shop.musicserver.cz

...ani za padesátník

Vydáno: 17.04.2005 10:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Hip hop dokáže být vzrušující, objevný i velmi poetický. Nic z toho není případ druhého alba současného nejprodávanějšího rappera na světě. Pokud chcete poslouchat monotónní vychloubání svalovce s rozhledem a inteligencí sporáku, pak "The Massacre" 50 Centa je tu pro vás.

4/10

50 Cent - The Massacre

Celkový čas: 78:34

Skladby: Intro, In My Hood, This Is 50, I'm Supposed To Die Tonight, Piggy Bank, Batman And Robin, Candy Shop, Outta Control, Get In My Car, Ski Mask Way, A Baltimore Love Thing, Ryder Music, Disco Inferno, Just A Lil Bit, Gunz Come Out, My Toy Soldier, Position Of Power, Build You Up, God Gave Me Style, So Amazing, I Don't Need You, Hate It Or Love It (Remix)

Vydavatel: Universal

Poslední Eminemova deska skončila výstřely, nové album 50 Centa jimi začíná. Škoda, že rapper rovnou nepostřelil i sebe, zbavil by nás trapné povinnosti poslouchat jeho druhé album "The Massacre". Zdá se, že Fifty strávil poslední dva roky místo vymýšlení nápadů na nové album návštěvami fitness centra, tetovacího salónu, muzea střelných zbraní, obchodů s kšiltovkami a samozřejmě pózováním pro fotografie do bookletu této desky. Troufnu si tvrdit, že poslední činnost mu zabrala více času než samotné natáčení. Stačí jeden pohled na obal téhle desky a každý soudný člověk si řekne: "What The Fuck!" (český překlad nechám na vás).

Když 50 Cent vstoupil do rapové hry s "Get Rich Or Die Tryin'", bylo ho těžké ignorovat. Album navazující na estetiku N.W.A., tupacovské gangsterské příběhy a zároveň akceptující současnou vlnu hip hopu pro kluby (hiphopová óda na radost "In Da Club", vzpomínáte?) s neoddiskutovatelnými rapovými skillz ho katapultovalo na špičku amerického žebříčku, kde ho držely hity, které z desky tahal lehce jako kouzelník králíky z klobouku. Druhé album "The Massacre" vyšlo asi před měsícem a podobně jako u poslední Eminemovy desky se připravte na pořádný sešup. "The Massacre", stejně jako "Encore", jsou šité stejnou jehlou předvídatelných beatů, melodického klišé, prostinkých textů a průhledně vystavěných hitů podle osvědčených rovnic. 50 Cent s první deskou vstoupil do společnosti Snoop Dogga nebo Tupaca, s druhou si koupil lístek na večírek s Jessikou Simpson a Dido.

"The Massacre" je deska únavně dlouhá, už u skladby dvanáct se začnete nudit, a to jste teprve v půlce. Beaty (ať už je produkuje Dr. Dre nebo někteří z méně známých producentů) jsou zoufale stejné variace na "In Da Club". Nemám nic proti dreovskému minimalismu, ale na této desce nápady přímo skrblil. Navíc Eminem by měl s touto činností přestat úplně, jeho skladby jsou vyloženě průměrné. Ve srovnání s "The Massacre" je "More Human Than Human" Daft Punk ztracená Beethovenova symfonie. Nejpovedenější část alba přijde na řadu paradoxně za půlkou, kde místo beatů z cvakání spouště a chvástání o gangsterské minulosti nastoupí "girlies Fifty", anebo několik pomalých r&b jamů. Může být pro gangsterského rappera něco více ponižujícího? Nuže, pro 50 Centa je to možná náznak příštího směřování. Na "The Massacre" ukazuje, že umí pózovat tak dobře, že by se neztratil ani na modelingovém molu. Všimli jste si na fotkách dokonalých plných rtů? Prorokuju, že do léta bude vystupovat v reklamě na rtěnku!

"The Massacre" se za oceánem výborně prodává, za což může 50 Cent děkovat chytře vybraným singlům. "Candy Shop" je svůdný, zábavný a chytlavý, ale jen prvních dvacet sekund, než zjistíte, že zbytek skladby už je jen jeden pětisekundový sampl pořád dokola, což rozhlasoví dramaturgové za velkou louží pravděpodobně považují za plus. "Disco Inferno" je zajímavé snad jen tím, že se v něm 50 Cent snaží zpívat, ale i tady se trefil do požadavků rádiového průměru. Nejlepší singl a zároveň skladbu desky si vypůjčil od svého (bývalého) parťáka The Game. "Hate It Or Love It" je na desce jako bonus track, ale pokud si poslechnete z celé desky jen ji, vůbec nic se nestane. Vynikající funk-soulová produkce dvojice Cool&Dre je oproti originálu na "The Documentary" mírně sražená účastí béčkových rapperů z G-Unit. O kvalitě současného singlu "Piggy Bank" svědčí už citát z refrénu: "klik klik, prachy mi jdou na účet, klik klik".

Zmínit bych se mohl ještě o trapném bookletu, kde se 50 fotí v nejsměšnějších gangsterských pózách se zbraněmi, holkami a balíky peněz. Pokud vám není dvanáct nebo jste nepodstoupili v poslední době lobotomii, těžko se ubráníte pocitu, že Fifty je buď monstrózní idiot nebo je to všechno parodie ve stylu Monty Pythonů. O textech raději pomlčím, stejně se skládají z náhodně sestavovaných sekvencí slov Bitch, Mo' Money, Gangsta a Nigga. Vrchol jeho myšlenkových pochodů je, když se s v "A Baltimore Love Thing" značně absurdním způsobem srovnává s Kurtem Cobainem a Jimi Hendrixem. Hamba o tom mluvit.

"The Massacre" je nepovedená deska. Tak nepovedená, že ještě rychle vyhrabete "Encore" a zalíbí se vám. Úspěch této desky je výsměchem současnému stavu hip hopu, před rokem slavil podobné úspěchy jako 50 Cent Kanye West s vynikajícím albem "The College Dropout". Doufejme, že opravdový hip hop rychle na tuhle břečku odpoví. Do té doby budu na všech rozích křičet, že G-Unit a 50 Cent je minulost.

NÁZORY
  • chci text (Petra, 15.05.2005 17:53) Reagovat

    Všechno je to super,ale mohli byste napsat text k nějakejm písničkám(Candy shop,Disco Inferno)

  • Ach ta kritika (Kupkis, 12.08.2005 09:03) Reagovat

    Já si myslím,že nové CD od 50 je docela dobré.Spíš celý ten kritický článek musel napsat někdo úplně mimo. Pěkný machírek.

  • Debil (Fuck, 21.08.2005 16:01) Reagovat

    Sis bodl do zily nez si to napsal ze????

  • 50cent-The Massacre (REtro.B., 27.08.2005 14:58) Reagovat

    Newim jakej debil psal tu recenzi,ale já si myslim opak,myslim si že Hip Hopowá scéna potřebuje i takový lidi jako je 50cent,néjenom ty český debily pokoušejícíse o rap.

  • 50cent-The Massacre.................02 (REtro.B., 27.08.2005 15:08) Reagovat

    ...........mam jednu otázku na toho
    rádobykritika,pomlouvat fiftyho umíš,ale.....umíš něco zarepovat líp????

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: 50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili (29.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)
- 50 Cent přiveze do O2 areny i Bustu Rhymese (10.05.2023 19:33)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Eminem řekl ne osmi milionům dolarů za vystoupení na fotbalovém šampionátu v Kataru (10.01.2023 18:09)
- Eminem, Eurythmics, Duran Duran a další byli uvedeni do Rokenrolové síně slávy. Přišla i Dolly Parton (07.11.2022 12:52)
- Naživo: 50 Cent v Praze předvedl nostalgickou podívanou bez šťávy (20.10.2022 15:01)
- Nejvíc nej: Pět nejlepších videoklipů 50 Centa (14.10.2022 14:00)
- Dvě vystoupení 50 Centa v O2 areně se blíží (10.10.2022 13:47)
- Nové desky 32/2022 - od Hollywood Undead přes Kasabian po Goo Goo Dolls (17.08.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu