shop.musicserver.cz

Kterak si Nick Cave po delší době pořádně zařval

Vydáno: 06.12.2004 10:30 v sekci Naživo - Tomáš Turek | foto: facebook interpreta

Nicka Cavea si dnes kde kdo představuje jako zachmuřeného chlapíka hrbícího se za piánem, skládajícího pomalé a smutné písně. Skutečnost je však taková, že tento mistr milostné písně to umí i ve svých sedmačtyřiceti letech pěkně nahlas rozbalit. Potvrzuje to naše reportáž z jeho koncertu ve Vídni.

Nick Cave ve Vídni 2.12.2004
© Tomáš Turek / musicserver.cz
Návštěva koncertu Nicka Cavea a Bad Seeds je takříkajíc vždy sázka na jistotu. Kapela se natolik sehrála a zároveň se skládá z tak velkých individualit, že jenom sledovat ji "při práci" působí radost. Zvláště pak, když pro ni principál napsal silné skladby, což se mu bezesporu podařilo pro poslední, dle mého soudu vynikající, dvojalbum "Abbatoir Blues/The Lyre Of Orpheus".

Dramaturgie večera na aktuálním turné je oproti předešlým vcelku neobvyklá, což se potvrdilo také 2. prosince ve Vídni, kam se musicserver.cz vypravil. V první části se totiž dostane na většinu nového materiálu a až po pětiminutové přestávce přichází na řadu několik starších kusů. Velmi příjemně překvapí vokální sbor, který už dostal velký prostor ve studiu, a zde jen ve čtyřčlenném složení ideálně doplňuje Caveův zpěv. Už při úvodní "Abbatoir Blues" bylo zřejmé, že se žádné velké komorní seance u piana konat nebudou. Rozervanec je v ráži a evidentně si chce koncert užít. Kapela byla nazvučena tak nahlas, že i notoričtí kecálisté byli přehlušeni a museli chtě nechtě celým tělem vnímat hlukové výrony, které Bad Seeds vypouští mnohem častěji, než jak tomu bylo poslední dobou zvykem. Například taková "Messiah Ward", která se z desky jeví jako vcelku poklidná píseň, dostává v živém provedení parádní tvrdý drive a člověku se ani nechce věřit, že je to tatáž skladba.

Vůbec celý nový repertoár je podán jako vehementní nářez a mám dojem, že většina všech těch módních bezvousých neo-punkáčů by se při Nickově řevu nejraději běžela schovat mamince pod sukně. Samozřejmě několikrát došlo i na poklidnější melodie. "Easy Money" se určitě může směle zařadit mezi ty nejlepší Caveovy balady. Ale i při pomalejších písních to pod pokličkou vře, a co teprve když se dostane na ty nejsvižnější! "Get Ready For Love" nebo hymnická "There She Goes, My Beautiful World", při kterých ohromný James Sclavunos řeže do své soupravy hlava nehlava, pak jasně dokazují, že Cave se potřebuje po delší době řádně vydovádět. Jasně, i při turné k "Boatman's Call" se hrály hlučnější kusy, ale tentokrát je to opravdu hlasitý rockový koncert. Během svého rozevlátého pobíhání po pódiu (jeho nervní přešlapování připomíná pohyby vzteklého vlka zavřeného v kleci) Nick neomaleně vráží do svých kolegů a jednou dokonce Warrenu Ellisovi uštědřil pořádnou herdu. Ten si však jakoby ničeho nevšímá a pouští skrze svůj pedál kvílení zpětné vazby ze svých řádně potýraných houslí.

Nick Cave live
© Karel Šuster
Nováček souboru, James Johnston z Gallon Drunk, do party výborně zapadá. Zvuk pomocí svých kláves příjemně zahušťuje a tu a tam bere do rukou i kytaru. Hrou na elektriku však září precizní Mick Harvey, který s ledovým klidem předvádí vazbící masáž, při níž by si jiní kytaristé umlátili hlavu. Věčné spekulace ohledně loňského odchodu Blixy Bargelda z Bad Seeds, které lezou jak dotyčnému, tak Caveovi krkem (Blixa odešel jednoduše proto, aby se mohl naplno věnovat svým Einstürzende Neubauten), vytanou na mysli při "Weeping Song", již si Nick dává celou sám. Ostatně jako duet byla tehdy nazpívána dalo by se říci náhodou. Když kdosi z publika volá po své oblíbené písni, Cave pouze odsekne: "Yeah, Hale-fucking-lujah!" Se svým obecenstvem komunikuje především kazatelským mácháním rukou a občasným vyštěknutím "Danke schön!" Ze starších kousků mě nejvíc potěšila sáhodlouhá verze báječné "Stagger Lee". Rozverná "Deanna" je zase zahrána s ohromným nasazením, jako by se jednalo o novou píseň a při závěrečné, zlověstně gradující "The Mercy Seat" v přídavku, jakémsi standardu Bad Seeds, se neubráním mrazení v zádech, i když jsem ji už slyšel tolikrát.

Ačkoliv nám Cave tak trochu plešatí (nemůžu si pomoct, ale poslední dobou mi svým zjevem připomíná Vlka z "Jen počkej, zajíci!") a vůbec na celém ansámblu je vidět, že už to nejsou žádní mladíci, jejich výtečná hudba se stále skládá z atraktivního a zneklidňujícího amalgámu naštvanosti na okolní svět a nevypočitatelnosti, byť zdánlivě usazeného, srdce. Jen nechápu, proč je ani tentokrát nikdo nepřivezl do Prahy. Ale to je na jiný, negativnější článek.

Playlist:
Abattoir Blues
Messiah Ward
Hiding All Away
Let The Bells Ring
Easy Money
Supernaturally
Babe, You Turn Me On
Breathless
Get Ready For Love
O Children
There She Goes, My Beautiful World
Red Right Hand
Deanna
The Weeping Song
God Is In The House
Do You Love Me?
Stagger Lee

Přídavek:
The Ship Song
The Mercy Seat

Nick Cave And The Bad Seeds, Gasometer, Vídeň, 2.12.2004

NÁZORY
  • Viedeň 02.12.2004 (yoshy, 06.12.2004 11:09) Reagovat

    Super článok

    Moje dojmy z koncertu sú asi podobné. Bol to brutálne fantastický koncert. NCandTBS som videl poprvýkrát, ale dúfam, že nie naposledy. Najviac ma potešili staršie skladby stagger lee, red right hand, ship song a mercy seat. vlastne na celom koncerte nebolo ani jednej slabšej skladby, či už z nového, alebo starších albumov. nádherne tichá God is in the house, počas ktorej som počul prelieatajúcu muchu v strede sály, bola geniálne zahratá. a Warren Ellis !!! to je teda "ďábel".

    ak má niekto záujem mám fotky.

  • fajn clanek (dzej dzej, 06.12.2004 12:54) Reagovat

    souhlasim s clankem, jen bych jeste vic chvalil. byl to jednoznacne nej koncert meho zivota a nevim jak to popsat... snad jen: dokonaly organismus The Bad Seeds a on (presne jako v textu Red Right Hand) - he´s god, he´s ghost, he´s a man, he´s a guru

  • souhlas s recenzi (ennoir, 06.12.2004 19:10) Reagovat

    k tomu neni moc co dodat, opravdu velmi vydareny koncert, mysleli jsme, ze to nasazeni cave a spol. nevydrzi :) cekal jsem, kdy zacnou tony nejake stare pecky, uz jsem byl trochu nervozni, ale nakonec se ukazalo zalozit program na dvou castech jako spravny. byl jsem zvedav, jake to bude bez blixy. nechybel, pouze u weeping song jsem ho postradal, jeho misto je u nemene skvelych EN. je vazne skoda, ze nikdo neni schopen bad seeds privezt do prahy, v soucasne forme (i diky skvele nove desce) by myslim predcili sve minule koncerty.

  • To je vonóóó! (Hetto, 07.12.2004 11:50) Reagovat

    Dobrý Tome, moc pěkně si to napsal.

  • zvuk (rasto, 09.12.2004 15:28) Reagovat

    Bol to fakt výborný koncert, jedna vec ma ale srala, a to boli tie občasné pukance a lupance z PA, ktoré by na takomto koncerte nemali byť. Problém so zvukom bol jasný už pri predkapele, ktorá chvílami hrala len cez pódiovku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Einstürzende Neubauten v "Ist Ist" zase jednou experimentují. Lákají na novou desku i koncert v Praze (29.03.2024 07:27)
- Einstürzende Neubauten vystoupí v říjnu v Praze. Představí novou desku s pop music pro paralelní vesmíry a mezisvěty (06.02.2024 14:13)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2020 podle musicserveru (30-21) (27.01.2021 08:30)
- Audio: Einstürzende Neubauten lákají na novou desku nervním singlem "Ten Grand Goldie" (06.04.2020 09:17)
- Einstürzende Neubauten představí nové studiové album 22. května 2020 ve Foru Karlín (06.11.2019 12:47)
- Video: Nick Cave představil live video ke skladbě "Mercy Seat" a láká na koncertní EP (31.08.2018 16:35)
- Recenze: Co vidíš, když se podíváš do zrcadla? (26.02.2018 17:01)
- Recenze: "Skeleton Tree" není pouze elegií za Arthura, Nick Cave na něm umocňuje status mistra (14.09.2016 15:40)
- Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten se vrací do Prahy i s družkou (03.02.2016 19:07)
- Eistürzende Neubauten budou lamentovat i v Praze (29.08.2014 11:36)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu