shop.musicserver.cz

Diana Krall, vynikající vrchol koncertní sezóny

Vydáno: 10.12.2004 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Jazzová pianistka a zpěvačka Diana Krall byla poslední velkou hvězdou, která zavítala letošní rok do České republiky. Zájem o její koncert byl takový, že jej bylo nutno přesunout z velkého sálu Lucerny do T-Mobile Arény. Diana Krall i v tomto chladném prostředí dokázala obecenstvo pěkně rozpálit.

Diana Krall Live
© facebook interpreta
Popularita Diany Krall roste rok od roku, čemuž nejspíš napomáhá i poměrně zcestné srovnávání s o něco známější Norah Jones. Samozřejmě na tom má zásluhu i výborné poslední album Diany Krall "The Girl In The Other Room", které bohužel minuly nominace Grammy. Tedy, abych to uvedl na pravou míru, tato deska byla nominována, ale pouze v technických kategoriích, což je jistě zklamáním. Nicméně publikum, které našlo 8. prosince cestu do pražské T-Mobile Arény, si tímto nenechalo svůj zážitek nijak kazit. V ochozech a před halou byla slyšet velice pestrá škála jazyků: od polštiny, což bylo skoro pochopitelné, protože koncert v Polsku byl beznadějně vyprodán, přes obvyklou angličtinu až třeba po francouzštinu, což asi také nikoho nepřekvapí, jelikož se určitě na svoji krajanku přišlo podívat nemálo Kanaďanů.

Celou reportáž začnu jedinou negativní věcí, ze které ovšem pramenily některé další. Asi každý cítí, že sportovní hala není právě tím nejlepším místem pro konání jazzového koncertu. Intimní atmosféra, kterou sliboval prostor Lucerny, byla najednou ta tam. Na jednu stranu mě opravdu těší, že je u nás Diana Krall populární, že se na ní přišlo podívat i přes poměrně vysokou cenu vstupenek kolem čtyř tisíc diváků, ale na druhou stranu bych si ji radši vychutnal v intimnějším prostředí, nejlépe v nějakém mírně zakouřeném baru. Oni totiž nejspíš na takový prostor nebyli připraveni ani zvukaři, či lépe řečeno aparatura. Snad na ploše, kde normálně bývá led, slyšeli návštěvníci dobře, ale já - vzhledem k tomu, že jsem seděl až téměř v rohu na tribuně - bych ocenil o něco silnější výbavu. Navíc po chodbách neustále někdo něco vozil, přičemž mu to i občas spadlo, což celkovému dojmu také nepřidalo. Ani za jedno ovšem nemohla hlavní aktérka, její výkon byl perfektní.

Diana Krall Live
© facebook interpreta
Ještě jednou nehezkou vlastností oplývá T-Mobile Aréna: je v ní zima a na Dianě Krall bylo vidět, že přišla krapínek zmrzlá a vlastně i publikum bylo zpočátku lehce zmražené. Ale jakmile Diana Krall spustila první dvě skladby, které byly z větší části instrumentální, publikum rychle ožilo. Během nich a v následujících písničkách z nového alba "The Girl In The Other Room" pookřála i sama Diana. Asi největší aplaus sklidila za klasiku "Cheek To Cheek", kterou zahrála v trošku netradičním, nicméně velice osobitém pojetí. Na poměrně velkém pódiu působila se svými třemi muzikanty zpočátku trošku ztraceně, ale jakmile se pustil její klavír do "boje" s kytarou Anthony Wilsona, hned ji bylo všude plno.

Během večera se dostalo i na poměrně dost coververzí, samozřejmě ve vlastní úpravě Diany Krall. Od písniček klasiků Tonyho Benneta nebo Nat King Cola, přes písničky Toma Waitse, které se dostaly i na poslední desku, zazněl například i klasický rock'n'roll. Rychlejší skladby Diana Krall prokládala pomalejšími baladami, kterým se dostalo naopak spíše bluesového feelingu, jako například "Almost Blue". Diana Krall moc nemluvila a spíše hrála, ale když už začala konverzovat, stálo to za to. Připomněla či prozradila například, že její dědeček pochází z Čech, ale prý opravdu neví, kde se vzalo v jejím jméně druhé "l". Obzvlášť v jednom momentě se ukázalo, jaký má smysl pro humor. Před naprosto fantastickou "Narrow Daylight" si postěžovala, že jí mrznou nohy a na to spustila text, v kterém se zpívá: "Narrow Daylight Entered My Room / Shining Hours Were Brief / Winter Is Over / Summer Is Near / Are We Stronger Than We Believe?". V ten okamžik se nesmálo jen publikum, ale i samotná zpěvačka.

Diana Krall Live
© facebook interpreta
Diana Krall si s sebou přivezla výborné muzikanty, kteří obvykle hrají i na jejích nahrávkách. O Anthony Wilsonovi jsem již psal, trošku v pozadí zůstával Robert Hurst, který hrál na basu. Za bicí soupravou seděl Peter Erskin, jenž se určitě nejenom mně vryl do paměti díky svému neuvěřitelnému sólu v "Devil May Care", která snad nemůže chybět v žádném jejím koncertním vystoupení. A za pianem seděla samozřejmě Diana Krall, která prakticky každou skladbu uváděla jakýmsi intrem, při kterém to vypadalo, jako by byla v celé hale sama a preludovala si pro sebe. Když k tomu všemu pak spustil ještě její nezapomenutelný alt, který zvládal s naprostou samozřejmostí jakoukoliv rytmiku, od klasického až možná barového jazzu, přes blues až po lehce písničkářský styl, nemohla odejít Diana Krall jen tak, aniž by se rozloučila dvěma přídavky, kterými bylo "Temptation" a skvělá "Departure Bay" z několikrát zmiňované "The Girl In the Other Room", na které se podílel také její manžel Elvis Costello.

Diana Krall ukázala, proč je momentálně jednou z nejvýraznějších osobností jazzové muziky. Zahrála výborný uvolněný koncert, na který budou všichni návštěvníci jistě dlouho vzpomínat. A určitě to nebude díky těm několika vadám na kráse, které souvisejí s volbou místa. Muzika Diany Krall se opravdu spíše hodí do intimnějších prostorů, než je T-Mobile Aréna, nicméně i tak se tento koncert stal opravdu famózním vrcholem celé sezóny. Diana Krall navíc slíbila, že se do Česka opět vrátí. Doufejme, že tento slib dodrží a že to bude co možná nejdříve.

Diana Krall, T-Mobile Aréna, Praha, 8.12.2004

NÁZORY
  • Shoda (Honza Mandát, 10.12.2004 06:41) Reagovat

    Vážený pane Parkane.Též jsem veliký obdivovatel Diany Krall a tudíž navštívil její koncert v české republice.První velikánské sklamání bylo při přesunutí koncertu z Lucerny do T-Mobyl areny.myslím si osobně že i cena odpovídala tomu že v Lucerně bude omezený počet míst a proto i toto místo konání-intimita prostředí a vše co jste psal.Na pár koncertech jsem již byl a na třeba Mobyho je opravdu jedno jestli se právě tento koncert koná v již zmiňovaném prostředí.Opět chtěl někdo jen tak prostě vydělt-jak je u nás prostě běžné-já jen chtěl za svoje peníze kvalitu za kterou jsem si myslim slušně zaplatil.Co vím-tak normální cena koncertů se pohybuje kolem 600-700Kč.Asi tak nějak.Další slabý článek o kterým též píšete je aparatůra.Na hudbu kterou právě dělá Diana Krall není určitě potřeba aparatůra čítající přehršle nul v kilovatech výkonu,ale při pohledu na to co viselo po bokách mě též veselo nebylo.Opravdu nebylo třeba aby se na člověka hrnulo přehršle decibelů-ale klasická basa má člověka příjemně pohladit-což bohužel nebylo.No a to nejlepší nakonec.Zvukař by si měl před produkcí vyndávat vatu z uší.Byl to nejslabší výkon zvukaře co jsem měl možnost slyšet.Poprvé když Diana zazpívala do mikrofonu-tak se mi zdálo že používá nějaký v cenové relaci kolem 500Kč.bylo pro mě potěšující když i kamarádka prohlásila že má nějakej plechovej hlas-a to podotýkám že je absolutní antitalent na zvuk.Zhruba v půli koncertu se to jakž takž zlepšilo,ale ještě jednou podotýkým-zvukař-hooodně slabej výkon.Pokud to shrnu-Diana předvedle maximum co mohla-byla prostě úžasná a za zbytek ona nemůže.Pánové pořadatelé-myslíte že chceme jako koneční spotřebitelé moc???Za svoje peníze kvalitu???

  • neni tak zle (otakar schon, 10.12.2004 10:58) Reagovat

    je fakt, ze t-mobile arena neni to prave orechove, ja na tribune slysel docela dobre, ale sezeni v kabatech a pomerne daleko od podia me trapilo, tedy nez diana zacala zpivat a hrat.

    Zvukare byhc nevinil z poskozeni Dianina hlasu - byla nastydla a bylo to znat nejen z tonu hlasu, ale z toho, jak mu ruzne ulevovala. staci si pro srovnani pustit jinou zivou nahravku (nejlepe bootleg bez uprav ve zvukovem studiu) rozdil tam je. Ale to nic nemeni na tom, ze DK predvedla uzasnou show, samozrejme spolu se svou kapelou, ktera by dokazala utahnout koncert i bez jejiho hlasu, hlavne diky kytare Anthonyho Wilsona.

    Mam z toho vecera desive mizernou nahravku, ale ted ji zrovna porovnavam s novym DVD Diany Krall live at the montreal festival- ten se mimochodem konal take v hokejove hale, a DK to pri svem hodnoceni ceskeho mista konani jejiho koncertu pripomenula. Jsem rad, ze jsme byl na tom koncertu, ale kdybych si musel vybrat, bral bych asi to nove DVD, protoze si ho doma v klidu vic uziju a DK tady pro 200-500 lidi v malem, skutecne malem, sale hrat nebude, nejspis nejen tady. v kavarne si zahrala v poslednich letech akorat v serialu mellerose place :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Diana Krall proměnila Kongresové centrum v jazzový klub (21.05.2023 11:44)
- Diana Krall se v květnu 2023 vrátí do Prahy (16.10.2022 11:51)
- Nové desky 38/2020 - od Diany Krall přes Machine Gun Kellyho po Emmu Drobnou (29.09.2020 14:00)
- Nové desky 37/2018 - od Diany Krall s Tonym Bennettem přes Olympic po Davida Guettu (18.09.2018 13:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2017 podle musicserveru (20-11) (08.02.2018 18:30)
- Naživo: Brno zažilo intimní večer s Dianou Krall (21.09.2017 20:19)
- Recenze: Zesilte ticho a krallujte (16.09.2017 14:00)
- Zářijový koncert Diany Krall je téměř vyprodán, pořadatelé přidávají vstupenky na stání (24.08.2017 11:03)
- Nové desky 18/2017 (09.05.2017 08:34)
- Diana Krall vydá v květnu nové album "Turn Up The Quiet". Představí ho i v Brně (21.02.2017 11:13)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu