Hravý soundtrack k "Barbie" vám prodlouží a připomene zážitek z kina

01.09.2023 08:30 - Honza Balušek | foto: Sony Music

Letošní léto je ve filmových sálech po celém světě oděno hlavně do růžové. "Barbie" režisérky Grety Gerwig uchvátila spousty diváků. Ti si zážitek z promítání mohou prodloužit poslechem písničkového soundtracku, který dal dohromady Mark Ronson a angažoval na něj třeba Duu Lipu, Billie EIlish či Haim.
7/10

Různí - Barbie The Album

Skladby: Lizzo - Pink, Dua Lipa - Dance The Night, Nicki Minaj & Ice Spice - Barbie World (with Aqua), Charli XCX - Speed Drive, KAROL G - WATATI (feat. Aldo Ranks), Sam Smith - Man I Am, Tame Impala - Journey To The Real World, Ryan Gosling - I’m Just Ken, Dominic Fike - Hey Blondie, HAIM - Home, Billie Eilish - What Was I Made For?, The Kid LAROI - Forever & Again, Khalid - Silver Platter, PinkPantheress - Angel, GAYLE - butterflies, Ava Max - Choose Your Fighter, FIFTY FIFTY - Barbie Dreams (feat. Kaliii)
Vydáno: 21.7.2023
Celkový čas: 44:15
Vydavatel: Sony Music
Nemusíte být vůbec příznivci převážně rádiového popu, který tvoří hlavní náplň hudební složky k "Barbie", ale i tak byste měli Ronsonovi a jeho kolegům vyseknout hlubokou poklonu. Rok práce na soundtracku je totiž znát: výsledkem není jen roztodivná slátanina různých písní, které se ve filmu kolikrát ani neobjeví, ale plnohodnotný hudební doprovod tohoto zábavného snímku.

V jednom z blockbusterů roku 2023 hrají skladby často velmi důležitou a místy i zásadní roli, a pokud si kompilaci pustíte dostatečně včas po návštěvě kina, mnohé melodie si bez problémů spojíte i s konkrétními scénami, během nichž zazněly. U hitovky "Dance The Night", kterou do světa vyprovodila Dua Lipa, úvodní "Pink" od Lizzo nebo " I’m Just Ken", v níž se sympaticky snaží ústřední mužský hrdina Ryan Gosling, je to jasné. Ale svou stopu v uších bez problémů zanechají třeba i Tame Impala s kraťoulinkou "Journey To The Real World".

Hudební fanoušci se na nahrávce také mohou bavit objevováním starého v novém provedení. "Speed Drive" Charli XCX si třeba vypůjčila mírně pozměněný ústřední motiv ze songu "Cobrastyle" od Robyn, který je sám o sobě coververzí od Teddybears, čímž se počet autorů výsledné skladby bez problémů přehoupl přes desítku. Americká zpěvačka Gayle si zase po svém upravila největší hit "Butterflies" kapely Crazy Town, který zrychlila do podoby pop-punkové jízdy.

Ve svých vyjetých, ale skvěle fungujících kolejích zůstala třeba Ava Max, Billie Eilish či Haim, naopak osmdesátkami načichlou "Man I Am" překvapil Sam Smith. I přes předchozí zprávy, že součástí filmu a soundtracku nebude "Barbie Girl" kapely Aqua, se i tato písnička ve snímku objevila, i když jen během závěrečných titulků a hlavně pouze jako sampl refrénu, přes který svůj rap hrnou Nicki Minaj a Ice Spice.

Soundtrack k "Barbie" je sice převážně sbírkou krátkých songů na jedno použití, ale ve filmu skvěle fungují a mnohé z nich nakonec nečekaně obstojí i samy o sobě. A každopádně vám znovu připomenou snímek, o kterém jste před pár týdny ani netušili, že jej chcete vidět.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY