Vánoce ve stylu padesátých let s LeAnn Rimes, co víc si přát

17.12.2004 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Jsou tu Vánoce a s nimi přicházejí pochopitelně i vánoční alba. Letos jich je poměrně málo, ale nějaká přeci jenom vyšla. Svoji, dalo by se říct občanskou povinnost, si splnila i LeAnn Rimes, jejíž "What A Wonderful World" se zařadilo mezi špičky tohoto specifického žánru.
7/10

LeAnn Rimes - What A Wonderful World

Skladby: Rockin' Around The Christmas Tree, A Different Kind Of Christmas, White Christmas, All I Want For Christmas Is You, Have Yourself A Merry Little Christmas, Santa Baby, What A Wonderful World, The Christmas Song, Just Love Me, Miss You Like Christmas, O Holy Night
Celkový čas: 39:27
Vydavatel: Warner Music
Vánoční alba vycházejí již dlouhá léta, nicméně jejich novou velkou éru odstartovala vynikající deska "Merry Christmas", kterou natočila v dobách své největší slávy Mariah Carey. Osobně za jedno nejlepších alb tohoto žánru posledních let považuji "White Christmas" country divy Martiny McBride. No a country je v podstatě i styl, v němž začínala LeAnn Rimes. Nyní se sice pohybuje v popovějších vodách, ale to jí nebránilo v tom, aby natočila opravdu výborné vánoční album, kde se vrací o několik let zpět, a které nazvala po velkém hitu Luise Armstronga "What A Wonderful World".

LeAnn Rimes pojala toto album poměrně překvapivě. Inspirovala se v padesátých letech minulého století a celou desku tak i stylizovala, tedy včetně obalu a dokonce své vizáže. O tom, že je LeAnn Rimes skvělá zpěvačka, jsem přesvědčen již dlouho, několik cen Grammy mi to jen potvrzuje, nicméně o kvalitách písniček, kterých se jí doposavad dostávalo, již moc přesvědčen nejsem. Teprve nyní na této desce, kde si vzala na paškál osvědčený a léty prověřený materiál, ke kterému ještě přidala několik vlastních písniček, ukazuje, jaká je její skutečná síla. Desku si navíc sama produkovala a i tím se posunula zase o kousek výše.

Na "What A Wonderful World" pochopitelně nemohou chybět klasiky, jako je "O Holy Night" nebo "Have Yourself A Merry Little Christmas", nicméně překvapením může být zařazení nezapomenutelné "What A Wonderful World" Luise Armstronga, která dala celé desce jméno. Naposled jsem tuto klasiku slyšel zpívat tak dobře v podání u nás nepříliš známé zpěvačky Evy Cassidy. Ač si ji LeAnn Rimes přezpívala po svém, podařilo se jí zachovat ducha a atmosféru původní verze. Za zmínku a hlavně za poslech stojí i její swingové verze "Rockin' Around The Christmas Tree" a "Santa Baby", ve kterých dokazuje, že je schopna zazpívat i tento žánr a bez sebemenšího zaváhání, navíc na perkuse a bubny k tomu všemu hraje Sheila E.

Samostatnou kapitolou tvoří původní skladby, které si LeAnn Rimes na desku složila. V "A Different Kind Of Christmas" a "Miss You Like Christmas" zavzpomínala na country, i když se nedá říct, že by to byly čistě country písničky. Ani jedna z nich není nějakou velkou peckou, ale hezky doplňují náladu celé desky. Ovšem třetí z těchto zbrusu nových songů "Just Love Me" je zásahem do černého. Spojují se zde dva zdánlivě neslučitelné styly - swing a country, výsledkem je naprosto obdivuhodná věc, kterou svým zaníceným projevem ještě LeAnn podtrhuje.

Pokud máte rádi Vánoce v trošku archaickém stylu, nevadí vám, že se nezpívá o Ježíškovi a zkousnete i špetku country, pak vám mohu "What A Wonderful World" jen a jen doporučit. Podle mě lze toto album zařadit do špičky tohoto poněkud sezóního žánru. K tomu všemu je LeAnn Rimes opravdu skvělá zpěvačka, která stojí za pozornost. A trávit v její společnosti Vánoce určitě nebude zbytečně promarněný čas.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY