Lisa a její divotvorný hrnec krásy

21.04.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Už je to nějaký ten pátek, kdy na nás Lisa Stansfield veselým pohledem koukala ze své výběrovky "Biography". Bez velké reklamy a rozsvícených reflektorů obřích pódií natočila v tichosti novou desku "The Moment". Musí se říci, že takových pohodových desek se letos zatím mnoho neurodilo.
7/10

Lisa Stansfield - The Moment

Skladby: Easier, Treat Me Like A Woman, When Love Breaks Down, Say It To Me Now, He Touches Me, Lay Your Hands On Me, The Moment, If I Hadn't Got You, Take My Heart, Love Without A Name, Takes A Woman To Know
Celkový čas: 48:28
Vydavatel: Warner Music
Když jsem tehdy pokukoval po výběrovce Lisy Stansfield s podtitulem "Biography (The Greatest Hits)" netušil jsem, že tato křehká kráska s výjimečným hlasem ještě někdy něco natočí. Stalo se. Na tomto místě se tedy omlouvám a posílám děkovné pozdravy do Anglie. Tam Lisina nová nahrávka vyšla již minulý rok, do Česka se z nepochopitelných důvodů dostala až teď. Na jednu stranu chápu, že Lisa Stansfield už není tolik v kurzu, ale na druhou stranu od dob hitu "All Around The World" nepolevuje. S pomocí zajímavých lidí se vrací na scénu s deskou "The Moment". Z té již vyšly dva singly, nejprve to byl sexappealem zavánějící kus "Treat Me Like A Woman", nově "If I Hadn't Got You", což je převelice příjemná popovka. K nim na tomto cédéčku naleznete i pohyblivé obrázky, tedy videa, a bez nadsázky je stále na co koukat.

"The Moment" asi neudělá díru do světa, protože nepřináší nic převratného. Lisa nachystala pod kontrolním dohledem Trevora Horna desku, která si klade za cíl ničím neklamat a přitom získat respekt z poctivě odvedené práce. Trevor Horn je už ostřílený hráč, který dokáže vštípit nahrávce ono neodolatelné kouzlo líbivosti. Na polovině skladeb se též podílela Anne Dudley, Trevorova společnice z The Art Of Noise. Seznam toho, co tato dvojice již stihla natočit, by vystačil na několikastránkový esej nejenom popových záseků. Lisa měla šťastnou ruku i při volbě skladeb. "The Moment" je velmi vyrovnanou a krásnou nahrávkou, která nepatří do kategorie tzv. rychlokvašek, a jen tak na ni nezapomenete.

Lisa Stansfield má specifický hlas: Chvilkami je naléhavý, chvilkami s vámi laškuje nebo je dráždivě sexy. "The Moment" otevírá něžná a poklidná "Easier". Tu s hravostí malého dítěte trumfne excelentní "Say It To Me Now", kterou v závěsu zase podpoří vydařená "Lay Your Hands On Me". Nejen pomalé skladby Lise sluší, zpěvačka dokáže i roztančit - oba singly "Treat Me Like A Woman" a "If I Hadn't Got You" nebo "He Touches Me" toto pravidlo potvrzují. Titulní "The Moment" má zajímavou strukturu postavenou na propleteném rytmu a "When Love Breaks Down" naopak chytne hned na první poslech. "Love Without A Name" ukolébá před dravě svůdnou "Takes A Woman To Know", která desku uzavírá.

Moment překvapení u novinky Lisy Stansfield nenastal. Je to však vlídný a chytrý pop bez zákonitých útoků na čela hitparád. "The Moment" je natočeno pro radost a tu je z alba cítit vícekrát než jednou. Tato deska není prázdným tokem slov ani melodií, ale je možné díky ní strávit s Lisou mnoho romantických večerů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY