Letem světem vzducholodí, vysoko, vysoko...

31.10.2004 15:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Konečně! Před deseti lety se spojili Jimmy Page a Robert Plant kvůli projektu "No Quarter: Unledded", koncertu a následnému albu. Nyní jsme se dočkali i skvělého DVD. Úžasná je hudba i technické provedení disku. Tady není co řešit, jen si užít po všech stránkách výborného představení.
9/10

Jimmy Page & Robert Plant - No Quarter: Unledded

Skladby: No Quarter, Thank You, What Is And What Should Never Be, The Battle Of Evermore, Gallows Pole, Nobody's Fault But Mine, City Don't Cry, The Truth Explodes, Wah Wah, When The Levee Breaks, Wonderful One, Since I've Been Loving You, The Rain Song, That's The Way, Four Sticks, Friends, Kashmir
Celkový čas: 115 min.
Vydavatel: Warner Music
Je hezké psát o hudbě, když se vám do ruky dostane něco takového, jako je DVD "No Quarter: Unledded". Před deseti lety se dali dohromady "hlas a kytara" Led Zeppelin, Robert Plant a Jimmy Page, a ve spolupráci s muzikanty z různých částí světa nahráli živé album spojující nové verze zeppelinovských písní s orientálním zvukem severní Afriky a tajemnou atmosférou pohádkových keltských lesů. Koncert "Unledded" pro MTV, záběry z Maroka a z Walesu tvoří obrazový a zvukový záznam výtečného DVD, u jehož sledování víte, že je to něco vskutku nadčasového, co bylo dobré tenkrát a bude dobré i za třicet let. Sledujete historii, spájení světů a vnímáte moc hudby.

Oproti audio albu se na DVD nachází více skladeb a nejsou o nic horší než ty, co byly vybrány pro CD. Naopak, osobně mne velmi potěšila například překrásná píseň "The Rain Song", výborně spojující jemnou akustickou kytaru, procítěný zpěv a velkolepé smyčce do podmanivého celku. Ale to se dá říci o všech položkách disku, ať už se odehrávají na pódiu menšího sálu pro MTV, ve velšských lesích a na vřesovištích nebo na marockých ulicích, a bez ohledu na to, jestli jsou podány jen tvrdou rockovou kapelou nebo s pomocí egyptských hudebníků s africkými instrumenty či s londýnskými filharmoniky v zádech.

Zvuk si můžeme vychutnat ve velmi dynamickém DTS - kytary, spousty perkusí a smyčců jsou jako stvořeny pro požitkářské rochnění, nejtišší tóny i nejtvrdší pasáže, kdy se všechny nástroje spojí do mohutného toku, posluchače naprosto pohltí (není snad třeba zdůrazňovat, že absolutním vrcholem je v tomto ohledu závěr v podobě monumentální skladby "Kashmir"). A bonusy jsou taktéž vyvedené: "Black Dog" živě natočená pro American Music Award, výborný klip "Most High" z mladší desky Page a Planta "Walking Into Clarksdale", obrazová koláž z marockého Marrakéše a zejména netypický rozhovor s Jimmym a Robertem na nástupním ostrůvku rušné londýnské ulice.

V projektu "No Quarter: Unledded" se podařilo propojit různé kultury a dát nový šmrnc starým písním Led Zeppelin. Ukazuje, že rock není mrtvý, dokáže vzbudit emoce díky silným skladbám, výborným muzikantským výkonům a díky umění vybudovat podmanivou atmosféru. Prvním pionýrem na cestách za hudbou Afriky a jejím spojením se západní populární hudbou byl koncem šedesátých let Brian Jones z Rolling Stones - Page a Plant v jeho putování do Maroka pokračovali a dovedli fúzi až k samotným výšinám.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY