shop.musicserver.cz

Prodigy nadchli natěšené Brno

Vydáno: 15.05.2005 19:20 v sekci Naživo - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Brněnská akce Orion Hall se 13. května vskutku pochlapila, když ve svém programu přivezla i hvězdu z největších - tou byli britští Prodigy. Kromě nich na celé akci vystoupila ještě řádka DJů a také coby předskokani Moimir Papalescu & The Nihilists. O tom, jaké to tam bylo a jak se hrálo, se dočtete zde.

scéna uprostřed koncertu
© http://www.theprodigy.nl/
Když u nás koncertovali Prodigy v polovině devadesátých let poprvé a vzápětí i podruhé, takřka nikdo je neznal (i když už tehdy měli za sebou vydání skvělého debutu "Experience" a poté ještě lepšího následníka "Music For The Jilted Generation") a na svou největší slávu si ještě museli chvíli počkat. Když však v roce 1997 vydali "Fat Of The Land" a s ním vypustili i singly "Firestarter", "Breathe" a "Smack My Bitch Up", rozpoutalo se kolem nich celosvětové šílenství a Prodigy se stali hvězdami číslo jedna. Své postavení tehdy (roku 1998) přijeli potvrdit i do Prahy, od té doby však Českou republiku nenavštívili. Po dlouhých sedmi letech se však vrátili a odehráli své vystoupení v Brně na taneční akci Orion Hall, která se konala v pátek 13. května na výstavišti v pavilonu Z. Ta však nebyla věnována jenom jim, své místo na ní našli i rozliční (povětšinou) techno DJs a nemůžeme opomenout i objev poslední doby a tím jsou Moimir Papalescu & The Nihilists, takže i jim budeme věnovat něco málo prostoru v tomto reportu.

Podle původních předpokladů měla celá akce začít už v rovných osm hodin, nicméně od brány sedm se začalo vpouštět až po čtvrt na devět a poté ještě chvíli trvalo, než se otevřela vrata vedoucí do pavilonu. Přibližně v půl deváté tak první skupinky návštěvníků začaly proudit do prostor pavilonu a krom The Nihilists odcházejících ze zvukové zkoušky je uvítal známý DJ KaiserSoze, který začal návštěvníky pěkně zkraje "masírovat" dost hutným, barvitým a tvrdým setem (který se dobře poslouchal až na občasné drobné disharmonie, kdy hudba z jednoho vinylu přecházela v hudbu z vinylu druhého). K jeho škodě však většina návštěvníků zatím o tanec nejevila zájem, nicméně postupně jich přibývalo a s tím samozřejmě i rostl počet lidí, kteří začali tančit a nadšeně reagovat na jeho hraní. Pro svůj set dostal poměrně velký prostor, proto mohl po desáté hodině poměrně spokojeně odejít ze scény a publikum mu za jeho hraní náležitě poděkovalo potleskem.

Gramofony byly odklizeny a na scénu nakráčel Moimir Papalescu se svými Nihilisty a začala první očekávaná část show. Sonja nastoupila v zelených brýlích, jak u ní bývá zvykem, vlasy ledabyle házela na všechny strany a koncert mohl začít. Bohužel byl hodně poznamenán nedoladěným zvukem, publikum tak bylo postaveno před hlukovou stěnu složenou z beatů, bohužel vokály a samply a kytara příliš slyšet nebyly, jen občas se přes zvukový blok bicích nějaké slovo dalo rozeznat, díky čemuž člověk získal alespoň hrubou představu o tom, co se hrálo za skladbu. Ač se skromnými prostředky, Nihilisti odehráli dobrou show, obzvláště zábavné byly křečovité a takřka epileptické záchvaty Sonji a Hanka, a dav, který už byl v době jejich nástupu na scénu poměrně hustý, odměňoval každou píseň bouřlivou reakcí. Odehráno bylo v podstatě celé "Analogue Voodoo" a zbylo ještě místo na jednopísňový přídavek ("We Are The Robots" od Kraftwerk).

Po odehrání jejich vystoupení dav, který evidentně nečetl line-up, začal skandovat "Prodigy, Prodigy". Přiznám se, že jsem k němu patřil i já, proto nastalo lehké zklamání, když znovu přivezli gramofony a na scénu nastoupil DJ, který bývá v oficiálních line-upech označován coby Intro. Nevděčná role nažhavit dav před hlavní hvězdou večera mu však evidentně nevadila, s profesorským výrazem v tváři sázel vinyl za vinylem, scratchoval, což jeho vystoupení dodalo šťávu a dav to ocenil. Byť výběr desek byl podle mého o něco monotónnější než u KaiserSozeho. S úderem půlnoci však svůj set dohrál, usmál se na publikum, stůl s gramofony byl odklizen a dav opět zvýšil svou hustotu a začal opět skandovat: "Prodigy, Prodigy!"

Keith Flint
© http://www.theprodigy.nl/
Patnáct minut se napjatě čekalo, pak se zvedla opona a na scénu nakráčeli Prodigy v koncertní sestavě (klávesy a zvukové mašinky Liam Howlett, MCs Maxim Reality a Keith Flint, kytarista a bubeník byli jiní, než dopředu avizovaní). V tu chvíli se celý dav během okamžiku posunul o pět až deset metrů dopředu a jeho hustota před pódiem se dala přirovnat k hustotě hmoty v jádrech neutronových trpaslíků. Liam udeřil do kláves a začaly znít první tóny, davem projel elektrický výboj a začal šílet k nepříčetnosti. Prodigy hráli na jistotu a ačkoliv zazněly i písně z "Always Outnumbered Never Outgunned" (s vokály samozřejmě jinými než na albu, místo hostů dominoval především Maxim), hrály se hlavně parádní kousky a klasické hity, v tomhle ohledu bylo hlavním tahounem "Fat Of The Land". Ani "Music For The Jilted Generation" nepřišlo nazmar, nejméně prostoru se pak tedy věnovalo "Experience", nicméně "Out Of Space" coby přídavek vyvolalo davovou psychózu. Co se týče hudební stránky, zazněly i písně, které jsem buďto nebyl schopný rozeznat, nebo spíše které nebyly na žádném albu. "Firestarter" měl hudebně lehce překopaný refrén (ve kterém dostaly prostor kytara a Liamovy klávesy), zbytek písní se nesl v duchu klasických aranží, které jsou dobře známé z alb.

Co se týče show, tak musím konstatovat, že byla výborná. Keith neustále poletoval po jevišti a žhavil dav (a občas jej zchladil i nápojem, který do něj vhodil), plival na všechny strany a pomalu slintal (ve chvíli, kdy mu visela dlouhá slina od úst a koulel očima, dav málem explodoval), vyplazoval jazyk, pobíhal pod jevištěm jako čert, plácal si s lidma a jedné dívčině i vlepil pusu. Maxim oproti tomu pomalu pochodoval, skandoval věty typu "How Do You Feel, Brno?", svoje party vypouštěl s jistotou a chladnou elegancí a když byl na tracklistu song, který táhl Keith, tak jednoduše odešel ze scény. S lidmi si neplácal, nicméně asi dvakrát takřka veplul do davu, a když tak nad ním stál na dosah dychtivých rukou, vypadal (samozřejmě i díky nekonvečnímu kostýmu) jako modla uctívaná svými vyznavači. Což ostatně v tu chvíli i byl. Působil chladně a odtažitě, ale možná to byl záměr, aby byl protipólem Keitha. Liam se mezitím míhal mezi svými klávesami a syntezátory a příliš vidět nebyl, bubeník bubnoval a kytarista pobíhal jako správný pankáč po celém pódiu a trhal struny agresivní hrou. Samozřejmě se lehce měnila i celá scéna za kapelou, nicméně té jsem nevěnoval patřičnou pozornost. Asi po padesáti minutách byl koncert víceméně ukončen, ale je jasné, že dav si vynutil přídavek. Celkem se tedy celé vystoupení protáhlo asi na hodinu a deset minut, což nebylo příliš dlouho, a před půl druhou se opona zatáhla, dav mě uvolnil ze svého sevření a pro většinu lidí akce skončila. I pro mne. Nicméně pokud jste měli chuť tančit až do rána, tak vám k tomu hráli The Advent, Lucca, Inigo Kennedy a jako poslední Rumenige & Loktibrada.

Prodigy, BVV, Brno, 13.5.2005

NÁZORY
  • ? (Gora, 16.05.2005 12:18) Reagovat

    Teda že se tady píše o tom, jak to bylo báječné, ale o smnrti fanouška ani slovo...

  • Smrt (Jey, 18.05.2005 20:28) Reagovat

    o to tady ale vubec nejde, tohle je recenze koncertu a ne cerna kronika. to ze je nekdo debil a totalne prebere natolik, ze spadne pres 1,2m vysoke zabradli je fakt mazec. ja osobne rikam, fetovat, ale s rouzumem. na akci jsem byl a dal si pouze kouli a 4gramy skanku ve dvou a byl jsem taktez jak mraky:) okrajove: komercni techno neposloucham, ale prezil jsem to.

  • S tema Djema je to bullshit... (Romeo Julius, 25.05.2005 16:57) Reagovat

    Byl jsem na tom koncerte,byl jsem uplne vpredu.S kamosem jsme tam jeli z Prahy.Kdyz jsme vbehli(doslova vzprintovali)dovnitr,hral tam ten prvni Dj,ani neznam jeho jmeno a hral tam uplny kraviny.Nic vic nez technovy bubny a jedna(jestli to tak mohu nazvat)"melodie".Ten Dj pred Prodigy(Phillip TBC),byl mnohokrat lepsi a se svym mixem breakbeatu nas neuveritelne naladil.Pomalu jsme chteli aby tam jeste chvili zustal.Vsichni kterych jsem se ptal a co tam byli mi potvrdili ze po Prodigy byl nejlepsi Phillip TBC......A mimochodem jsem chytil za ruku i Maxima (predtim Kietha).....

  • A co fotky??!! (Alex, 02.06.2005 02:05) Reagovat

    A co nějaký fotky? To je teda úroveň, plácnout sem cizí fotku z holandskýho webu, která je úplně off-topic...

  • Však už radši ne.. (BleXXmyth, 05.06.2005 15:29) Reagovat

    Zdravim. Ne, že bych byl rejpal, ale tohle napsat musím. Nedostal jsem se ani k dalšímu odstavci textu a byl jsem doslova "uvšakován"! Tolik slovíček "však", kolik jich autor článku dokázal napsat v jedné krátké části textu mě vyrazilo dech a bohužel mi znechutilo i další čtení.. Příště si to prosím po sobě lépe přečtěte. Předem díky a hodně zdaru!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Moimir Papalescu & The Nihilists chystají třetí řadovku. Na HitHitu shánějí podporu i prostřednictvím raritních odměn (11.02.2024 16:57)
- Fotogalerie: The Prodigy zase řádili v Praze (08.12.2023 09:57)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists lákají téměř filmovou skladbou "Call Me Hank" na comebackový koncert (21.05.2023 18:16)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists jsou zpět. Comeback stvrzuje singl "Jerry The Lizard" (01.08.2022 13:32)
- Nové desky 44/2018 - od Prodigy přes Barbru Streisand po Wohnout (07.11.2018 09:04)
- Naživo: Ježíš přijel zemřít do Prahy (08.09.2013 16:06)
- Recenze: Tralaláček do nepohody (17.10.2010 05:00)
- Naživo: Na Prodigy jako na horské dráze - v dobrém i zlém (05.07.2010 14:06)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu