Lásko, všechno je jinak. Ať žije Petřín!

18.11.2004 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Lucie Bílá je na naší scéně již pevně zabydlenou osobností, která se letos chystá na nový muzikál a rekapituluje svou skoro dvacetiletou kariéru. Výběr "20hitů - Láska je láska" přináší i novinku - duet s Martinem Poštou "Opary". Toto cédéčko přináší hit za hitem, více v recenzi.

Lucie Bílá - 20 hitů - Láska je láska

Skladby: Opary (duet s Martinem Poštou), Trouba, Amor magor, Jsi můj pán, Čarodějka, Requiem (singlová verze), Most přes minulost, eSeMeS, Zpíváš mi requiem, Dívám se dívám (duet s Petrem Hapkou), Vokurky, Láska je láska, Ave Maria, Průhledná noc, Píseň samotářky, Útěk, Jen jednou smím se ti lásko vzdát (duet s Karlem Gottem), Haňa Zaňa (jinak to nebude), Novamba (duet s Martinem Poštou), bonus: Neposlušné tenisky
Celkový čas: 72:41
Vydavatel: EMI
Lucie Bílá kdysi, už strašně dávno na desce Supraphonu, zpívala o "neposlušných" teniskách, které jí dal k svátku její kluk, který byl v té době na vojně a kdepak je asi dneska? To asi ani sama Lucka neví, důležité ale je, že si Lucie od roku upevňuje pozici na naší popové scéně a sklízí jeden vavřín za druhým. Muzikálové role se jí též nevyhýbají. První z nich přišla v "Bídnících" roku 1992, pak přišel "Drákula" a "Krysař". Posléze se však trhla a ve svém divadle Ta Fantastika chystá premiéru už třetího muzikálu "Láska je láska", podle něhož taktně v reklamní kampani nese jméno i hitový kompilát, který přináší dvacet největších hitů této (hlasově) nepolapitelné děvy. Mezitím tu byla "Johanka z Arku" a "Excalibur". Novinkou na cédéčku "20 hitů - Láska je láska" je duet s Martinem Poštou "Opary", který je natočen v duchu coverů umístěných na desce "Hvězdy jako hvězdy" (1998).

Dvorním skladatelským tandemem je sestava známá i z Česko hledá SuperStar, tedy Gábina Osvaldová a Ondřej Soukup. Ti již od alba "Missariel" (1992) úspěšně modelují to, co právě Lucku Bílou dělá Lucku Bílou. Pestré texty, občas lehce vulgární a k tomu povedené melodie. Už tehdy "Láska je láska" způsobila dost povyku, nejenom díky zakázanému klipu, který sklidil velkou přízeň na hudebním veletrhu v Mnichově. Každé ze sólových alb je zde zastoupeno. Nejpočetněji zde své místo má deska coverů "Hvězdy jako hvězdy", nechybí stoprocentně provařená "Trouba". Naopak nejméně, pouze jeden song, náleží k druhému sólovému albu "Lucie Bílá" (1994), které se původně mělo jmenovat podle pilotního singlu "Haňa Zaňa (jinak to nebude)", to však bylo zatrhnuto.

K tomu přiložte duety s Karlem Gottem "Jak jednou smím se ti lásko vzdát" (Toto byl hit? To mi nějak uniklo.), duet s Petrem Hapkou "Dívám se dívám" a taškařici jménem "Novamba" nazpívanou s Martinem Poštou. Dále nebyly opomenuty muzikály "Drákula" ("Jsi můj pán"), "Johanka z Arku" ("Most přes minulost") a "Bídníci" ("Píseň samotářky"). Jako závěrečný bonus nesmíte zapomenout na ony "Neposlušné tenisky" a máte hotovo. Sestava není kompletní, některé skladby chybějí, třeba "Maratón", "Zahrada rajských potěšení", "Tiché Gloria" nebo "Dalekohled" - ty aspoň našly své místo na stejnojmenném DVD.

Hitovou kompilaci Lucie Bílé bylo snadné sestavit, má toho na svém kontě už dost a nebylo by to jen na jeden stříbrný disk. Celou věc shazuje dosti kýčovitý obal, který doopravdy spíše sedí k chystanému crazy muzikálu "Láska je láska", ale reklama je potřeba, co nadělám. Přesto se nemůžu ubránit, že takový bum, jakým byl megahit "Láska je láska", už nám Lucka asi nezopakuje. Ale je to moc hezká vzpomínka. Takže na jaře raději půjdu šílet a líbat se jako o život na Petřín! Až nastane ten čas, určitě se tam sejdeme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY