shop.musicserver.cz

Šéfkuchař Mark Knopfler servíroval delikatesy

Vydáno: 06.05.2005 14:20 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Zatímco o několik kilometrů dál se v Sazka Areně snažili zbourat tuto halu svými beaty Scooter, v T-Mobile Aréně v ten samý čas vystoupila hvězda zcela jiného ražení. Ve vší skromnosti a bez velkých světelných efektů tu rozehrál svůj kytarový um Mark Knopfler.

Mark Knopfler, Live
© www.raveindia.com
Těžce neprofesionálně začnu svůj report z koncertu Marka Knopflera. Původně měl jít na tento koncert Pavel Parikrupa - znalec díla Marka Knopflera, který by vám zcela jistě podal vyčerpávající a hlavně zasvěcenou reportáž z tohoto výborného koncertu. Ale vzhledem k tomu, že se vše zamotalo, budete muset vzít zavděk reportem spíše neznalce mistrova díla.

Dalo by se říct, že letos na jaře se nám Praha ponořila do převážně kytarových tónů. Už tu byl Sting, Scott Henderson a ve velkém očekávání za pár neděl přijede i Pat Metheny. Mark Knopfler, který má v této společnosti jisté místo na výsluní, po nepříjemném odkladu, zaviněném nehodou na motorce a následnou rekonvalescencí, se po letech opět vrátil do České republiky. Někdo možná mohl litovat, že luxusnější prostředí Sazka Areny zabrali tento večer Scooter, ale většina z návštěvníků byla, myslím, s T-Mobile Arénou celkem spokojena. Sportovní hala byla příjemně zaplněna, což znamená, že ochozy byly téměř plné a na ploše se dalo stát bez velkého mačkání. S mírným, asi deseti minutovým zpožděním světla v sále potemněla a Mark Knopfler mohl začít servírovat hudební menu ze samých lahůdek.

Mark Knopfler, Live
© www.raveindia.com
Abych se přiznal, Mark Knopfler mi udělal velkou radost již ze začátku. Hned po úvodní svižné "Why Aye Man" zařadil totiž sadu mých oblíbených písniček, z nichž první byla "Walk Of Life", ke které mám jistý osobní vztah z doby, kdy se na ni ještě tancoval akrobatický rokenrol. Živá verze na rozdíl od té, co znám já, byla daleko zpěvnější a Mark ji doplnil skoro stivínovským sólem, kdy to na počátku vypadalo, že hraje zcela jinou písničku, aby se nakonec sešel se zbytkem skupiny. Další ze sady mých oblíbených přišla na řadu hned vzápětí v podobě úžasné "What It Is", kterou považuji za jednu z nejlíp napsaných a hlavně nejlíp zaranžovaných písniček Marka Knopflera. Malý blok skladeb z desky "Sailing To Philadelphia" uzavřel právě titulní song, se kterým přišlo i podstatné zklidnění. V "Sailing To Philadelphia" jsem ocenil hlavně Knopflerův hudební cit, kdy k žádanému efektu nepotřeboval žádná divoká sóla, ale bohatě si vystačil s téměř symbiotickým vybrnkáváním.

Mark Knopfler, Live
© www.raveindia.com
Za zmínku by určitě stála celá doprovodná pětičlenná kapela, nicméně já vypíchnu pouze jednoho jejich člena. Hned několikrát během celého koncertu mě zaujal klavírista Matt Rollings, který hrál snad na všech podstatných country deskách posledních let a jehož duety s kytarou Marka Knopflera byly prostě dokonalé. Oba se navzájem výborně doplňovali, ale přeci každý z nich hrál v danou chvíli prim. Při některých sólech Matta Rollingse se mi dokonce vybavily některé fragmenty koncertů Keitha Jarreta. Toto bylo pěkně slyšet například v předehře dalšího hitu z éry Dire Straits "Romeo And Juliet", kterou jako jednu z mála odehrál Knopfler se španělkou. Poté přišel hit z největších "Sultans Of Swing", ve které hlavní aktér teprve naplno rozehrál své kytarové umění a po jejímž konci se mu dostalo opravdu bouřlivé odezvy.

Kytarovým duelem Knopflera a Richarda Bennetta v "Done With Bonaparte" odstartoval blok písniček hodně orientovaných k tradiční americké country. V těchto momentech publikum, do té doby bouřlivé, trošku polevilo, ale o zábavu se staral i mezi skladbami samotný Mark Knopfler, když za popíjení čaje začal vtipkovat s publikem a sedíce pak spustil pouze s basou a bubny "Song For Sonny Liston". Po bluesové "Rüdiger" přišla na pořad dne i o něco rockovější část reprezentovaná ráznou novinkou "Boom Like That" a doplněná "Speedway At Nazareth" s keltsky laděným začátkem. Musím napsat, že koncert měl na T-Mobile Arénu až nezvykle výbornou akustiku, zvukařům se povedlo ji nazvučit opravdu skvěle, ale právě při "Speedaway To Nazareth" jim asi ujela ruka, protože v závěru, kdy spustil Mark dohromady s bubeníkem Danny Cummingsem, zvuk, který šel z aparatury, se najednou nedal poslouchat. Nicméně v následující, dlouho žádané a excelentní "Telegraph Road", bylo opět vše v pořádku a do arény se linul zase výborný zvuk. Budu se opakovat, ale i u "Telegraph Road", jejíž délka se již blíží téměř k délkám jazzových kompozic, jsem musel opět v mezihře obdivovat dlouho neslyšenou spolupráci kytara - piano.

Mark Knopfler, Live
© www.raveindia.com
V přídavcích, které přišly vzápětí, zněly především hity počínaje dechberoucím "Brothers In Arms". Vzpomínku na spolupráci se Stingem "Money For Nothing" snad není vůbec třeba nijak připomínat či popisovat. Když jsem psal, že ve střední části pražské publikum jakoby odpočívalo, pak to byl spíše nádech právě na tyto chvíle, kdy celá hala bouřila a snad pouze totálně vyprodaná Sportovní hala při koncertu Phila Collinse před několika lety mohla toto publikum překonat. O úplný závěr se postarala "So Far Away", před kterou to už vypadalo téměř na odchod, a novinková trochu dylanovsky pojatá "Our Shangri-La", kterou odehrál Mark Knopfler s hvězdnou oblohou v zádech.

Co si budeme nalhávat, Mark Knopfler už není žádný mladíček, o čemž svědčí například i brýle, které nosí po celou dobu vystoupení, ale pořád mu to šlape skvěle. Během chvilky dokázal dostat pražské publikum do varu a pro jeho hru na kytaru jsem mu musel odpustit i to, že nezahrál moje oblíbené písničky "Darling Pretty" a "Cannibals" z "Golden Road". Na mnichovském koncertu Sarah McLachlan jsem se bavil s nějakým Italem, řeč padla právě i na Marka Knopflera, kdy mi říkal, abych si tento koncert určitě nenechal ujít a několikrát zopakoval: "It's Great Show!" Já mu teď musím dát za pravdu - opravdu "It Was Such A Great Show."

Setlist koncertu:
Why Aye Man
Walk Of Life
What It Is
Sailing To Philadelphia
Romeo And Juliet
Sultans Of Swing
Done With Bonaparte
Song For Sonny Liston
Donegan's Gone
Rüdiger
Boom Like That
Speedway At Nazareth
Telegraph Road

Přídavky:
Brothers In Arms
Money For Nothing
So Far Away
Our Shangri-La

Mark Knopfler, T-Mobile Aréna, Praha, 5.5.2005

NÁZORY
  • Nojo (Ondra, 06.05.2005 16:29) Reagovat

    Na "neznalce" Knopflera to vubec nebyla spatna recenze, jenom opravim, ze prvni jeho regulerni solovka se samozrejme nejmenuje Golden Road ale Golden Heart. Koncert byl super, ale na muj vkus az moc starejch pisnicek od Dire Straits. Ja si nejvic uzival stredni cast, hlavne Speedway at Nazareth byla uzasna.

  • pro Marka (Jarek, 07.05.2005 11:52) Reagovat

    Mohu jen potvrdit... "It was a great show !!" Zvláště pak z první řady.

  • Mnam (zkf, 20.05.2005 20:07) Reagovat

    Teprve ted se pomalu probouzim z toho, ze se mi splnil velky sen. Byla to opravdu udalost.
    Jenom u Walk of life se s autorem reportaze neshodnu. Me se ziva verze zdala znacne pomala a jeji hlavni protagonista ji z meho pohledu hral jenom proto, ze si asi mysli, ze by mu to divaci neodpustili. Ja bych si ji v takove verzi naopak vcelku odpustit dokazal a klidne bych ji nahradil zminovanou Cannibals. Osobne jsem jediny podstatny problem se zvukem zaznamenal pri prvni casti What it is.
    National steel guitar proslavena z obalu jednoho z nejprodavanejsich alb 80. let si zaslouzi snad lepsi oznaceni nez spanelka. A blyskala se na podiu hned nekolikrat (treba i v uvodu k vytouzene Telegraph road).
    Sailing to Philadelphia byla blyskajici se perlou vecera, pri Boom like that jsem myslel, ze uz jsme zcela zasypani hamburgery, proste dojmy ze me tryskaji pri vzpomince na jakykoli kus. Zbynek

  • S časovým odstupem. . . (Petr, 13.06.2005 17:29) Reagovat

    Opravdu výborný koncert fenomenálního muzikanta a z mého pohledu i nejlepšího "elektrického" kytaristy! Jeho technika hry třemi prsty je v jeho podání naprosto originální a nezaměnitelná!Slyšet to je fantazie a vidět ještě lepší a to jsme mohli po hodně dlouhé době, teď v Praze.
    Těžko některé skladby vyzdvihnout či naopak zatracovat. . . Přišlo mi to vzácně vyrovnané vystoupení tu s rozbouřenými plochami (Speedway at Nazareth, Telegraph Road,. . .) a tišinami (Sailing to philadelphia, Romeo a Juliet,. . .) tu blues-counryově laděnými skladbami (Donegan's gone, Songs for Sonny Liston, . . .) či duševně a citově hladícími (Rudiger, Brothers in Arms, . . )

    Není moc lidí, kteří tohle všechno dokážou během jednoho večera nabídnout. Mark je jeden z mála těch, který ten dar má. A já mám zase na dlouhou dobu na co vzpomínat. . .


  • paraaaaaaaaaada (withers, 24.12.2006 14:09) Reagovat

    mal som 15 rokov,ked som bol na tomto koncerte,a tesil som sa nanho asi pol roka,to ze to staalo zato netreba hovorit,bola to pecka,po koncerte mi bubeenky v usaach vrndzali asi esta pool hodinu,staal som vtadu pri mantineli-bo som tam straazil matku ,aby ju neukradli chchcha-ale setko ma to tahalo dopredu,a ked som este len vosiel do haly avidel nalestenee bubny,a v stojanoch ale 8 gitaar,bolo mi jasnee , ze to bude neska pecka!!...a to aj bola...len ma hneva ,ze som nebol v predu medzi skalnyymi,tam by som bol jak ryba vo vode....a ked zacal piscat klaviir a ja som zacal vrescat a skaakat a skandovat telegraph road...seci na mna kukali jak na blaazna...ze jak to mooze ten malyy egres poznat,ze on esce nebol ani na svete vtedy...zhrnam- totaalna fest akcia

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Mark Knopfler rekrutoval muzikantskou smetánku a společně nahráli novou verzi jeho skladby "Going Home" (20.03.2024 12:14)
- Audio: Nostalgický singl "Ahead of the Game" ohlašuje nové album Marka Knopflera (28.01.2024 12:52)
- Naživo: Mark Knopfler přivezl do Prahy vysokou školu kytarové úspornosti (27.06.2019 20:11)
- Fotogalerie: Mark Knopfler v obrazech (27.06.2019 11:29)
- Nové desky 46/2018 - od Michaela Bublého přes Mumford & Sons po Zaz (19.11.2018 09:00)
- Mark Knopfler se vrací do Prahy a přiveze nové album (22.10.2018 17:51)
- Recenze: Tommy Emmanuel se na novince "Accomplice One" obklopil řadou hostů (07.03.2018 15:35)
- Video: Tommy Emmanuel a Mark Knopfler zpívají ódu na staré auto (13.01.2018 17:09)
- Video: Tommy Emmanuel se vyznává z obdivu k Django Reinhardtovi a láká na novou desku (08.01.2018 11:52)
- Nové desky pro 16. týden (24.04.2016 18:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu