues styl neučinili řádně africky znějícím ani tři černí vokalisté ze Zimbabwe. Ti jediní svým zpěvem, tancem a občasnou hrou na africký buben djembe udržovali mou pozornost, přesto jsem tento africký popík nevydržel do konce a přesunul se na Císařskou louku, kde na rockové scéně vrcholilo vystoupení Gaia Mesiah. Tři slečny s australským basákem předváděli energickou show, rock s občasnou funkovou rytmikou a také jeden legalizační rasta song. Po dlouholetém odmítání nabídek na nahrání alba se v květnu i Gaia Mesiah dočkali oficiálního debutu, alba "Ocean". Slušná fanouškovská základna hopsající pod pódiem už si některé pecky z alba prozpěvovala s kapelou.

Head Fake, Praha, 5.6.2005 small
© Ivan Prokop / United Islands Of Prague
Kolem sedmé hodiny se v rámci možností rozduněl poměrně slabý aparát a na pódium vstoupili Doug Wimbish a Will Calhoun jako hlavní hvězdy festivalu s projektem Head Fake. "Head Fake In The Area," hlásil do mikrofonu Doug, zatímco Will rozjížděl na bicí slušný breakbeat. Rytmická sekce legendárních Living Colour hraje jako Head Fake od roku 1999 a se samplerem a efekty dokáže ve dvou vykouzlit slušný nářez. Vrství na sebe hutné beaty podpořené Dougovou smrtící basou, do kterých provolávají jednoduchá hesla s dvojsmyslným poselstvím, jako např. "Einstein Made The Universe, But I Don't Know, How Long This One Is Gonna Last For". Ve skladbě "Terrorism" dali jasně najevo svůj postoj v refrénu "CIA, FBI, CNN - Terrorism!" Dalším překvapením festivalu byl host Head Fake, klávesista a kapelník Guločar Pavel Dirda. Na nějaké zkoušení byl čas zřejmě pouze při zvukovce, přesto se Pavel solidně zapojil a za podpory Douga i Willa vyždímal ze svých kláves to nejlepší. Celé vystoupení dostalo rázem jazzovější nádech a Pavel byl opakovaně zván na pódium i v následujících skladbách. Jako host se možná objeví i na novém albu Head Fake. Přídavkem jsme dostali jednu drum'n'bassovou a Will Calhoun ještě dostal chuť si na konec procvičit všechny možné groovy na bicí.

Dan Bárta, Praha, 5.6.2005 small
© Ivan Prokop / United Islands Of Prague
Mezitím již na druhém břehu ve Žlutých Lázních začalo poslední vystoupení festivalu - Dan Bárta a Illustratosphere. Unikátní hudební těleso na naší scéně, které můžete zařadit jako jazz stejně jako pop. Nejlépe tedy nikam neškatulkovat. Vynikající, sehraní a osvědčení muzikanti, nad nimiž poletoval mezi svými jinotaji Dan Bárta, přilákali několik stovek posluchačů. Trvalo to dlouho, než média, veřejnost i Dan sám objevili skutečného Dana Bártu, jedinečnou odměnou nám všem je však originální a jistě náš nejlepší soulový zpěvák, věrný především hudbě a sám sobě. Náctileté fanynky v prvních řadách hltaly každý jeho pohyb, zatímco si ostatní vychutnávali jedinečný zpěv, nasazení a výkony kapely. Dostaly mě také coververze polozapomenutých skladeb Sexy Dancers či závěrečná jazzová verze hitovky ze Snowboarďáků "On My Head". Na nedávném turné kapely byl k prodeji neoficiálně vydaný koncertní záznam, který se jistě stane ceněnou raritou.

"Začalo léto And Everybody Has To Feel Good!" s těmito slovy a známou peckou Jamese Browna se Dan rozloučil s publikem i festivalem, který jistě zpestřil spoustě Pražanů víkend. Pořadatelé na všech scénách závěrem horlivě zvali na příští rok. Pokud bude programově alespoň tak zajímavý jako letos, můžu tento unikátní festival na Vltavě vřele doporučit.

United Islands Of Prague, Střelecký ostrov, Císařská louka, Žluté Lázně, Praha 3.-5.6.2005

NÁZORY
  • Malý detail (Vojta1, 07.06.2005 09:55) Reagovat

    Jen doplnim, že Guločar už vydávají svojí třetí, ne druhou desku. Debut už si odbyli v r. 2001 deskou Pačas, kterou v roce 2003 následovala deska Baro drom.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dan Bárta & Illustratosphere rozsvítí Plzeň. Na koncert s exkluzivní light show přiváží i reedice remasterovaných alb (11.04.2024 14:45)
- Ostrovy kromě hudby všemožných žánrů nabídnou i oslavu dvaceti let Česka v Evropské unii (02.03.2024 16:38)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Naživo: Gaia Mesiah zakončila koncertní sezónu v pražském Lucerna Music Baru (08.12.2023 11:36)
- United Islands of Prague míří do pražských klubů, společně s Klubovnou připravují divokou žánrovou plavbu (07.12.2023 11:45)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku (27.10.2023 15:01)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu