shop.musicserver.cz

Strašlivá tíseň jako hezký dárek

Vydáno: 03.02.2005 13:00 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

V úhledné modré krabičce s fotografií National Steel Guitar a bílým nápisem "Sultans Of Swing" se skrývá hned několik pokladů pro fanoušky kapely Dire Straits. Můžeme poslouchat a můžeme se dívat - dvě audio CD a jedno DVD s klipy by mohlo být velmi pěkným dárkem.

9/10

Dire Straits - Sultans Of Swing: The Very Best Of Dire Straits

Celkový čas: 119 min.

Skladby: Sultans Of Swing, Lady Writer, Romeo And Juilet, Tunnel Of Love, Private Investigations, Twisting By The Pool, Love Over Gold, So Far Away, Money For Nothing, Brother In Arms, Walk Of Life, Calling Elvis, Heavy Fuel, On Every Street, Your Latest Trick, Local hero; bonus live CD: Calling Elvis, Walk Of Life, Last Exit To Brooklyn, Romeo And Juliet, Sultans Of Swing, Brothers In Arms, Money For Nothing

Vydavatel: Universal

Album "Sultans Of Swing: The Very Best Of Dire Straits" vyšlo už před šesti lety jako definitivní kolekce toho nejlepšího od Dire Straits (což by se dalo přeložit třeba jako "Strašlivá tíseň"), neboť kapela ukončila svou činnost po turné následujícím desku "On Every Street" z roku 1991; následovalo stejnojmenné DVD s videoklipy. Mark Knopfler, výhradní autor kapely, zpěvák a osobitý kytarista, se poté věnuje sólové dráze. Už v dobách Dire Straits nahrával filmovou hudbu (ústřední melodie z filmu "Local Hero" se stala pravidelným koncertním číslem skupiny, asi nejznámějším filmem s Markovou hudbou je skvělý biják "Vrtěti psem" s Robertem de Nirem a Dustinem Hoffmanem), ale první sólové písňové album, "Golden Heart", vydal v roce 1996.

Vydavatelská firma nyní připravila dárkový balíček, jenž obsahuje zmíněné CD i DVD a v limitované edici i bonusové CD, které obsahuje sedm písní živě nahraných v londýnské Royal Albert Hall v roce 1996. Je to opravdový poklad pro fanoušky kapely, protože známé hity jsou zde uvedeny v pozměněných a značně prodloužených verzích, například průlomová "Sultans Of Swing" zde trvá až třináct minut. Knopflerův zpěv zde zní unaveněji než na studiových nahrávkách, ale dlouhá kytarová sóla (s typickým zvukem Knopflerových kytar, poznávací znamení kapely) a upravená aranžmá jsou fantastická.

V hudbě Dire Straits se snoubily tři výrazné rysy, jež oslovily miliony posluchačů: městská poezie zpívaná a polovyprávěná Knopflerem (zastřený hlas nevelkého rozsahu je nutně předurčen právě k písničkovým příběhům, ne k vokálním exhibicím), kouzelné tóny jeho kytary a také velké hity dodnes s oblibou hrané i našimi rádii ("Twisting By The Pool", "Money For Nothing", "Walk Of Life"). Škoda, že na žádném ze tří disků "The Very Best Of Dire Straits" není připomenuta skladba "Telegraph Road", téměř čtvrthodinový opus magnum kapely.

Klipové DVD je zajímavou ilustrací kariéry skupiny - obrazové záznamy z konce sedmdesátých a první poloviny osmdesátých let nevynikají ničím výjimečným (kromě zajímavé - na svou dobu - choreografie klipu "Romeo And Juliet"), ale trojice videoklipů z nejúspěšnějšího alba "Brothers In Arms" se dnes řadí téměř k revolučním a těm, co tenkrát určovaly trendy: "Money For Nothing" (Knopflerova autorská spolupráce se Stingem) a "Brothers In Arms" kombinovaly hrané obrázky s různými technikami animace, "Walk Of Life" je vtipným sestřihem zábavných záběrů z amerických sportovních utkání. Také "Calling Elvis" z poslední studiové desky "On Every Street" je originální, v době svého vzniku jeden z nejdražších klipů historie využívá loutky v povedené poctě špionážním filmům šedesátých let.

Recenzovaný box tří nosičů láká na vynikající hudbu, atraktivní balení, živé verze některých písní a na jeden zajímavý bonus na DVD, totiž rozhovor, kde Mark Knopfler popisuje všechny písně z alba - buďto uvede nějakou zajímavost svázanou se skladbou anebo okolnosti jejího vzniku. "Sultans Of Swing" je podařenou retrospektivou chlapíka, jenž se sice od poloviny devadesátých let minulého století vydal na sólové dráze vstříc trochu jiným hudebním inspiracím, ale k nejlepším kouskům své slavné kapely se neustále vrací na koncertech a posluchači je také s oblibou vyžadují.

CD a

NÁZORY
  • Ano.... (David, 03.02.2005 16:17) Reagovat

    ....je to smutná pravda, Telegraph road tam citelně chybí. Album Love over gold (ze kterého pochází) má ale v regálu každý dobrý prodejce, takže se hodí doplnit ho do sbírky. Vzpomínám, když LP vyšlo před mnoha lety jako licenční titul Supraphonu a český vydavatel mne mile překvapil, že české překlady názvů skladeb vyvedl na zadní straně obalu stejným dogitálním písmem, jako byly původní, které tam jsou zobrazeny v řádcích na obrazovce. Perfektní hudba z doby, kdy jsem neměl žádné starosti. LP tehdy stálo 120,- a kompilace Money for nothing bylo za minulého režimu první CD zahraniční populární hudby, které se zde prodávalo.

  • Rozpaky (zkf, 07.02.2005 15:07) Reagovat

    Kdyz jsem se pripravoval na zakoupeni DVD prehravace, vedel jsem, ze Dire straits budou v cele tech nosicu, ktere se u me objevi. Tuto kompilaci ovsem povazuji v mnoha smerech za nestastne udelanou a nedovedu si predstavit, ze bych ji nekomu dale doporucoval.
    Na prvnim disku me velmi mrzi potreni prvnich alb skupiny, z nichz toho bylo vybrano poskrovnu. Nevim ani proc nektere skladby na nej byly zarazeny v zivych verzich. Urcite se zde dal vysetrit prostor pro nejake jine kousky.
    Druhy disk by mi sem pasoval mnohem lepe, kdyby byly vybrany pisnicky preci jen z nejakych starsich koncertu. Sultans of swing vychazela treba i na takovem dvojalbu Alchemy na pekny pocet minut. Celkove to mohlo byt udelano tak, ze se prvni a druhy disk nemusely na tolika mistech prekryvat. A prave v recenzi zminovana Telegraph road se pak mohla objevit treba jen v zive verzi na druhem disku.
    Na DVD toho mohlo byt mnohem vice. Bonus v podobe onech poznamek autora k jednotlivym skladbam je pomerne chabou veci. Skutecnych videoklipu je take zalostne malo. Vsechno by se vyresilo, kdyby tam byla opet zarazena nejaka dalsi sekce, ktera by obsahovala souhrnne neco z koncertu. Dve posledni skladby jsou jenom chabym naznakem a navic mam strach, ze je najdu ve stejnem provedeni, i na DVD On the night, ktere si pochopitelne take hodlam poridit.
    Uvedene neduhy (nedostatecne vyuziti prostoru z hlediska kvantity pro posluchace) pochopitelne vynahrazuje kvalita. A tak to bylo v podstate u Dire straits vzdy. A proto je mam tolik rad. Presto me mrzi, ze jejich uzavrena kapitola nebyla zpracovana vice reprezentativne. Tohle zpracovani pochopim ja jako fanousek, ale tezce nekdo jiny.
    Tak ci tak si uz prohlizim i dalsi oklestene DVD se zaznamem koncertu M. Knopflera z Londyna 1996 a tesim se, ze mu vydrzi zdravi, abych se za ctvrt roku mohl kochat v Praze zive.
    Zbynek

  • SULTANS (DJ, 28.08.2006 19:08) Reagovat

    Mno, me se ta kompilace zda docela dobra.Ano, je pravda ze z prvnich alb je toho malo, jenze ti co to vybirali se asi divali na umisteni v hitparadach.Jinak 2.CD je vazne supr, jsem rad ze jsou to jine verze nez napr. na Alchemy, protoze jinak by se moc nedalo mluvit o "bonus CD".a klipy jsou stary, ale vtipny a fajn.takze ja tuto kompilaci doporucit muzu:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní (22.04.2024 00:00)
- Audio: Mark Knopfler rekrutoval muzikantskou smetánku a společně nahráli novou verzi jeho skladby "Going Home" (20.03.2024 12:14)
- Audio: Nostalgický singl "Ahead of the Game" ohlašuje nové album Marka Knopflera (28.01.2024 12:52)
- Naživo: Mark Knopfler přivezl do Prahy vysokou školu kytarové úspornosti (27.06.2019 20:11)
- Fotogalerie: Mark Knopfler v obrazech (27.06.2019 11:29)
- Nové desky 46/2018 - od Michaela Bublého přes Mumford & Sons po Zaz (19.11.2018 09:00)
- Mark Knopfler se vrací do Prahy a přiveze nové album (22.10.2018 17:51)
- Recenze: Tommy Emmanuel se na novince "Accomplice One" obklopil řadou hostů (07.03.2018 15:35)
- Video: Tommy Emmanuel a Mark Knopfler zpívají ódu na staré auto (13.01.2018 17:09)
- Video: Tommy Emmanuel se vyznává z obdivu k Django Reinhardtovi a láká na novou desku (08.01.2018 11:52)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu