shop.musicserver.cz

Líní? Ale kdepak - pilní jako včelky!

Vydáno: 27.01.2005 05:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Zatímco některým českým hvězdám stačí na své první DVD naskládat pár videoklipů v otřesné obrazové a zvukové kvalitě, Monkey Business na zveřejnění té spousty materiálu potřebovali hned čtveřici dévédéček. "Lazy Youth Old Beggars" sice není dokonalé, přesto je však napěchováno takovou spoustou věcí a nápadů, že si za něj MBs zaslouží potlesk ve stoje.

9/10

Monkey Business - Lazy Youth Old Beggars

Celkový čas: cca 5,5 hod. DVD video + cca 3,5 hod. DVD audio

Vydavatel: Sony BMG

Na Romana Holého a všechny jeho kapely či projekty můžete mít jakýkoli názor, ale těžko mu kdokoli může upřít jednu věc - on se prostě snaží. To, co by jiné ani nenapadlo jako nemožné, je pro něho samozřejmé. Stejně tak i nejnovější počin Monkey Business, jímž je čtyřdiskové DVD "Lazy Youth Old Beggars", které se navíc prodává za cenu jednoho zahraničního cédéčka. I kdyby se vám hudba MBs nelíbila, před tímto je nutno pouze smeknout. Ve chvíli kdy ty největší české hvězdy jako Lucie Bílá, Petr Muk a další vydávají dévédéčka, kde najdete pouze několik klipů v prachmizerné zvukové a obrazové kvalitě, je 4DVD MBs jasným důkazem, že i v Česku může vzniknout kvalitní titul, jenž s přehledem překoná i většinu zahraniční produkce. Ale bylo by omylem předpokládat, že celá recenze bude pouze pochvalná.

Čtyři DVD logicky nabízejí nepřeberné množství materiálu, které vám zajistí zábavu na mnoho a mnoho hodin. Je vidět, že přípravě věnovala kapela hodně času, a jen těžko by vás napadlo něco, co by zde ještě mohlo být. Celým kompletem se nese specifický humor, jenž však místy začíná být na obtíž. O tom však dále... Kdyby si snad někdo chtěl "Lazy Youth Old Beggars" přepálit, kapela mu radost nad oloupením mladé české kapely zkazí skutečností, že si bude muset okopírova i celý booklet. Menu je totiž tvořeno dvěma dny - deštivým a slunečným, další podmenu pak obrázky z atlasu zvířecí i rostlinné říše, nikde ani slovo, co se pod obrázky brouků a kytek skrývá, to vše najdete právě až v bookletu. Výborný nápad, jen ten návod mohl být z jiného než bílého papíru, díky neustálému obracení listů, cože to sakra je ta vážka, už alespoň u mě jeví značné známky opotřebení. Dost však úvodu, přejděme k bohaté náplni tohoto DVD mastodonta.

Monkey Business - Lazy Youth Old Beggars (menu)
© facebook interpreta
Hned na počátku si odbudeme to nejslabší, pak už budu jen chválit. Největším zklamáním je pro mě bezpochyby koncert z prosince 2003. Tak nějak jsem očekával, že když MBs DVD připravují tak dlouho, zachycený koncert bude trvat dvě a půl hodiny a naperou do něj mraky písniček. Výsledek o dvanácti kouscích převážně z poslední desky a pouhé jedné hodině trvání mě nemile překvapil. V létě jsem je viděl na velkém pódiu na Colours Of Ostrava, přičemž velká plocha jim vyloženě sluší, na nasnímaném brněnském koncertě se krčí na pódiu, kde o sebe téměř zakopávají, což při natáčení také není to nejlepší. Naprosto nejhorší částí je ale práce střihače, jenž se rozhodl, že bude stříhat po jedné sekundě, tudíž do vás téměř celou hodinu buší co vteřinu, to jiný pohled kamery. Už u druhé skladby jsem radši zavřel oči a jen poslouchal, protože mi blikající obrázky málem vymlátily mozek z hlavy. Naštěstí při nádherné "Atheism Is Not A Crime" si dal i střihač cigárko, takže vynikne Matějův excelentní vokál, nerušený mixem pohledů kamer. Pochválit je třeba zvuk, jenž je kromě povedeného sterea nabízen i v čistém DTSku, které vám dá na chvíli zapomenout na blikající mozaiku. Druhý zaznamenaný koncert byl natočen pod taktovkou České televize v roce 2001 a v osmi položkách je v intencích DVD spíše dokumentárním pořadem, jak kapela vypadala a hrála v té době. Zvuk pouze ve stereu je zcela pochopitelný. Pod položkou "Sensation" najdete něco jako klip na tuto skladbu sestříhaný z různých raritních materiálů z různých koncertů či zákulisí. Důležitou součástí je pak patnáctka videoklipů, které by jiné české kapele stačily na samostatné DVD. Nechybí samozřejmě známé kousky jako "My Friends", "Save The Robots", úchylným humorem prodchnutá "Party Shit" (písničku hraje na zábavě frajer s klávesami a kytarou) či "Intercooler". Novinkami či raritami pro většinu fandů pak bude třeba playbacková verze "Love Lite" z byvšího pořadu české televize "Letadlo" (rovněž vtípek hodný MBs, když v "Letadle" se hrálo právě živě, oni dali vystoupení na playback) nebo závěrečná "Now I'm Here", škoda jen, že obrazovým doprovodem tak nádherné písničky s hlasem Ivy Bittové je hospodské popíjení kapely a spol.

Chvíle, kdy mě humor MBs začal trochu lézt na nervy, se dostavila v podobě dvojice interview. Stylizace slunného a deštivého dne dospěla tak daleko, že v prvním rozhovoru se všichni členové chválí, všechno je baví a je to prostě skvělé. Druhý rozhovor pak nabízí přesně opačný pohled, kdy se všichni nenávidí, dělají to jen pro prachy a nejradši by okamžitě skončili. Jako zábavný pořad na nedělní odpoledne je to dokonalé, jako zdroj informací prachbídné. Ocenit je ale třeba zpracování, co se týká nasvícení (světlo u veselého a tma u naštvaného interview), střihu, spousty kravin, které u toho členové dělají... K rozhovorům by se daly přiřadit i materiály o spolupracovních kapely, mj. perkusionistovi Imranu Musa Zangim, textaři Vráťovi Šlapákovi nebo režisérovi Zdeňku Suchém. Opět ne vždy čekejte nějaké relevantní informace, vrcholem je několikaminutová zpověď podvedeného Zdeňka Suchého, kdo neviděl, neuvěří. Pod položkou "Guests" najdete obrazové nebo alespoň textové informace o slavných hostech, kteří s MBs hráli, nechybí samozřejmě dlouhý dokument o návštěvě Freda Wesleyho, či záběry s minuloročního nahrávání s Glenem Hughesem, u všech pak najdete i kompletní diskografii či dokonce videoklip. V položce "Gallery" jsou shromážděny spousty promo a koncertních fotek, plakátů či obrázků ze zákulisí.

Hned dvojice dévédéček je věnována remixům a demům. První nabízí osm nových remixů od Khoiby, DJe Nea, Escona Waldese a dalších, nechybí ani radikální úprava "Intercooler" od Southpaw. Nic překvapivého se nekoná, dokonce možná vzhledem k tomu, že se jedná o cca 40 minut hudby, mohly být nové remixy vtlačeny na nějaké jiné DVD, ale asi by to nemělo tu poezii. Druhé audioDVD je pak napěchováno mnohem více. Obsahuje kompetní remixové cédéčko "Why Be In When You Ould Be Out", které původně vyšlo jako bonus limitované edice desky "Save The Robots", a hned čtyřiadvacet demonahrávek. Soustředěný poslech vyžaduje skutečně skalního fanouška, určitě je však zajímavé sledovat, jak se z dema do finální podoby proměnila třeba taková "Now I'm Here", nevšední peckou je pak Anně Geislerové věnovaná balada "Anča kočička".

I přes jisté výhrady hlavně ke koncertní části nejde nic jiného než Monkey Business za "Lazy Youth Old Beggars" chválit. Že se jedná o unikátní komplet, je vidět jen z výpisu toho, co je jeho obsahem. A výsledek? Za své peníze dostanete mnohem více, než za ně dostanete kdekoli jinde.

NÁZORY
  • DVDaudio (Mírek, 27.01.2005 07:43) Reagovat

    Co si mám představit pod pojmem DVDaudio???Tak je to DVD-s obrazem,nebo prakticky CD?

  • dík (Helmut Kohl, 27.01.2005 09:17) Reagovat

    dík za radu pri tom kopčení bookletu;)
    ALE... ted me teprve laka si to dvd poridit!

  • MBs (pepe, 27.01.2005 17:17) Reagovat

    Co je Honza Balušek ?????????????????

  • ii (Kocmi, 28.01.2005 14:21) Reagovat

    wole,asi redaktor,néééééééééééé?:--)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)
- J.A.R., Monkey Business a Illustratosphere se ve čtvrtek poprvé sejdou v Lucerně. Pro Ukrajinu (15.03.2022 14:46)
- Rozhovory: Roman Holý - Jsem nesnesitelně náročnej, v hudbě jsem velmi přísnej, až mi to leze na nervy (30.11.2021 08:00)
- Ostravský Barrák music hrad procvičí vaše hlasivky i bránice (08.07.2021 14:35)
- Naživo: Monkey Business během streamovaného křtu měnili kostýmy jak na běžícím pásu (19.04.2021 14:43)
- Monkey Business slibují stream lepší než Queen, hostem bude Ewa Farna (16.04.2021 13:22)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu