shop.musicserver.cz

Když setrvačnost omezí invenci a nápady

Vydáno: 05.12.2004 05:00 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Bělošský rapper Eminem toho dokázal hodně. Má za sebou tři skvělá alba, desítky milionů prodaných cédéček, kvanta skandálů a v neposlední řadě nepočítaně dolarů. Uspokojení, které z toho plyne, se promítlo do jeho novinky "Encore", která, bohužel, zůstává dlužna pověsti svých předchůdců.

6/10

Eminem - Encore

Celkový čas: 77:07

Skladby: Curtains Up, Evil Deeds, Never Enough, Yellow Brick Road, Like Toy Soldiers, Mosh, Puke, My 1st Single, Paul, Rain Man, Big Weenie, Em Calls Paul, Just Lose It, Ass Like That, Spend Some Time, Mockingbird, Crazy In Love, One Shot 2 Shot, Final Thought, Encore

Autor je redaktorem iDNES.

Vydavatel: Universal

Jack Nicholson ve filmu "Lepší pozdě nežli později" říká, že rap je dost možná poezie. Inu, někteří MCs nepochybně skládají takové verše a spojují je takovými rýmy, že na ně bude jednou literární věda skutečně nahlížet třeba jako na trubadury nebo prokleté básníky z přelomu století. Eminem mezi takové ale asi patřit nebude, Marshallu Mathersovi vždycky šlo v první řadě o sdělení, forma je na druhém místě, přesto má v dnešním hip hopu výjimečné místo, a to nejen díky peroxidové hlavě a vysamplované Dido. Jsou to ingredience jako svérázný humor, hudební odvaha, cit pro melodii, výtečný flow a barva hlasu, které z něj činí muže číslo 1 současného rapu. S "Encore", svojí poslední deskou, ale Eminem zariskoval tak, že možná něco ze svého renomé ztratí. Album se sice prodává dobře, ale to je dáno spíše setrvačností než-li výbušností obsahu, jak tomu bylo u předchozích tří desek. Zkrátka "Encore" je jeho nejslabším kouskem.

Možná se Slim Shady rozhodl sestoupit z piedestalu výjimečnosti mezi běžné rappery a natočit normální album, mírně nadprůměrné a okořeněné očekávanou dávkou šokantnosti. Těžko říct, každopádně "Encore" je zásah do konformního terče, je to střela vypálená naslepo, protože lučištník věděl naprosto přesně, co se před ní nachází. Její let lemují pouze ojediněle nápady hodné mistra, sem patří třeba hispánská imitace v "Ass Like That", tradiční skit pro manažera Paula Rosenberga nahraný přes vocoder, taneční elektronikou vytažený "jazzík" "Crazy In Love" nebo křehký dámský vokál ve "Spend Some Time". Pak se najde pár míst, kde Eminem nešlápl vedle a svým přirozeným instinktem sestavil dohromady zajímavou, i když nijak zářnou pecku: úvodní "Evil Deeds", podmanivá "Never Enough", které koule dodává především 50 Cent, či "Mockingbird" s kulometným a zároveň jemným Eminemovým rapem.

Okolí, jímž se těch několik don Quijotů probíjí, jsou ovšem větrné mlýny, které pohání stará známá píseň, starý známý sampl, starý známý vtip. Nejdále v tom došel singl "Just Lose It", který je ubohou kopií hitů "I'm Shady" a "The Real Slim Shady" a jen dál rozmělňuje rádiové sebevykrádání započaté s "Without Me". I toho humoru ubylo, jakoby se Eminem začal brát vážně. Pokus o parodii "My 1st Single", proložený prděním a krkáním, spíše odpudí, než aby potěšil, výplach s D-12 "One Shot 2 Shot" je zase až příliš podobný energickým peckám party, takže se opět vnucuje pocit, že tady někdo někoho vybílil... Nebýt docela solidního závěru "Encore", v němž veršují Dr. Dre a 50 Cent, album by mi odeznělo tupě a pustě, takhle aspoň na posledních pár minut člověk zaslechne když nic, tak aspoň slušnou rapovou výměnu.

Kalkul je ve všem a zrovna o Eminemovi si nemá cenu dělat iluze, protože on je v první řadě dobrým obchodníkem, který byl poctivým rapperem. Na "Encore" se nechal strhnout image, jíž si vybudoval od poloviny devadesátých let, zapomněl, že je třeba se někam pohnout. Fotky s pistolí a postříleným davem slušňáků jsou efektním doplňkem, dobrý booklet to ale ještě nezajistí. A stejně to je s hudbou - Eminemův hlas je nepřeslechnutelný a jeho talent zaručuje, že asi nikdy neudělá vysloveně blbou desku, ale to neznamená, že "Encore" je automaticky bomba. Vůbec ne, je to solidní minimum, které vlastně mrzí, neboť se ví, čeho je tenhle týpek schopen.

NÁZORY
  • A co Puke? (XNovys, 05.12.2004 15:12) Reagovat

    V recenzi nepadlo ani slovo dokonalý skladbě Puke. Je to rozhodně můj nejoblíbenější track na Encore. Eště chci říct že sem Eminemův docela velkej fanoušek, a znám všechny jeho alba dost dobře na to abych mohl říct že tohle je jeho 2. nejlepší album. Celej komerční hip-hop (př. nový album Snoop Dogga) směřuje spíš k tomu zasranýmu r&b, a proto mám radost že alespoň Eminem zůstává pořád svůj.Taky nechápu proč dostalo stejný hodnocení i poslední album D-12 když je minimálně vo třídu horší než to Emovo. Jasně, čekal sem vo trochu víc, ale i tak si to album zaslouží 8/10. Kdyby ne, tak ho nevydržim poslouchat už vod začátku listopadu (jo, přiznávám že sem si ho stáhl).

  • Eminem (Dawe, 05.12.2004 18:43) Reagovat

    Kdyz sem videl ze novy album Eminema je ohodnoceny 6/10 tak sem si rikal - to je asi hodne blby album. Ale kdyz sem pak zjistil ze recenzi delal mr. Krec, tak je jasny, ze normalni clovek by dal tak 9/10.
    Just Lose It - je skvela pisen, absolutni bomba.

  • Je to slaby a nenapadity... (Alex, 07.12.2004 02:39) Reagovat

    ...tj. nezbyva mi nez souhlasit s autorem, myslim, ze to napsal docela kulantne a podarilo se mu vystihnout, jake album je, a pritom prilis nepodrazdit priznivce Eminema.

  • Encore (rony2, 17.12.2004 12:34) Reagovat

    Eminema obdivuji za to jak se dlouho udržel na hiphopové scéně, zdá se že má stále více příznivců. Jeho nové album encore je jedno z nejlepších, netvrdím že jsou povedené všechny songy, ale např. Like Toy Soldiers nebo Mosh a další jsou originální svými texty i hudbou.


  • peachowiina (clovek, 22.12.2004 20:56) Reagovat

    mam uplne nahaku co si misli volaky kokotko...... ja myslim ze je to super a vydarilo sa mu to...... sak co si tu skusate posudzovat niekoho albumy... vy ste co kedy urobili... jaky album vydali? CHODTE DO PICE!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: 50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili (29.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)
- 50 Cent přiveze do O2 areny i Bustu Rhymese (10.05.2023 19:33)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Eminem řekl ne osmi milionům dolarů za vystoupení na fotbalovém šampionátu v Kataru (10.01.2023 18:09)
- Eminem, Eurythmics, Duran Duran a další byli uvedeni do Rokenrolové síně slávy. Přišla i Dolly Parton (07.11.2022 12:52)
- Naživo: 50 Cent v Praze předvedl nostalgickou podívanou bez šťávy (20.10.2022 15:01)
- Top 10: Pět nejlepších videoklipů 50 Centa (14.10.2022 14:00)
- Dvě vystoupení 50 Centa v O2 areně se blíží (10.10.2022 13:47)
- 50 Cent hlásí vyprodáno a přidává druhý koncert v O2 areně (11.08.2022 10:35)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu